Kastepäivä Masalan kirkolla sunnuntaina 22.9.2024


Kirkkonummen suomalainen seurakunta järjestää kastepäivän, jossa alle 15-vuotiaat lapset ja nuoret voidaan kastaa juhlavassa tilaisuudessa. Kastepäivä on perheille maksuton.

Syyskuinen kastepäivä Masalan kirkolla alkaa klo 10. Kasteaikoja on tarjolla 45 minuutin välein klo 16 asti. Kastetoimituksessa pappi pitää pienen puheen, rukoilemme yhdessä ja laulamme kaksi virttä. Voitte halutessanne toivoa teille tuttuja ja tärkeitä virsiä. Kastaminen tapahtuu niin, että pappi valelee vettä kolme kertaa kastettavan päähän. Kastamisen jälkeen kummi, isovanhempi tai muu läheinen voi kuivata kastettavan pään pienellä liinalla. Lapsi saa kastetta varten lainaan seurakunnasta valkoisen kastealban tai lapsella voi olla kastehetkessä omat vaatteet. Kasteessa voidaan käyttää kirkon kastemaljaa tai suvussa perintönä kulkevaa kastemaljaa. Kastehetkessä voidaan kastaa yhtä aikaa kaikki perheen lapset.

Kirkkosalissa on lapsille leluja ja kahvitilasta löytyy leluja, kirjoja sekä värityskuvia perheen pienempien iloksi. Kirkkosalissa tapahtuvan kasteen lopuksi voitte halutessanne ottaa muistoksi valokuvia kirkkosalissa. Hankimme ilmapalloja kivaksi taustaksi kuville. Seurakunta antaa kastettaville lahjaksi kastekynttilän ja villasukat. Kasteen jälkeen seurakunta tarjoaa kastetulle ja hänen läheisilleen (enintään 12 hlöä) kakkukahvit. Kastekahveilla on tarjolla kakkua, pientä makeaa ja taaperoikäisille omat herkut. Kastejuhlan kesto kahveineen on 1,5 tuntia/juhlaseurue. Kirkkosalissa tapahtuvassa kastehetkessä ja kastekahveilla olette oman juhlaväen kesken.

Kastettava lapsi tarvitsee vähintään yhden kummin, joka on konfirmoitu ja kuuluu kirkkoon. Kummi/kummit voivat olla esimerkiksi isovanhempia, muita sukulaisia tai ystäviä. Kummien ei välttämättä tarvitse olla paikalla kastejuhlassa. Jos lapselle ei löydy kummia omasta lähipiiristä, seurakunnasta pyritään järjestämään lapselle kummi. Kastamiseen tarvitaan molempien huoltajien lupa ja allekirjoitukset kirkkoonliittymis-lomakkeeseen.

Kastepäivässä ovat mukana papit Emilia Röytiö ja Daniela Zyskowicz sekä kirkkomuusikko.

Kastepäivään ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella 25.8.2024 mennessä. Kastava pappi on teihin yhteydessä lähempänä kastepäivää. Linkki ilmoittautumiseen:

https://www.mvsoy.fi/srk/kirkkonummi/url/dcNh5Nm1KPLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jos kastepäivään osallistumisen sijaan toivoisitte lapsellenne kotikastetta tai kastetta muussa tilassa, voi asiasta sopia kastepäivää järjestävien pappien kanssa. Mikäli teillä heräsi kysymyksiä kastepäivästä tai haluatte pohtia yhdessä papin kanssa päätöstä kasteesta, voitte olla meihin yhteydessä:

Emilia Röytiö, pappi
puh. 040 158 0820
emilia.roytio@evl.fi

Daniela Zyskowicz, pappi
puh. 050 413 5480
daniela.zyskowicz@evl.fi

Lomien vuoksi Emilia on tavoitettavissa 25.7.2024 saakka ja Daniela on tavoitettavissa 8.8.2024 alkaen. 26.7.–7.8. välisenä aikana voit olla kastepäivään liittyvissä kysymyksissä yhteydessä päivystävän papin puhelimeen 050 475 1309 (ma-pe klo 9–19 ja la-su 10–17). Jos päivystävä pappi ei pysty heti vastaamaan, niin jätä viesti ja yhteystietosi, niin soitamme sinulle takaisin. Jos et halua jättää viestiä, niin soitathan myöhemmin uudestaan.

Miksi lapsi kastetaan? Miksi seurakunta järjestää kastepäivän?

Kaste on Jumalan lahja ja kaste on iloinen juhla. Kasteessa lapsesta tulee seurakunnan jäsen. Kastepäivänä pyydämme kastettavan elämään siunausta ja rukoilemme hänen puolestaan. Haluamme seurakunnassa järjestää kastepäivän, jotta kastejuhlan järjestäminen olisi perheille mahdollisimman vaivatonta. Kastepäivään osallistuminen ei vaadi perheeltä isoja valmisteluja, vaan juhlapäivää varten seurakunta huolehtii kaiken valmiiksi.

Kuka päättää kasteesta?

Alle 12-vuotias voidaan kastaa kirkon jäseneksi, jos ainakin toinen hänen vanhemmistaan tai yksi hänen huoltajistaan on kirkon jäsen. 12–14-vuotiaan lapsen kastamiseen tarvitaan hänen oma kirjallinen suostumuksensa.

Lapsen liittämisestä uskonnolliseen yhdyskuntaan päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Uskonnonvapauslain mukaan huoltajat päättävät yhdessä alaikäisen lapsen uskonnollisesta asemasta eli esimerkiksi siitä, jos lapsi halutaan liittää kirkon jäseneksi. Jos tuomioistuin on päättänyt tehtävien jaosta lapsen huoltajien kesken toisin, noudatetaan tuomioistuimen päätöstä.