Masala

Kuva: Suomen ilmakuva Oy. Masalan Pyhän Matteuksen kirkko
Tinantie 4, 02430 Masala
Katso karttaa sivun alareunassa.

 

Kirkkonummen Masalan kirkko on tämän vuosituhannen ensimmäinen uusi suomalainen kirkko.

 

Piispa Eero Huovinen vihki kirkon käyttöön 13.2.2000. Masalan kirkko nimettiin myös Matteuksen kirkoksi evankelista ja apostoli Matteuksen mukaan.

 

Kirkon lattiassa on kuvattuna kaikkien neljän evankelistan symbolikuvat, mutta erityisesti Matteusta kuvaava siivellinen ihmishahmo ottaa sisääntulijan vastaan heti kirkkosalin ovella. Markusta symboloi perinteiseen tapaan leijona, Luukasta härkä ja Johannesta kotka.

 

Evankelista Matteuksen symboli.Masalan kirkon on suunnitellut arkkitehti Erkki Pitkäranta. Kirkon arkkitehtuurissa ja taiteessa yhdistyvät pyhyys ja luonnon läheisyys. Kirkon ”Virta-vuori-Kristus” – taideteos on Erkki Pitkärannan ja taiteilija Jan-Erik Anderssonin yhdessä toteuttama.

 

Teoksen ’virta’ on kuvattuna kirkon lattiaan, josta se ulottuu kaikkiin neljään ilmansuuntaan. Virtaan on sijoitettu myös kristittyjä symboloivia kaloja, jotka ovat hauskoja ihmetyksen aiheita perheen pienimmille.

 

Taideteoksen ’vuori’ sijaitsee alttarin takana, ja se symboloi useita Raamatun pyhiä vuoria (kuten Siinai, Vuorisaarnan vuori ja Golgatan vuori). Vuorisaarna on Uudessa testamentissa nimenomaan Matteuksen evankeliumissa, mikä myös vaikutti kirkon nimeämiseen Matteuksen kirkoksi. Kristuksen puoleen katseen suuntaa kirkon keskikäytävällä oleva lattialaattojen muodostama Betlehemin tähti, joka osoittaa kohti alttaria.

 

Masalan kirkko sopeutuu hyvin ympäröivään maisemaan. Moderni kirkko muuttuu toisessa päädyssä matalaksi punaiseksi rakennukseksi, jossa sijaitsevat seurakunnan kerhotilat. Lisäksi Masalan diakoniatoimisto sijaitsee samassa rakennuksessa.

 

Masalan kirkossa vietetään ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua kaksi kertaa kuukaudessa sunnuntaina klo 17.

Katso kirkossa järjestettävät tapahtumat .

 

Yhteystiedot:

Masalan päivystävän seurakuntamestarin puhelinnumero:
09 2955 6380 ja 050 408 5799.Betlehemin tähti

Kirkon keskikäytävällä on lattialaatoista muodostuva Betlehemin tähti, joka johtaa kohti Jeesusta, kohti alttaria.


Lue lisää


Evankelistat

Kirkon lattiaan on kuvattu neljä hahmoa. Matteuksen siivellinen ihmishahmo tervehtii kirkkoon tulijoita jo ovella samoin kuin Markuksen leijona. Luukkaan härkä on kastemaljan puolella kirkon etuosassa, Johanneksen kotka saarnatuolin lähellä.


Lue lisää


Virta

Masalan kirkon lattiassa on laatoista muodostuva virta, joka virtaa alttarilta neljään suuntaan.


Lue lisää


Vuori

Kirkon alttarin takana kohoaa vuori, joka on samanaikaisesti Horebin vuori, Siinain vuori, Vuorisaarnan vuori, Kirkastusvuori ja Golgata.


Lue lisää
Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu