- Kirkkonummen seurakuntayhtymä
- Kirkkonummen suomalainen seurakunta
- Uutiset
- Perhejuhlien ja hautajaisten varaukset
- Virkatodistukset ja sukuselvitykset
- Espoon aluekeskusrekisteri
- Avioliiton esteiden tutkinta
- Tilojen varaaminen
- Hauta-asiat
- Seurakuntien talous- ja hallintopalvelut
- Viestintä
- Rekisteriselosteet
- Saavutettavuusseloste
- Tarjoukset
- Strategia
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan strategia vuosille 2026-2030
Seurakuntaneuvoston 10.3.2025 hyväksymä strategia-asiakirja
Sisällys
Seurakuntamme perustehtävä, missio
Visio
Seurakuntamme arvot
Strategisten tavoitteiden mittarit
Toimintaympäristön analyysi ja vaikutukset seurakuntaan
Katsaus Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan tilanteeseen strategiakauden alussa
Seurakuntamme perustehtävä, missio
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan perustehtävä pohjautuu Jeesuksen seuraajilleen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn, Matt. 28:18–20: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”
Perustehtävämme kaste- ja lähetyskäskyn pohjalta: Menemme, teemme, rakastamme. Tuomme Kristuksen armoa ja toivoa kirkkonummelaisten arkeen ja juhlaan, iloon ja suruun. Kutsumme kaikkia mukaan rakentamaan avointa, vastuullista ja turvallista seurakuntaa.
Visio
Kirkkonummelaiset kokevat seurakunnan jäsenyyden merkityksellisenä
Visiosta johdetut strategiset tavoitteet
- Kirkkonummelaiset haluavat liittyä seurakuntamme jäseneksi ja pysyä jäseninä.
- Seurakuntamme on avoin kaikille.
- Seurakuntamme on paikallisesti vaikuttava ja luotettu yhteistyökumppani.
Seurakuntamme arvot (nousevat Raamatusta)
-
Olemme turvallinen seurakunta.
Olemme turvallinen kaikille ja kaikissa tilanteissa. Kohtaamme kaikki tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Turvaamme Jumalan armoon ja rakkauteen ja elämme sitä todeksi. -
Olemme avoin seurakunta.
Rohkaisemme ja kutsumme seurakunnan yhteyteen. Kokeilemme rohkeasti uutta emmekä pelkää virheitä. Toimintamme on näkyvää ja helposti saavutettavaa. Viestimme ja olemme vuorovaikutuksessa aktiivisesti ja monin tavoin. -
Olemme läsnä arjessa ja juhlassa.
Kuljemme kiireettömästi rinnalla eri tilanteissa. Etsimme uusia vaihtoehtoja vuoro-vaikutuksessa seurakuntalaisten ja eri toimijoiden kanssa. Olemme mukana elämänkaaren tärkeissä juhlahetkissä ensihetkistä viimeiselle matkalle välittäen Jumalan siunauksen. -
Olemme vastuullinen.
Toimimme vastuullisesti ja luotettavasti. Kunnioitamme ja varjelemme ympäristöä ja luoma-kuntaa. Olemme paikallisesti vaikuttava, luotettava yhteistyökumppani. Edistämme ihmisten välistä yhteyttä ja rakennamme rauhaa. -
Tuomme armoa ja toivoa kirkkonummelaisten elämään.
Elämme todeksi Jumalan lupausta: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jer. 29:11). Erehtyvinä ja tarvitsevina ihmisinä meillä on mahdollisuus pyytää ja saada anteeksi ja luottaa Jumalan huolenpitoon ja lupauksiin. Katsomme tätä hetkeä kauemmas – tästä ajasta iankaikkisuuteen. Seurakunta on luomassa ihmisten keskellä toivoa ja näkyä tulevaisuuteen, kaikissa elämäntilanteissa.
Strategisten tavoitteiden mittarit
-
Seurakunnan jäsenmäärän lasku hidastuu, mikä perustuu kirkosta eroavien määrän vähenemiseen, kirkkoon liittyvien määrän kasvamiseen sekä kastamatta jääneiden lasten määrän alenemiseen. Tavoittelemme seurakuntamme jäsenmäärän olevan vähintään 18500 vuoden 2030 lopussa.
Mittari: jäsenmäärä, jossa erityinen huomio kastettujen, kirkkoon liittyvien ja kirkosta eroavien määrän kehityksessä. -
Kirkkonummelaisilla on vahva, myönteinen mielikuva seurakunnan merkityksellisyydestä.
Mittari: säännöllisin väliajoin toteutettava tutkimus mielikuvasta sekä kokemuksesta seurakunnasta.
Täydentävänä mittarina toimintatilastot (merkityksellisyyden kokemus ei aina edellytä aktiivista osallistumista säännölliseen toimintaan). -
Kirkkonummelaiset kokevat seurakunnan avoimena yhteisönä, johon kaikki ovat aidosti tervetulleita.
Mittari: säännöllisin väliajoin toteutettava tutkimus mielikuvasta sekä kokemuksesta seurakunnasta.
Täydentävänä mittarina vapaaehtoistoimijoiden määrä. -
Seurakuntamme on paikallisesti vaikuttava ja luotettu yhteistyökumppani.
Mittari: säännöllisin väliajoin yhteistyökumppaneillemme toteutettava palautekysely.
Toimintaympäristön analyysi ja vaikutukset seurakuntaan
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan toimintaympäristöä tarkasteltaessa on tunnistettu seuraavia seurakuntaan vaikuttavia muutostekijöitä:
Kirkkonummen väestönkehitys, jossa väestöennusteen keskeiset tekijät ovat:
- Kirkkonummen väestön ennustetaan edelleen kasvavan 2020- ja 2030-luvuilla.
Tarkastelujaksolla 2024–2040 kasvun arvioidaan olevan yli 10 %. - Väestönkasvu nojaa vieraskieliseen (ei suomen- tai ruotsinkieliseen) tai taustaltaan vieras-kieliseen väestöön.
- Kasvuun avaimena ennustetaan muuttovoittoa työikäisten ikäryhmissä.
- Lasten ikäryhmien kehitys on haastavaa etenkin 2020-luvulla. On kuitenkin mahdollista, että 2030-luvulla lasten ikäluokat elpyvät.
- Ennustetusta kasvusta huolimatta Kirkkonummen väestön ikärakenne vanhenee.
Ennustettu kasvusuuntainen väestönkehitys antaa positiivisen lähtökohdan myös seurakunnan tulevaisuudelle. Merkittävimpänä yksittäisenä muutostekijänä ennusteesta nousee moni-kulttuurisuuden vahvistuminen Kirkkonummella.
Työikäisten ennustettu muuttovoitto on mahdollisuus, joka vaatii myös erityistä huomiota, koska näistä ikäryhmistä on viime vuosina kaikkein eniten erottu kirkon jäsenyydestä. Yhä moni-muotoisemman henkisen ja hengellisen etsinnän huomioon ottaminen on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, jotta seurakunta aidosti tavoittaa nykyiset ja tulevat kirkkonummelaiset. Perinteisen yhtenäiskulttuurin pitkälti jo tapahtunut mureneminen suomalaisessa yhteiskunnassa ja myös Kirkkonummella haastaa seurakunnankin avoimesti etsimään uusia tapoja elää kristillisenä seurakuntana muiden yhteisöjen joukossa. On yhä tärkeämpää, että kutsumme kirkkonummelaisia rakentamaan yhdessä avointa, kirkkonummelaisia palvelevaa kristillistä seurakuntaa. Näin seura-kunta voi tulevaisuudessa olla entistäkin merkityksellisempi paikallinen yhteisö.
Yleismaailmalliset turvallisuuden ja vakauden heikkenemisen sekä ympäristökriisin vaikutukset
Erityisesti turvallisuuspolitiikassa vallitsee sekä maailmanlaajuisesti että Euroopassa epävarmuuden ja muutosten aika, mikä synnyttää turvattomuutta myös paikallisesti ihmisten keskuudessa. Jo useita vuosia jatkunut sota lähialueella Ukrainassa, Lähi-idän kriisi, monen tasoinen hybridivaikuttaminen sekä viime aikoina vahvistunut kysymys Euroopan yhteisen turvallisuuspolitiikan vahvuudesta ovat esimerkkejä ilmiöistä, jotka vaikuttavat merkittävästi ihmisten turvallisuudentunteeseen ja tulevaisuudenuskoon. Kriiseihin, jopa sotaan, valmistautumisen ilmapiiri on vahvempi kuin vuosikymmeniin. Uusi tilanne vaikuttaa myös seurakunnan tehtävään olla luomassa toivoa ja luottamusta, sekä hyvässä yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppaneiden, erityisesti kunnan kanssa, olla vahva toimija kriisinkestävyyden ja -hallinnan toteuttamisessa.
Yksi merkittävä toimintaympäristöön vaikuttava muutostekijä on ilmastokriisin vaikutukset. Kriisi vaikuttaa monella tasolla: se voi tuottaa esimerkiksi elinolosuhteiden muutoksista aiheutuvaa, lisääntyvää pakolaisten vastaanottamista Kirkkonummella sekä lisätä ilmastonmuutoksen tuomaa ahdistusta erityisesti nuorilla sukupolvilla.
Seurakunnalla ja jokaisella kristityllä on Raamatusta kumpuava tehtävä pitää huolta kaikesta luodusta ja luomakunnasta. Seurakunnan tehtävä on myös tuoda ja ylläpitää toivoa, ei vain sanoin, vaan aktiivisilla toimenpiteillä.
Yleisessä ilmapiirissä vastakkainasettelun vahvistuminen
Viime vuosina on ollut selkeästi havaittavissa polarisaation vahvistuminen viestinnässä ja vuoro-vaikutuksessa niin valtakunnallisella tasolla, paikallisesti kuin yleismaailmallisestikin. Vastakkain-asettelun korostuminen ja esimerkiksi kärjistämisen kautta vaikuttaminen murentavat luottamusta ihmisten ja ihmisryhmien välillä ja vaikeuttavat työtä yhteisen hyvän ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä ilmiö on nähtävissä paitsi esimerkiksi politiikassa ja muussa vaikuttamis-työssä, myös evankelisluterilaisen kirkon vaikutuspiirissä. Yhteiskunnassamme, myös kirkon sisällä, on jo pitkään jatkunut yhtenäiskulttuurin murtuminen, jossa vastakkainasettelun korostaminen johtaa usein yksilön tai ryhmän omien näkemysten puolustamiseen yhteisen edun kustannuksella. Polarisaatio hämärtää tarpeen kunnioittavaan keskusteluun ja dialogiin eri tavalla ajattelevien kanssa.
Polarisaation nousu ja siihen liittyvä luottamuksen ilmapiirin heikentyminen voivat – yhdessä turvallisuuden tunteen heikentymisen ja myös taloudellisen epävarmuuden voimistumisen kanssa – kasvattaa riskiä jopa yhteiskuntarauhan rikkoutumiseen.
Seurakunnan tehtävänä on tulevaisuudessa toimia yhä vahvemmassa ja aktiivisemmassa roolissa paikallisena yhteyden ja rauhan ravitsijana ja rakentajana Kirkkonummella. Tämä luo mahdolli-suuksia aitoon dialogiin ja erilaisten näkökulmien ymmärtämiseen.
Taloudellisen tilanteen epävarmuus ja palvelujen keskittyminen hyvinvointialueella
Suomen ja osin yleismaailmalliseen talouden tilanteeseen liittyvät näkymät kuten velkaantumisen kasvu, inflaatio sekä työttömyyden kasvun uhka, ovat luoneet epävarmuutta myös kirkkonumme-laisten taloudelliseen tilanteeseen. Lisäksi viime vuosina käynnistynyt hyvinvointialue-toimintamalli palvelurakenteineen ja sen muutosten vaikutus kirkkonummelaisiin ovat lyhyen toiminta-ajan jälkeen vielä osin hahmottumassa. Nämä muutokset aiheuttavat huolta ja epävarmuutta. Ne myös herättävät kysymyksen, minkälaisia mahdollisuuksia seurakunnalla on auttaa yksilötason vaikeissa elämäntilanteissa, tai kohdata ja tarjota lähipalveluja kaikille kirkkonummelaisille. Seurakunnan diakonian asiakasmäärät ovat olleet kasvusuunnassa.
Seurakunta on paikallisesti tärkeä yhteisö maahanmuuttajien kotouttamisessa. Seurakunta esimerkiksi tarjoaa tärkeitä mahdollisuuksia kohtaamisiin ja saattaa yhteen apua tarvitsevia ja vapaaehtoisia. Tutkimusten mukaan yhä useampi ihminen kokee elämänsä merkitykselliseksi, kun saa olla auttamassa toisia.
Digitalisoitumisen, tekoälyn ja muiden teknologisten muutosten vaikutukset.
Digitalisoituminen, tekoäly ja muut mahdolliset teknologiset muutokset vaikuttavat kirkkonumme-laistenkin elämään monin tavoin. Usein kiinnitetään eniten huomiota työhön liittyviin muutoksiin kuten etä- ja monipaikkatyön vaikutuksiin, työn edellyttämän osaamisen ja työn tekemisen tavan muutoksiin tai työn menettämisen uhkaan. Teknologiset muutokset vaikuttavat kuitenkin myös huomattavasti kokonaisvaltaisemmin ihmisten elämään, toisaalta tuoden mahdollisuuksia, toisaalta pahimmillaan kasvattaen syrjäytymisriskiä.
Muutokset vaikuttavat myös siihen, millä tavoin seurakunta kohtaa ja vastaa ihmisten tarpeisiin näissä muuttuneissa olosuhteissa. Seurakunta voi olla merkittävä, vuorovaikutteinen yhteisö sosiaalisessa mediassa, tarjota mahdollisuutta etäkohtaamisiin sekä tuottaa some- ja verkkopohjaista hengellistä sisältöä. Tämän rinnalla on tärkeää pitää kiinni seurakunnan mahdolli-suudesta kohdata kasvotusten. Seurakunta on yhteisö, jossa – monia tapoja ja välineitä käyttäen – ihminen kohtaa ihmisen.
Lisäksi seurakunnan työssä on tärkeää tunnistaa ja hyödyntää teknologisten muutosten tuomat vaikutukset ja mahdollisuudet, esimerkiksi digitaalisen asioinnin kehittäminen.
Katsaus Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan tilanteeseen strategiakauden alussa
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan jäsenmäärä vuoden 2024 lopussa oli 19450 henkilöä. Suomenkielisestä väestöstä tämä on 64,5 %, ja yhteensä muusta kuin ruotsinkielisestä väestöstä 54,6 %.
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan jäsenmäärä on viimeisen 10 vuoden aikana tasaisesti laskenut. Tärkeimmät syyt laskuun ovat kirkosta eroavien kirkkoon liittyviä korkeampi määrä, kasteiden määrän aleneminen sekä joinain vuosina muuttoliikkeen negatiivinen vaikutus. Kasteiden määrän aleneminen johtuu lähinnä syntyvyyden laskusta mutta jossain määrin myös lapsen kastamatta jättämisestä. Kirkkohallituksen seurakunnille laatimien ennusteiden mukaan Kirkko-nummen suomalaisen seurakunnan jäsenmäärän arvioidaan strategiakauden lopussa 2030 olevan noin 17882 henkilöä.
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan ikärakenne on edelleen hyvin vahva. Vuoden 2024 lopussa jäsenet ikäryhmittäin olivat:
- 0–9-vuotiaat 10,5 %
- 10–19-vuotiaat 18 %,
- 20–59-vuotiaat 44,8 %,
- 60–79-vuotiaat 22,2 % ja
- yli 80-vuotiaat 4,5 %.
Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan talouden tilanne – osana Kirkkonummen seurakunta-yhtymää – on strategiakauden alussa vahva. Ennustetusta jäsenmäärän laskusta huolimatta taloudellisen tilanteen arvioidaan Kirkkohallituksen ennusteiden mukaan jatkuvan edelleen vahvana vielä tällä strategiakaudella. On kuitenkin tärkeää varautua verotulopohjan mahdolliseen alenemiseen tulevaisuudessa.
Lähivuosina Kirkkonummen seurakuntayhtymässä suunnitellut kiinteistöjen kehittämishankkeet kuten Vuorovaikutuksen kirkko -kokonaishanke ovat olennainen osa Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan strategian toteuttamista ja tulevaisuuden seurakuntaa. Omien tai yhteistyökumppaneiden tilojen lisäksi seurakunta kohtaa ihmisiä siellä, missä nämä ovat, kuten kauppakeskuksissa ja erilaisissa paikallisissa tapahtumissa.
