Yleisimmät kysymykset ja vastaukset riparista
Moni pohtii mielessään samoja kysymyksiä. Jos et löydä tästä vastausta sinua askarruttavaan asiaan, voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen rippikoulu.kirkkonummi@evl.fi .
Ripari ja kaverit
Unohdin ilmoittautuessa kaverikoodin ja haluaisin kaverin kanssa samalle riparille. Mitä teen?
Jos olet unohtanut kirjoittaa kaverikoodin ilmoittautumisen yhteydessä, laita asiasta sähköpostia rippikoulu.kirkkonummi@evl.fi -osoitteeseen. Kerro viestissä oma etu- ja sukunimesi sekä kaverin etu- ja sukunimi, jonka kanssa haluaisit samalle leirille. Huom! Muistattehan kaverin kanssa valita samat riparivaihtoehdot, jotta voimme sijoittaa teidät samalle leirille.
Miksi samalle riparille ei voida ottaa isoa kaveriporukkaa?
Jokaisessa ripariryhmässä on rajallinen määrä paikkoja. Jotta löytäisimme kaikille nuorille sopivan ripariryhmän, emme voi sijoittaa isoja kaveriporukoita samalle riparille. Näin kohtelemme kaikkia tasapuolisesti. Jokaisella nuorella on kuitenkin 1-2 kaveria samassa ripariryhmässä, joten jonkun kaverin kanssa pääsee joka tapauksessa samalle riparille. Riparilla myös tutustuu ihan uusiin ihmisiin jo ennestään tuttujen kavereiden lisäksi.
Minua on kiusattu aikanaan, enkä haluaisi kiusaajani kanssa samalle riparille. Miten toimin?
Emme hyväksy kiusaamista ripareillamme ja haluamme tarjota jokaiselle mahdollisuuden turvalliseen rippikoulukokemukseen. Mikäli sinulla on henkilö, jonka kanssa et halua samaan ryhmään, mainitse tästä ilmoittautumislomakkeen tekstikentässä ja muista kertoa henkilön etu- ja sukunimi. Tämä tieto, kuten kaikki muutkin ilmoittautumiseen liittyvät asiat, ovat luottamuksellisia. Valitsethan mahdollisimman monta riparivaihtoehtoa itsellesi, jotta voimme helpommin sijoittaa teidät eri ryhmiin.
Voiko riparille ilmoittautua yksin, jos ei halua käyttää kaverikoodia?
Tottakai voi! Noin puolet nuorista ilmoittautuu leirille yksin ja noin puolet kaverikoodilla. Kun ilmoittaudut yksin riparille, sinut on helpompi sijoittaa toivomaasi ripariryhmään. Riparilla tulet tutustumaan uusiin ihmisiin, joten yksin riparille lähtemistä ei kannata jännittää.
Ilmoittautuminen
Onko ilmoittautumisjärjestyksellä väliä rippikoulupaikkoja jaettaessa?
Ilmoittautumisjärjestyksellä ei ole väliä rippikoulupaikkoja jaettaessa, vaan kaikki hakemukset ovat samalla viivalla. Kannattaa siis täyttää ilmoittautumislomake rauhassa ajan kanssa ja yhdessä huoltajan kanssa. Aloitamme ilmoittautumislomakkeiden käsittelyn vasta, kun ilmoittautumisaika on päättynyt.
Ilmoittautumislomakkeessa on numeroitu vaihtoehdot. Tarkoittaako tämä sitä, että toiveeni ovat numerojärjestyksessä?
Ei tarkoita. Valitsemasi vaihtoehdot ovat lomakkeella numerojärjestyksessä, mutta kaikki hakuvaihtoehdot ovat tasa-arvoisia. Voimme siis sijoittaa sinut johonkin toivomistasi ryhmistä.
Ilmoittautumislomakkeessa on kohta "Huomioitavaa/lisätietoja". Mitä tähän tulisi kirjoittaa?
Tähän kohtaan kannattaa kirjoittaa sellaiset tiedot, jotka liittyvät rippikoulutoiveisiisi, terveydentilaasi tai elämäntilanteeseesi. Esimerkiksi tarkempi tieto sairaudestasi tai haastavasta elämäntilanteesta (läheisen sairastuminen/kuolema, vanhempien ero, haasteet koulussa tms) on tärkeä. Nämä tiedot ovat luottamuksellisia, mutta erityisen tärkeitä rippikouluryhmäsi ohjaajille. Näin voimme huomioida tilanteesi mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa rippikouluryhmän ohjaajat keskustelevat perheen kanssa nuoren tilanteesta.
Unohdin täyttää jonkin kohdan ilmoittautumislomakkeessa / tietoni ovat muuttuneet. Mitä teen?
Ota sähköpostitse yhteyttä rippikoulu.kirkkonummi@evl.fi -osoitteeseen. Kerro viestissä oma etu- ja sukunimesi sekä tieto, jonka olet lomakkeesta unohtanut tai joka on muuttunut aiemmin ilmoittamastasi. Korjaamme tiedon ilmoittautumislomakkeeseesi.
Haluaisin ehdottomasti vaellusriparille tai purjehdusriparille. Onko tämä mahdollista?
Emme voi taata varmasti paikkaa tietyllä leirillä, sillä leiristä kiinnostuneiden määrä vaihtelee vuosittain. Mikäli olet erityisen kiinnostunut esimerkiksi vaellusriparista tai purjehdusriparista, kirjoitathan sen ilmoittautumislomakkeen tekstikenttään. Pyrimme huomioimaan nämä toiveet, mikäli ryhmässä on tilaa.
Kuulun toiseen seurakuntaan. Voinko ilmoittautua Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan riparille?
Voit ilmoittautua. Ilmoittaudu rippikouluun samalla sähköisellä lomakkeella kuin muutkin. Kirjoita tekstikenttään tieto, miksi haet Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan riparille, esimerkiksi "Haluan samalle riparille kirkkonummelaisen kaverini kanssa / käyn koulua Kirkkonummella, vaikka asun muualla / haluan erityisriparille, jota ei kotiseurakunnassani järjestetä". Etusija paikkoja jaettaessa on kirkkonummelaisilla nuorilla, mutta pyrimme löytämään paikan myös muille ripareillemme haluaville.
Haluaisin purjehdusriparille. En ole kirkkonummelainen nuori, vaan asun muualla ja kuulun toiseen seurakuntaan. Voinko päästä purjehdusriparille?
Voit ilmoittautua purjehdusriparillemme, vaikka et ole kirkkonummelainen nuori. Katso yleiset ilmoittautumisohjeet ja täydennä riparin ilmoittautumislomake. Mikäli olet kiinnostunut ilmoittautumaan vain Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan purjehdusriparille, mainitse tämä ilmoittautumislomakkeen tekstikentässä. Kannattaa myös jättää ripari-ilmoittautumislomake oman kotiseurakuntasi ripareille. Näin saat varmasti riparipaikan omasta kotiseurakunnasta, jos et sattuisi mahtumaan purjehdusriparille. Etusija purjehdusriparin ryhmään on Kirkkonummen seurakuntiin kuuluvilla nuorilla, mutta usein ryhmään mahtuu hyvin ulkopaikkakuntalaisiakin.
En kuulu kirkkoon. Voinko tulla riparille? Voidaanko minua konfirmoida?
Riparille voivat tulla myös kirkkoon kuulumattomat nuoret. Sinut voidaan rippikoulun päätteeksi konfirmoida, jos sitä toivot. Jos sinua ei ole kastettu, sinut kastetaan rippikouluaikana ennen konfirmaatiota. Kaste on edellytys konfirmoiduksi tulemiselle. Rippikouluryhmäsi pappi sopii sinun ja huoltajiesi kanssa kasteesta. Kaste voidaan toimittaa esimerkiksi rippileirillä tai ihan vain lähimpiesi läsnäollessa hiljaisessa kirkossa. Joka vuosi seurakunnassamme kastetaan useita nuoria ennen konfirmaatiota. Rippikoulun voi myös käydä ja leirille osallistua, vaikka et haluaisi tulla konfirmoiduksi riparin päätteeksi.
Käyn rippikouluni muualla (toisen seurakunnan/järjestön ripari). Miten toimin?
Löydät toimintaohjeet "Rippikoulu 2021" -sivulta. Saat ohjeet myös olemalla yhteydessä rippikoulutiimiin lähettämällä sähköpostia rippikoulu.kirkkonummi@evl.fi -osoitteeseen.
Tieto rippikoulupaikasta
Milloin tieto riparipaikasta tulee?
Saat tiedon ripariryhmästäsi marraskuun loppupuolella. Tieto ryhmästä lähetetään kaikille nuorille yhtä aikaa sähköpostitse. Muistathan siis merkata oman ja huoltajan sähköpostiosoitteen ilmoittautumislomakkeeseen. Viestit lähetetään sähköpostitse ryhmä kerrallaan, joten lähettäminen vie jonkin aikaa. Jos siis esimerkiksi kaverisi on hetki sitten saanut tiedon omasta ripariryhmästään, odotathan omaa viestiäsi rauhassa. Kaikki ryhmät saavat tiedon saman päivän aikana. Huom! Muista myös tarkistaa sähköpostin roskapostikansio, jos viesti on päätynyt sinne. Sähköpostin lisäksi saat tiedon ryhmästäsi kotiisi kirjeitse.
Voinko saada tiedon riparipaikasta aikaisemmin kuin marraskuun lopulla?
Emme voi antaa tietoa rippikouluvalinnoista ennen kuin ryhmäjako on valmistunut. Emme voi myöskään antaa kenellekään paikkaa etukäteen ennen ryhmäjaon tekoa. Näin menettelemällä kohtelemme kaikkia nuoria tasapuolisesti ja kaikki nuoret saavat tiedon omasta ripariryhmästään yhtä aikaa.
Minua kiinnostaa, ketkä ovat tulossa kanssani samalle riparille ja mihin ryhmään kaverini pääsi. Saanko tiedon kysymällä teiltä asiasta?
Turvallisuussyistä emme voi antaa tietoja muiden rippikoulupaikoista emmekä voi jakaa ryhmäkohtaisia osallistujalistoja. Tapaat omaan ripariryhmääsi kuuluvat ensimmäisen kerran oman ripariryhmäsi ekassa tapaamisessa talven/kevään aikana. Emme voi myöskään antaa tietoa yksittäisten nuorten rippikouluryhmistä. Voit kysyä kaverilta itseltään, missä ripariryhmässä hän on.
Kysymyksiä rippileiriin/päiväripariin liittyen
Onko ennen rippileiriä/päiväriparia jotain tapaamisia?
Kaikki ryhmät tapaavat hyvissä ajoin ennen rippileirin/päiväriparin alkua. Tapaat oman ryhmäsi useamman kerran talven/kevään aikana. Näissä tapaamisissa tutustut omaan ryhmääsi, isosiin ja ohjaajiin. Tapaamiset ovat arki-iltana koulupäivän jälkeen ja/tai viikonloppuisin. Tapaamiset ovat osa rippikoulua, joten niissä on tärkeä olla mukana. Yhteisten tapaamisten lisäksi rippikoululaiset keräävät merkintöjä riparipassiin osallistumalla jumalanpalveluksiin ja muihin seurakunnan tilaisuuksiin. Riparipassin ja ohjeet merkintöjen keräämiseen saat ensimmäisessä riparitapaamisessa.
Voiko rippikoulutapaamisista/leiriltä olla poissa? Miten poissaolojen kanssa menetellään?
Riparitapaamisten poissaoloista on aina sovittava oman ryhmän ohjaajan kanssa. Poissaolosta on hyvä ilmoittaa etukäteen ryhmän ohjaajalle. Mikäli olet pois rippikoulutapaamisesta, saat jälkikäteen ryhmäsi ohjaajalta ohjeet poissaolon korvaamiseen. Rippikoulu käydään vain kerran elämässä, joten läsnäolosi riparitapaamisissa on tärkeää. Poissaolotapauksissa leirien osalta keskustellaan perheen kanssa ja tilanteet ovat tapauskohtaisia.
Pääseekö kaverin kanssa leirillä majoittumaan samaan huoneeseen?
Majoitustilat ja niiden koko vaihtelevat eri leirikeskuksissa. Majoitustoiveita kysytään ennen leirin alkua ja yleensä kaverin kanssa pääsee samaan huoneeseen. Samassa huoneessa majoittuu muitakin nuoria. Huonejako katsotaan paikan päällä leirikeskuksessa.
