Häät

"Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.Sen hehku on tulen hehkua,sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan. Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan." (Laulujen laulu 8:6–7)

Koronaepidemian aikana kokoontumisrajoitus koskee myös kirkollisia toimituksia. Lisää tietoa koronainfosivuiltamme.

Onnea ja iloa sekä Jumalan siunausta yhteiselle elämälle, kun haluatte sanoa  - Tahdon!

Naimisiin voi mennä joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Se on yhtä aikaa pyhä toimitus ja oikeudellinen tapahtuma. 

Vihkiminen toimitetaan kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkon ja hääpaikan varauksissa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, varsinkin jos suunnittelee häitä kesäksi.

Kirkollinen vihkiminen voidaan järjestää varsin yksinkertaisestikin.  Riittää, että paikalla on vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa. 

Avioliiton siunaaminen

Siviiliviranomaisen edessä tai muualla kuin Suomessa solmittu miehen ja naisen avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Avioliiton siunaamista voi pyytää myös silloin, jos vain toinen avioparista kuuluu kirkkoon.  

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia. Sormusten vaihtamisen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen. 

Rukoushetki avioliiton puolesta

Silloin, kun avioliiton solmineet ovat samaa sukupuolta, heidän kanssaan voidaan järjestää rukoushetki kirkossa, muussa seurakunnan tilassa tai muualla sopivassa paikassa.

Avioliiton esteiden tutkinta

Esteiden tutkinta tehdään morsiamen tai sulhasen seurakunnan kirkkoherranvirastossa, maistraatissa tai verkossa. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta, ja se on haettava viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Samassa yhteydessä voi pyytää kuulutuksia eli naimisiin aikovan parin nimien lukemista kirkossa.

Lue lisää esteiden tutkinnasta.

Keskustelu papin kanssa

Vihkipapin saa kotiseurakunnasta, mutta vihkijäksi voi pyytää myös muuten tuttua pappia.

Vihkipappi ottaa yhteyttä pariin hyvissä ajoin ennen vihkimistä ja sopii ajan vihkikeskustelua ja mahdollisesti kirkossa tapahtuvaa vihkiharjoitusta varten. Vihkikeskustelussa tutustutaan, keskustellaan avioliitosta ja käydään läpi vihkikaava. Musiikista on hyvä sopia suoraan kanttorin kanssa.

Naimisiin Kirkkonummella

Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko Kirkkonummen keskustassa ja Haapajärven kirkko Pohjois-Kirkkonummella Veikkolassa ovat suosittuja vihkikirkkoja. Myös Masalan kirkko on käytettävissä vihkimisiä varten.  Kirkon varausta varten ota yhteys kirkkoherranvirastoon.

Kirkollinen vihkiminen ei maksa mitään - oman seurakunnan jäseneltä peritä vuokraa kirkosta ja pappi on ilmainen.

Jos kirkko tuntuu liian isolta, voi vihkimisen järjestää seurakuntatalossa keskustassa tai Veikkolassa. Vihkiä voidaan toki myös muussa vihkiparin toivomassa paikassa. 

Hääjuhlat 

Seurakunnan tiloja voi vuokrata myös hääjuhlia varten.

Kun haluat järjestää häät tai avioliiton siunaamisen Kirkkonummella, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon.