Nimikkokohteet

Tuemme seuraavia nimikkokohteita:

  • Kiinan raamattutyö (PIPLIASEURA)

  • Orpolapsityö Keniassa (SLEY)

  • Työ etnisten vähemmistöjen parissa Etiopiassa (SLS)

Kiinan raamattutyö

Pipliaseurojen yhteinen raamattutyö Kiinassa käynnistyi uudelleen 1980-luvun alussa. Raamattupaino (Amity Printing Company) Nanjingissa Kiinassa on toiminut vuodesta 1987 lähtien. Kirjapainon toiminnan alkuvaiheessa taloudellinen tuki kohdistui kirjapainon paperihankintoihin. Toiminnan vakiinnuttua tuki ei enää kohdistu kirjapainolle vaan Kiinan kristilliselle neuvostolle (China Christian Council), joka huolehtii itse Raamattujen painattamisesta ja levittämisestä.

Kirjapainon toiminnan aikana Raamattuja on painettu ja levitetty 80 miljoonaa kirjaa yksistään Kiinassa. Suomen ev.lut. kirkolla ja Kiinan kristillisellä neuvostolla on vuonna 2000 solmittu Kiinassa tehtävää työtä koskeva yhteistyösopimus. Kiinassa painettiin tänä syksynä 200 miljoonas Raamattu. Amity Printing Companyn (APC) merkittävää rajapyykkiä juhlittiin suuren kansainvälisen kutsuvierasjoukon kanssa marraskuun puolivälissä Nanjingissa Kiinassa.

Tiedot Kiinan kristittyjen määrästä vaihtelevat. Kristittyjen määrän arvioidaan kasvavan vuosittain noin miljoonalla ihmisellä, joista puoli miljoonaa on virallisesti rekisteröityneitä, kastettuja kristittyjä. Tämä asettaa haasteita työntekijöiden ja seurakuntien vastuunkantajien koulutukselle. Virallisen tilaston mukaan kristittyjä on 40 miljoonaa, mutta todellinen luku on arviolta yli 100 miljoonaa. Raamattujen lisäksi tarvitaan kirkon lisää koulutettuja.

Lue lisää Suomen Pipliaseurasta täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Orpolapsityö Keniassa

Matongo on pieni kylä länsi-Keniassa, noin 50 kilometriä Kisumusta etelään. Sinne lähetystyöntekijä Anja-Maija Vanhanen perusti yhteistyössä Kenian evankelis-luterilaisen kirkon kanssa Immanuel-kodin orpolapsille. Koti sai nimensä orpopojan mukaan, jonka Anja-Maija oli ottanut kotiinsa asumaan.

Nyt yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin kodissa on paikka 24 orpolapselle. Nuorimmat lapset ovat noin vuoden ikäisiä. Orpokodilla työskentelee viisi ”mamaa”=äitiä, kokki, puutarhuri, sosiaalityöntekijä, pihavahti ja kodin johtaja. Rahoitus Matongon orpokodille tulee Suomesta orpokodin ystäviltä.

Viikolla päivärytmin kodissa luo koulun lukujärjestys. Lapset käyvät esikoulua ja ala-astetta. Yhdessä lapset juoksevat koulupuvuissaan kouluun. Lounaan lapset syövät yhdessä orpokodilla. Illalla syödään ja sitten mennään nukkumaan. Vanhemmat lapset auttavat pienempiään arkirutiineissa.

Sunnuntaisin mennään yhdessä kirkkoon ja pyhäkouluun. Tarkoituksena on, että lapset eivät asuisi kovin kauaa orpokodissa. Heille yritetään löytää paikka sukulaisten luota. Joskus näin käy piankin, joskus lapset asuvat vuosia orpokodilla.

Orpolapsityön piirissä on myös noin 300 orpolasta, joilla on suomalainen kummi. Tarkoituksena on auttaa suoraan kaikkein köyhimpiä. Lapsia avustetaan omissa kodeissaan tai sijaisperheissä. Näin he pysyvät yhteisöjensä jäseninä, mikä on erittäin tärkeätä kenialaisessa kulttuurissa. Avustus kattaa lapsen koulutuksen, ruuan ja terveydenhoidon. Apu on kokonaisvaltaista ja siihen kuuluu vahvasti myös hengellinen ulottuvuus.

Lue lisää Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Työ etnisten vähemmistöjen parissa Etiopiassa

Etiopian talous kasvaa kohisten, mutta neljäsosa väestöstä elää edelleen alle dollarilla päivässä. Ilmastonmuutos aiheuttaa maassa kuivuutta ja pulaa ruoasta. Noin 100 miljoonan asukkaan maata värittävät lähes sata eri etnistä ryhmää omine kielineen. Maassa on myös paljon eri tavoin vammautuneita ihmisiä sekä syrjittyjä vähemmistöjä. Etiopian luterilainen Mekane Yesus -kirkko kasvaa voimakkaasti.

Lähetysseura tukee teologista koulutusta sekä kirkon monipuolista sosiaali- ja kehitystyötä. Tärkeänä tavoitteena on tukea vammaisten oikeuksia ja elinoloja. Kummiohjelmat turvaavat syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäynnin sekä kodin ja perustoimeentulon. Ympäristön varjelu huomioidaan kaikessa tekemisessä.

Illubabor Betel -synodin alueella Metussa kehityshaasteita ovat etnisten vähemmistöjen syrjintä, naisten lukutaidottomuus, ihmiskauppa, prostituutio, sukupuolitaudit, terveys- ja hygieniatietoisuuden puute ja haitalliset perinteet. Lisäksi kirkolla on haasteena koulutettujen pappien ja työntekijöiden puute.

Tuemme ja vahvistamme synodin toimintaa ja työntekijöiden ammattitaitoa, jotta kirkko kasvaa ja evankeliumi leviää uusille alueille. Työtä tehdään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien väestönryhmien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseksi ja osallistamiseksi yhteiskuntaan. 

Lue lisää Suomen Lähetysseurasta täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä