Seurakunnan uutiset

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan ja seurakuntayhtymän uutiset.

Uutislistaukseen

Kynttilät ja lyhdyt Kirkkonummen hautausmailla

Seurakuntayhtymä poistaa haudoilta noutamatta jääneet hautalyhdyt toukokuussa äitienpäivän jälkeen. Lyhdyille ei ole säilytystiloja, joten noutamatta jääneet lyhdyt siirretään kierrätykseen. 
Lyhtyjä voi tuoda haudoille jälleen syksyllä pyhäinpäivän aikoihin kynttilälyhtykauden alkaessa. 

Hautalyhtykäytäntömme taustaa  

Hautausmaan siisteys ja kauneus   

Pyrimme pitämään Kirkkonummen hautausmaat mahdollisimman siistinä ja hyvin hoidettuna. Hautausmaamme onkin kaunis puistomainen kokonaisuus, jossa voi viettää aikaa rauhoittuen ja vaikkapa uurnalehdossa rukouspolkua kiertäen. Lyhdyn poistamisella kesän ajaksi huolehditte yhdessä kanssamme Kirkkonummen hautausmaan siisteydestä ja järjestyksestä.  

Hauta-alueiden arvokkuus  

Hautakiven takana ei tule säilyttää mitään irtotavaroita, kuten multasäkkejä, puutarhatyökaluja tai lyhtyjä. Näin haudan ja hauta-alueiden yleisilme säilyy arvokkaana.   

Työturvallisuus   

Kirkkonummen seurakuntayhtymä tarjoaa kaikille hautausmaan haudoille veloituksetta nurmikonleikkuun. Tämä ja mm. uurnalehdon kasvillisuuden hoitaminen on mahdollisimman sujuvaa ja työturvallista, kun omaiset ovat keränneet hautalyhtynsä talteen kesän ajaksi. Näin lyhdyt ovat myös turvassa vahingoittumiselta. Seurakuntayhtymä on osaltaan vastuussa myös hautausmaata hoitavien ja siellä asioivien yhteistyökumppaneiden työturvallisuudesta.  

Haudanhoidon järjestäminen  

Myös hautakiven takana olevalla alueella tehdään hoito- tai leikkuutoimenpiteitä erilaisin työvälinein ja -konein. Hautalyhdyt eivät aina erotu kasvillisuuden seasta esimerkiksi pensasaidan vieressä. Haudalla säilytetty lyhty voi valitettavasti rikkoutua hoitotoimenpiteiden yhteydessä, mikä jää hautalyhdyn omistajan vastuulle.  

Paloturvallisuus   

Vuosien varrella hautausmaalla on valitettavasti jouduttu tilanteisiin, joissa kuivalla kesäkaudella lyhtykynttilä on sytyttänyt tulipalon läheisessä kasvillisuudessa. Myös nurmikkopalon vaara on kesäisin olemassa. Kesäkaudella kynttilöitä ei tule lainkaan polttaa hautausmaa-alueella.   

Tiedottaminen lyhtykauden päättymisestä ja lyhtyjen poistosta  

Käytäntö lyhtyjen poistosta ja hautalyhtykaudesta on aloitettu vuonna 2024. Tänä vuonna 2024 poistamme vain rikkoutuneet lyhdyt sekä kaikki kynttilät.  
Tiedotamme hautalyhtykaudesta ja lyhtyjen poistosta hautausmaa-alueilla olevilla ilmoituksilla, verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.  

Mitä noutamatta jääneille lyhdyille tapahtuu?  

Alkaen vuodesta 2025 seurakuntayhtymä kerää lyhtykausitiedotteiden mukaisesti poistamatta jääneet kynttilät ja lyhdyt haudoilta. Seurakunnalla ei ole säilytystiloja tähän tarkoitukseen, joten haudoilta noutamatta jääneet lyhdyt siirretään kierrätykseen.  

Lyhtyjen poistokäytäntö muualla  

Kesäkauden lyhtypoistokäytäntöjä on muillakin hautausmailla, vaikka käytännöt ja niiden valvonta seurakuntien ja hautausmaiden välillä eroavat toisistaan. 

Kiinteät lyhdyt 

Haudalle kiviliikkeen kiinteästi asentama lyhty voi jäädä paikalleen. Myöskään tällaisessa lyhdyssä ei saa polttaa kynttilää kesäaikana. 

 

 

Maria Castren
Maria Castren
hauta-asiain sihteeri, Kirkkonummen seurakuntayhtymä
Annika Åkerback
Vs. seurakuntapuutarhuri, Kirkkonummen seurakuntayhtymä

10.5.2024 09.15