Hyvä ero

Onko hyvää eroa olemassakaan? Voiko erosta seurata jotakin hyvää?

Jos parisuhde on ollut kovin riitaisa, niin hyvä ero on sellainen, jossa riidat loppuvat. Tai ne ainakin ratkaisevasti vähenevät. Huono ero on sellainen, jossa erotaan, mutta riidat jatkuvat ja lapset joutuvat riitojen välikappaleiksi.

Lasten kannalta hyvä ero on sellainen, jossa eron jälkeen lapset voivat kokea, että he saavat rakastaa molempia vanhempiaan ja olla heille tärkeitä. Kumpikaan vanhemmista ei puhu pahaa toisesta lapsille. Lapset ovat osa isää ja osa äitiä. Jos vanhemmat puhuvat heille toisesta vanhemmasta pahaa, lapsesta tuntuu, kuin hänestä itsestä puhuttaisi pahaa.

Vanhemmat suostuvat siihen, että kasvattajina he ovat erilaisia ja he painottavat eri asioita. Vanhemmat haluavat kunnioittaa ja tulla toimeen keskenään erilaisuudestaan huolimatta. He haluavat olla lapsilleen parhaat mahdolliset vanhemmat.

Vanhemmat haluavat kuulla, kun lapsi puhuu toisesta vanhemmastaan tai hänen luonaan viettämästä ajastaan. Lapsi saa olla myös kertomatta, jos hän ei halua.Sormukset erillään rikkirevityn sydämenmuotoisen paperin päällä.

Hyvän eron jälkeen yhteistyö esimerkiksi lasten asioissa on turvallista. Turvallisuuteen kuuluu ystävällisyys ja ennakoitavuus. Yhteisistä sopimuksista pidetään kiinni. Jos on sovittu, että lapset vaihtavat kotia kello 18, siitä pidetään kiinni. Lapset ja entinen puoliso voivat luottaa siihen, että sovitut aikataulut ja puhutut asiat pitävät. Lapset tietävät etukäteen, milloin he tapaavat kumpaakin vanhempaansa. Näin tapaamista voi odottaa eikä tule pettymyksiä. Lapset myös tietävät ajoissa, missä he viettävät joulun ja miten loma-ajat jaetaan vanhempien kesken. Näin lapsetkin voivat suunnitella omaa elämäänsä samoin kuin erillään olevat vanhemmat.

Hyvässä erossa aikuiset käsittelevät eron syitä ja suostuvat pohtimaan, miten he itse mahdollisesti vaikuttivat siihen, että molempien ei ollut hyvä olla suhteessa. Itsetutkistelun kautta voi oppia ymmärtämään itseään ja elämää uudesta näkökulmasta. Usein tällaisessa prosessissa on hyvä, että voi saada ammatillista keskusteluapua, jossa voi peilata omia ajatuksiaan ja olojaan. Näin ymmärrys itsestä ja elämästä voi lisääntyä. Kirkon perheasiainneuvottelukeskus on yksi paikka, jossa tällaista keskusteluapua voi saada.

Pirjo Kettu

perheneuvoja

perheasioiden sovittelija