Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi 

Kuoleman ja surun kohtaaminen on usein tuskallista ja hämmentävää ja herättää monia kysymyksiä. Suru vie paljon voimia. Luopuminen on raskasta. Toivottavasti läpikäyty menetys voi vähitellen tulla jonkin uuden kasvualustaksi elämässäsi.

 

Sururyhmät

Surevan ei tarvitse jäädä yksin. Kirkkonummen suomalainen seurakunta on jo usean vuoden ajan tarjonnut mahdollisuutta surun läpikäymiseen erityisessä sururyhmässä.

Seurakunnan sururyhmä on tarkoitettu läheisensä kuoleman kautta menettäneille. Ensimmäinen ryhmä alkaa syyskuussa ja toinen tammikuussa 2025.  Ryhmässä on mahdollisuus luottamuksellisessa ilmapiirissä käsitellä suruun ja menetykseen liittyviä tunteita ja ajatuksia ja saada vertaistukea.

Ryhmäläiset tukevat toinen toistaan vastavuoroisuuden ja keskinäisen jakamisen kautta. Ryhmä perustuu luottamuksellisuuteen eli ryhmäläiset sitoutuvat säilyttämään luottamuksellisena kaiken sen, mitä keskusteluissa tulee esiin.

Sururyhmä on tarkoitettu jokaiselle, joka toivoo mahdollisuutta keskustella vastaavassa elämänvaiheessa olevien kanssa. Erityisesti ryhmään kutsutaan mukaan heitä, jotka ovat viimeisen vuoden aikana menettäneet läheisensä.

Sururyhmä syksy 2024

Ryhmän ohjaajina toimivat pastori Terho Haataja ja diakoniatyöntekijä Satu Ali-Rekola. Ryhmä alkaa ma 9.9. klo 18.30 seurakunnan toimintatila Ellenissä (kauppakeskus Kirsikassa). Seuraavat kokoontumiskerrat ovat 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä: sähköpostilla terho.haataja@evl.fi tai puh. 050 376 1509.

Tervetuloa mukaan!

Lasten sururyhmä

Yli 4-vuotiaille lapsille järjestetään sururyhmiä tarpeen mukaan.

 

Pieni valkoinen patsas, jossa lapsi kämmenen alla turvassa.

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö