Kirkkolapaset 200-vuotiaalle Haapajärven kirkolle

Veikkolalainen Leena Riipinen sai tehtäväkseen suunnitella Haapajärven kirkon juhlavuoden neulemallin.  

Millainen mahtoi olla jouluinen kirkkomatka 200 vuotta sitten Suomen suuriruhtinaskunnassa? Kirkkoon kuljettiin luultavimmin jalkaisin tai reen kyydissä. Talvet taisivat olla vähintään yhtä kylmiä, ellei kylmempiä. Mahtoiko kirkossa olla silloin mitään lämmitystä. Uusi kyläyhteisön talkootyönä rakennettu kirkko kutsui seurakuntalaisia suomenkieliseen messuun. Lämpimät villaneuleet kirkkomatkalla olivat silloinkin varmasti tarpeen. 

Idea Haapajärven kirkon omasta neulemallista tuli  vahtimestari Anna Saloselta. Hän oli asiasta jutellut Paula Nikulaisen kanssa ja Paula taas tiesi minun neulomisharrastuksestani ja kehotti kysymään neulemallin tekijäksi minua. Niinpä elokuisessa Haapajärven kirkon virsi-illassa asia tuotiin minulle mietintään ja minähän innostuin asiasta. Sain siis tehtäväkseni tehdä kirkon juhlavuoden neulemallin. Kiitos siitä!

Ensin piti tietysti miettiä, että mikä neule, mitkä langat, montako väriä ja mitkä värit. Ajatukset lähti laukalle ja mietin jo yhteistyötä jonkun suomalaisen villakehräämön kanssa. Tottahan kirkkoneule tulisi neuloa arvoisestaan suomalaisesta langasta. Neulepusero, jossa olisi kirkon muotoja kuviossa punamullan, harmaan ja valkoisen sävyissä. Ajatuksena ihana, mutta suuritöinen ja neulepuseroa harva tulisi tehneeksi. Toisena vaihtoehtona oli sukat johon kirkon malli varteen. Sukkia aina tarvitaan ja kuka tahansa sukkia neulova voisi tehdä kirkkosukat. Voisipa järjestää jopa villasukkamessun! 

Kaikkien hienojen ideoiden jälkeen ajattelin käytännöllisyyttä ja helppoutta. Less is more -ajattelua. Eli ohjeeseen laitetaan sellaiset langat, jotka saa lähikaupasta. Mallin tulisi olla helppo neuloa ja mahdollisimman yksinkertainen. Ajatuksena ja tavoitteena saada ihmiset innostumaan neulomisesta. Olen neulonut paljon valmiista ohjeista ja erilaisista malleista, mutta en ole eläissäni itse kokonaista neulemallia ja ohjetta tehnyt toisten neulottavaksi. Tämä oli siis aikamoinen haaste minulle harrastelijaneulojalle.. 

Päädyin sitten suunnittelemaan kirkkolapaset. Kirkko on arvoisessaan käytössä nykyisin joulun aikaan ja silloin kirkossa saattaa olla kylmä, kuten oli silloin 200 vuotta sittenkin. Haapajärven kirkon joulutunnelma on joka vuosi jotenkin ainutlaatuinen. Ajatuksissa kävi jouluyön musiikkihartaus iltamyöhällä. Muistan vielä senkin kerran vuosia sitten, kun olimme kirkon ovilla pimeässä ja pakkasessa, kun tuli samaan aikaan sähkökatkos. Jouluyön hartaus saatiin silloinkin pidettyä, lämpöiset lapaset olisivat olleet silloin tarpeen. 

Laitoin ohjeen koeneulottavaksi joillekin tuntemilleni seurakunnan työntekijöille, että saatiin ohjeesta virheet korjattua. Talkootyönä ja yhteisöllisesti valmistui siis tämäkin Haapajärven kirkon lapasmalli sen 200-vuotisen historian kunniaksi. 

Kirkkolapaset neulotaan kahden värin kuvioneuleena. Väreinä on käytetty punamullan ja harmaan värejä. Ohjeen lankana on suomalaisen lankatehtaan sukkalangan vahvuinen lanka. Lapasen kuvioon on pyritty saamaan Haapajärven kirkon profiili siten, ettei neuleeseen tule paljon pitkiä langanjuoksuja ja kuvio olisi mahdollisimman helppo kenen tahansa neuloa.  

 

Leena Riipinen, seurakuntalainen
yhteisen kirkkovaltuuston jäsen
Veikkola

Haapajärven kirkko -kuvioiset lapaset katajan oksalla.

Voit tulostaa lapasten neuleohjeen tästä (pdf).

Halutessasi voit lahjoittaa ohjeesta sopivalta tuntuvan summan Yhteisvastuukeräykseen.

Lahjoita heti tästä

Lahjoita Mobile payn kautta numerolla 51033

Pankkien kautta voit lahjoittaa:

  • Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75
  • Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

Käyttämällä Kirkkonummen suom.srk:n omaa VIITENUMEROA 308236 apusi kohdistuu Kirkkonummella tehtävään työhön.

Kirkkopalvelujen keräyslupa Manner-Suomessa RA/2020/639, voimassa toistaiseksi.

Vuonna 2024 Yhteisvastuukeräys auttaa nuoria, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla.