"Älkää unohtako toisianne"
Kuulin Samuli Putron kappaleen ”Älkää unohtako toisianne” ensimmäisen kerran vasta joku aika sitten. Se kolahti! Laulun sanojen voi ajatella kertovan ystävyydestä ja kumppanuudesta. Minulle se oli jotenkin ennen kaikkea parisuhdelaulu.
Kiireisessä lapsiperhearjessa tuppaa käymään niin, että vanhemmat asettavat lasten hyvinvoinnin kaiken edelle. Tämä näkyy siinä, että lapsille tarjotaan läsnäoloa ja mukavaa tekemistä ja heitä viedään harrastuksiin. On hyvä, että lapset saavat vanhemmiltaan huomiota ja läsnäoloa, mutta usein kääntöpuolena on, ettei parisuhteelle ja kumppanille jää aikaa juuri ollenkaan. Pienet vapaahetket sujahtavat helposti puhelimen tai tabletin äärellä omassa rauhassa. Oma aikakin on tarpeen ja sille on hyvä löytää tilansa. Kun lapset ovat nukahtaneet, ovat vanhemmat usein itsekin väsyneitä. Silloin ei houkuttele keskustella kumppanin kanssa suhdetta hiertävistä tai muutoin vaikeista asioista. Tuntuu helpommalta uppoutua omaan tekemiseensä ehkä eri huoneessa tai ainakin vastakkaisessa sohvannurkassa.
Jos pysähdyt hetkeksi muistelemaan parisuhteen alkuaikoja, saatat tavoittaa sieltä jaettuja hetkiä, jolloin tuntui hyvältä olla toisen lähellä. Voiko sellaisen vielä löytää uudelleen? Pienillä teoilla ja muutoksilla voi olla hyviä seurauksia. Hyvä kasvaa, kun sitä toteuttaa. Mitä jos nyt tänään lähestyisin kumppaniani ja kertoisin hänelle, että välitän? Kertoisin, mikä minua ilahduttaa hänessä. Mitä jos tänään menisinkin halaamaan kumppania enkä jäisi odottamaan toisen aloitetta? Katsoisin silmiin ja kertoisin katseellani rakkaudestani. Voisimmeko tänä iltana poikkeuksellisesti laittaa kaikki elektroniset laitteet kiinni ja pötkötellä vierekkäin hetken aikaa hengitellen ja kuunnellen? Voisiko näistä pienistä aluista tulla vähitellen rutiineja?
Parisuhteen vaalimiseen ja vahvistamiseen ei tarvita mökkiviikonloppua tai hienoa illallista. Kunnon tauot arjesta voivat olla mukavia välillä, mutta elämme arkea kotonamme ja siellä tapahtuvat asiat värittävät omaa ja lastemme arkea. Tutkimusten mukaan hyvän tekeminen toiselle tekee hyvää myös tekijälle. Voisinko minä tehdä muutoksen, joka tekee arjestani tyydyttävämmän ja tuo hyvää kumppanilleni ja koko perheelle?
”Kun arki on taipuva itseään toistamaan, keksikää poikkeuksia
Yhdessä hetkessä lausuttu kiitos voi kaikua kuukausia
Kun olette hauraita, olette vahvoja, kallion kaltaisia
Luottakaa itsenne elämän kyytiin ja nauttikaa matkasta
Älkää unohtako toisianne” (Samuli Putro: Älkää unohtako toisianne)
Anja Saloheimo
Johtava perheneuvoja