Yleisesti hautauksesta ja hautatoimesta

Suomessa hautaaminen on yhteiskunnallinen tehtävä, joka on annettu lainsäädännön kautta evankelis-luterilaisen kirkon hoidettavaksi. 

Hautausta säätelevät hautaustoimilakiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja kirkkolakiLinkki avautuu uudessa välilehdessä (linkit vievät ulkopuolisille sivustoille). Kirkkonummen hautausmaiden toimintaa säätelevät hautaustoimen ohjesääntö ja hautausmaiden käyttösuunnitelmat. 

Hautaustoimilain mukaan kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa evankelis-luterilaisen seurakunnan tai seurakuntayhtymän hautausmaalle. 

Hautaamisessa lähtökohtana on uskonnonvapauden toteutuminen sekä yhdenvertainen ja arvokas kohtelu. 

Kirkkonummelaisilla on oikeus tulla haudatuksi Kirkkonummen seurakuntayhtymän hautausmaille ja hautasija luovutetaan kuolemantapauksen sattuessa. Hautaan voidaan haudata myös ulkopaikkakuntalainen, jos käytettävissä on hautasija aiemmin luovutetusta haudasta. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, jonne voidaan haudata myös kirkkoon kuulumaton vainaja.

Hautauksen hinta on kaikille kirkkonummelaisille sama. 

Kirkkonummelaiset sotaveteraanit puolisoineen saavat hautaustoimen palvelut maksutta (sisältää 25-vuotta haudan hallintaoikeutta ensimmäisestä  hautauksesta)

Hautajaisiin liittyvää tietoa on saatavilla esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta.