Pääsiäisen Herra palvelee meitä

Tätä kirjoittaessani olemme vielä matkalla kohti pääsiäistä: meneillään on 40 päivän valmistautumisjakso, jota paastonajaksikin kutsutaan.

Paastonajan ytimessä on paitsi katseen kääntäminen omaan sisimpään ja Jumalaan, ennen kaikkea myös toiseen ihmiseen, lähimmäisen palveleminen eri tavoin.

Pääsiäisen keskushenkilö, Jeesus antoi vahvan esimerkin palvelemisesta. Eläessään täällä maailmassa ihmisenä noin 2000 vuotta sitten hän auttoi ihmisiä monin tavoin, paransi sairaita, vapautti uuteen elämään armahtamalla ja antamalla anteeksi, loi toivon tulevaisuuteen.

Matteuksen evankeliumista voimme lukea Jeesuksen sanat itsestään ”Eihän Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi vaan palvelemaan” (Matt. 20:28, UT 2020). Vielä kärsimystiellään, meidän kalenterissamme kiirastorstaina hän pesi opetuslastensa jalat ennen heidän viimeistä, yhteistä ateriointiaan. Tämä oli aina palvelijoiden tehtävä. Tälläkin toiminnallaan Jeesus antoi meille esimerkin ja tehtävän palvella toinen toisiamme.

Toinen puhutteleva teko tapahtui pitkäperjantaina, jolloin Jeesus oli ristiinnaulittuna, molemmilla puolillaan tuomitut rikolliset. Jeesus antoi pilkkaajilleen ja pahoinpitelijöilleen anteeksi ja rukoili heidän puolestaan ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä he tekevät.” (Luuk. 23:34).

Jeesus palveli, antoi anteeksi, rakasti. Tänä päivänä maailma lähellä ja kaukana on kovin levoton, ristiriitoja korostava, polarisoitunutkin. On hyvin inhimillistä pysyä oman elämänsä hyvissä puitteissa ja pyrkiä vahvistamaan niitä, on helpompaa kuunnella puhetta oman kuplan sisällä kuin toisenlaisia näkemyksiä. Rauhan, yhteisymmärryksen, toisia palvelevan ja anteeksiantavan hengen rakentaminen on tämän päivän ympäristössä välillä vaikeaa. Tähän Jeesus kuitenkin kutsuu meitäkin esimerkillään.

Pääsiäisenä ylösnoussut, kuoleman voittanut Jeesus on kanssamme myös tänään, omassa tehtävässämme ja ympäristössämme. Hän sanoo meillekin, kuten pelokkaille ja epävarmoille opetuslapsilleen 2000 vuotta sitten: ”Rauha teille.” Siunattua pääsiäistä!

 

Anna-Maija Kuutti-Manninen

Kirkkoherra