Upinniemi

Upinniemen Merikappeli

Upinniemen Rantatie 120, 02470 Upinniemi
Katso karttaa sivun alareunassa.

Historialtaan ainutlaatuinen Merikappeli on elävä varuskuntakirkko Upinniemessä. Varuskuntalaisten aloitteesta ja lahjoitusvaroin rakennettu kappeli kuuluu 1960-luvun merkittävien modernien kirkkorakennusten joukkoon, ja sen arkkitehtuuria leimaa vahva merellisyys.

Rakennus

Porkkalan (myöhemmin Upinniemen) varuskunnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1957, vuosi sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli luovuttanut vuokra-alueen takaisin Suomelle. Varuskunnan papin, kenttärovasti Kalervo Korpisen mielessä syntyi pian ajatus sotilasyhteisön omasta kirkosta, ja varuskunnan väki otti ehdotuksen innokkaasti vastaan.

Hankkeen toteuttamiseksi perustettiin 17.4.1961 Merikappelin Tuki r.y., joka järjesti arkkitehtuurikilpailun ja alkoi kerätä lahjoitusvaroja rakentamista varten. Käytännössä tyhjästä alkanut hanke eteni nopeasti, ja työllisyystöinä rakennettu Merikappeli vihittiin käyttöön 14.3.1965.

Mikko Heliövaaran suunnittelema Merikappeli liittyy arkkitehtuuriltaan 1960-luvun modernien kirkkojen joukkoon. Sen muoto kuvaa suuren laivan keulaa, joka nousee alttaripäässään 15 metrin korkeuteen maan pinnasta. Merelliset aiheet toistuvat kellotapulissa, jonka siluetti muistuttaa veneen kolmikulmaista purjetta.

Kirkon alttaritauluna toimii merimaisema Suomenlahdelle, joka näyttäytyy yhtä puhuttelevana kaikissa säissä ja kaikkina vuodenaikoina.

Esineistö

Merikappelin esineistö on saatu pääosin lahjoituksina, ja se seuraa aiheiltaan kirkon merellistä henkeä. Rannikkolaivaston vanha joukko-osastolippu muistuttaa meripuolustusalueen juurista, ja alttarin kummallekin puolelle sijoitetut laivalyhdyt viitoittavat seurakunnan vaelluksen suuntaa.

Kirkon näyttävin esine lienee merivoimien vanhan koululaivan Suomen Joutsenen pienoismalli. Rannikkolaivaston alaisuudessa toiminut Suomen Joutsen suoritti 1930-luvulla kahdeksan valtameripurjehdusta aina Kapkaupunkiin ja Kap Horniin saakka.

Elävä varuskuntakirkko

Merikappeli on tänä päivänä elävä kirkkorakennus. Sen suurin käyttäjä on Upinniemen sotilasseurakunta, joka kokoontuu kappelissa hartauksiin, konsertteihin ja jumalanpalveluksiin. Siellä järjestetään alokaskauden tulokirkot ja sotilasrippikoulut konfirmaatioineen. Kirkollisten juhlapyhien yhteydessä Merikappeli täyttyy sotilaista ja varuskunnan muusta väestä. Merikappelia käyttävät myös Kirkkonummen suomen- ja ruotsinkieliset seurakunnat sekä Rannikkosotilaskotiyhdistys.

Vuosittain Merikappelissa suoritetaan lukuisia kirkollisia toimituksia: kasteita, avioliittoon vihkimisiä ja hautaan siunaamisia. Kirkon esineistö on käytössä myös toimituksissa: Purjehdus on Merikappelin vihkiryijyn nimi ja hautaan siunaamisessa käytettävä hiekkalapio on peräisin Suomen Joutsenen seitsemänneltä koulutuspurjehdukselta.

Seurakuntasalissa kokoontuvat päivä-, perhe- ja varhaisnuorten kerhot ja siellä järjestetään kaksi kertaa vuodessa sotilasrippikoulu. Seurakuntasali toimii myös juhlatilana, jossa voidaan nauttia vaikkapa konfirmaatiokahvit tai viettää merkkipäivää.

Vierailut ja kulkuluvat

Merikappelin vierailuista on sovittava erikseen Rannikkoprikaatin sotilaspastorin kanssa. Hänet tavoitat virka-aikana numerosta 02 9932 1701.

Merikappelin tilaisuuksiin tarvittavan kulkuluvan saat osoitteesta

Katso

Julkaistu 19.5.2008 18:26 | sivu pävitetty 15.1.2016 klo 19:43:01