Onko riparilla vapaa-aikaa? Pääseekö saunomaan tai uimaan?
Jokaisella riparilla on vapaa-aikaa päivittäin. Vapaa-ajalla voi esimerkiksi hengailla toisten kanssa, pelata sisällä tai ulkona ja monista leirikeskuksista löytyy erilaisia aktiviteetteja. Uinti onnistuu valvotusti ennaltasovittuina aikoina. Saunominen on myös mahdollista suurimmalla osalla ripareista. Uiminen ja saunominen ovat vapaaehtoisia.
Miksi Räfsön ripareille ei voida ottaa enemmän nuoria?
Majoitus- ja tilasyistä johtuen emme voi ottaa ryhmiin ylimääräisiä nuoria. Huoneissa ei voi majoittua ylimääräisiä henkilöitä, vaan jokaiselle on oltava oma sänkypaikka. Yhteiset tilat käyvät myös ahtaaksi, jos ryhmäkoko on liian suuri. Nämä samat majoitus- ja tilarajoitukset ovat kaikissa leirikeskuksissa, mutta leirikeskusten koko hieman vaihtelee.
Haluaisin käydä rippileirin heti alkukesällä. Miksi paikkaa kesäkuun leirillä ei voida taata?
Alkukesän leirit ovat kaikkein suosituimpia ja niihin on joka vuosi eniten hakijoita. Tänä vuonna Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan riparille tulevia nuoria on n. 350, joten kaikille ei millään riitä paikkaa alkukesän leiriltä. Kaikki nuoret ovat samalla viivalla rippikoulupaikkoja jaettaessa. Kesällä 2021 riparit alkavat hieman "tavallista kesää" myöhemmin, koska koulujen lukuvuosi päättyy myöhään. Alkukesässä ei siis ehdi riparikaudella 2021 olemaan kovin monta leiriä. Ripari on joka tapauksessa ikimuistoinen kokemus, olipa ripari mihin aikaan vuodesta tahansa.
Pitääkö riparilla opetella jotakin ulkoa?
Rippikouluun kuuluvat ulkoläksyt, jotka opetellaan ripariaikana. Kirkkonummen suomalaisessa seurakunnassa on 4 ulkoläksyä: Isä meidän -rukous, uskontunnustus, Herran siunaus ja 10 käskyä. Ulkoläksyjen suorittamista ei kannata jännittää, jokainen nuori saa tavalla tai toisella ulkoläksyt suoritettua riparin aikana.
Minulla on oppimisvaikeuksia/keskittymisvaikeuksia/olen koulussa pienryhmässä. Vaikuttaako tämä jotenkin riparin suorittamiseen?
Ilmoittakaa mahdollisista oppimisvaikeuksista/keskittymisvaikeuksista/pienryhmäopetuksesta ilmoittautumislomakkeen tekstikentässä. Näin voimme huomioida nuoren tilanteen ja yhdessä perheen kanssa pohtia vaihtoehtoja nuoren rippikoulun osalta. Kysymme näitä tietoja, jotta pystyisimme parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan nuoren tilanteen riparilla. Rippileirille osallistuminen on mahdollista, mikäli perhe sitä toivoo ja nuoren terveydentila mahdollistaa osallistumisen leirille.
En ole ihan varma, onko minusta lähtemään leirille. Mitä minun kannattaisi tehdä?
Jokaisella nuorella on erilainen elämäntilanne ja monenlaiset seikat voivat vaikuttaa rippikoulun käymiseen. Jos leiri mietityttää, voi päiväripari olla sinulle hyvä vaihtoehto. Mikäli et halua yöpyä poissa kotoa, harrastuksesi ei mahdollista leirijaksolle osallistumista tai terveydentilasi vuoksi leirijakso olisi liian kuluttava, kannattaa miettiä päiväriparille lähtemistä. Päiväripari on hyvä vaihtoehto myös, jos koet olosi mukavammaksi pienemmässä ryhmässä. Sisällöltään päivärippikoulu vastaa leiririppikoulua. Tarvittaessa perhe voi keskustella nuorisotyönohjaajien kanssa nuoren tilanteesta ja voimme yhdessä pohtia, mikä olisi paras vaihtoehto juuri sinulle.