Seurakunnan toiminta koronaviruspandemian aikana (päivitetty 8.9.2021)

Kirkkonummen seurakunnat noudattavat Etelä-Suomen aluehallintoviraston suosituksia ja määräyksiä sekä hiippakunnan ohjeita. Kirkkonummen seurakuntien tiloihin voi tulla lieventyneiden kokoontumisrajoitusten vuoksi enemmän ihmisiä. Kahden metrin turvavälivelvoite on poistettu, mutta osallistujilla tulee silti olla mahdollisuus välttää fyysistä kontaktia. Toimintaan ja tiloihin saa tulla vain oireettomana. Viranomaisten määräämä uusin kokoontumisrajoitus on voimassa 30.9.2021 asti.

Muistathan, kun tulet tiloihimme:

 • Turvavälit
 • Käsihygienia
 • Maskisuositus yli 12v.
 • Vain terveenä
 • Jos epäilet altistuneesi COVID-19 -virukselle, tulee osallistumista harkita tarkkaan.

Yhteistyöllä suojelemme itseämme ja toisiamme.

MESSUT JA JUMALANPALVELUKSET 

Etelä-Suomen aluehallintoviranomainen on antanut määräyksen lieventyneistä kokoontumisrajoituksista 3.9.2021. Seurakuntien tiloihin voidaan ottaa enintään 50% tilan enimmäisosallistujamäärästä tai käytettävissä olevista istuma- tai seisomapaikkojen määrästä.

Tilojen enimmäishenkilömäärä jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa sekä muussa toiminnassa 30.9.2021 asti.

 • Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko                        250 henkilöä
 • Haapajärven kirkko                                                      125 henkilöä  
 • Masalan Pyhän Matteuksen kirkon kirkkosali                55 henkilöä
 • Masalan Pyhän Matteuksen kirkon seurakuntasali        15 henkilöä
 • Veikkolan seurakuntakodin kirkkosali                            50 henkilöä
 • Haapajärven siunauskappeli                                          40 henkilöä

Olet tervetullut seurakunnan toimintaan ja tiloihin ainoastaan oireettomana. Näin pyrimme ehkäisemään viruksen leviämistä. Tarkempi ohjeistus kirkkotilassa.

Jumalanpalveluksia voi seurata Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan Facebooksivujen kautta vaikka et olisi kirjautunut facebookin käyttäjäksi. Jumalanpalvelukset ovat nähtävillä viikon ajan. Hartauksia ja muuta seurakunnan videotuotantoa julkaistaan seurakuntien kanavalla Youtubessa ja Facebookissa.

APUA JA TUKEA

Diakonia

Tarvitsetko ruoka-apua tai muuta tukea? Ota yhteys seurakunnan diakoniaan. Palvelemme ajanvarauksella Kirkkonummella keskustan, Masalan ja Veikkolan toimitiloissa. Diakonian päivystysnumero, puh. 050 383 9371. Jätä vastaajaan viesti yhteystietojesi kanssa, niin otamme yhteyttä sinuun ja sovimme ajasta.

Päivystävä pappi

Seurakuntien työntekijät ovat tavattavissa keskusteluja varten. On tärkeää, että kukaan ei jää kysymyksineen yksin. Seurakunnan työntekijät tavoitat puhelimitse, sähköpostilla sekä sosiaalisessa mediassa. Tavoitat jonkun seurakuntamme papeista ma-pe klo 9-19 ja la-su klo 10-17 papin puhelimesta 050 475 1309

Perheneuvonta

Voit keskustella parisuhteeseen, perheeseen ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista perheneuvojan kanssa. Voit jättää halutessasi yhteystietosi vastaajaan, jolloin perheneuvoja ottaa sinuun yhteyttä. Tällä hetkellä tapaamme asiakkaita ensisijaisesti videovälitteisesti ja puhelimitse. Perheneuvonnan tarjoamat keskusteluajat ovat pääsääntöisesti klo 8-16.  Ajanvarausta ja keskusteluapua numerossa 0400 889 315 ma klo 13-14 ja to klo 10-11.

Keskusteluapu

Seurakuntien työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän linkin kautta. 

Kirkon palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80. Palveleva puhelin on avoinna joka ilta klo 18 - 24.

Keskusteluapua erityisesti nuorille ja koululaisille.

KIRKOLLISET TOIMITUKSET KRIISIAIKANA 

Elämän taitekohdan juhlat ovat tärkeitä.  

Seurakunnan tilojen varaaminen kaste- ja muisto- ym. tilaisuuksiin on mahdollista tilakohtaiset enimmäishenkilömäärät huomioiden (ks. yllä). Tiedustelut ja varaukset kirkkoherranvirastosta. Perhejuhlia voidaan toteuttaa myös muulla tavallaEsimerkiksi vauva voidaan kastaa ihan perhepiirissä ja muut vieraat voivat olla läsnä striimauksen kautta. Isompi kastejuhla voidaan järjestää vaikka kasteen vuosipäivänä, lapsen syntymäpäivänä tai muuna perheelle sopivana ajankohtana. Myös häät voidaan viettää samalla tavalla. Hautajaisissa on myös useita vaihtoehtoja. Ole yhteydessä toimittavaan pappiin. Lisää tietoa kirkollisista toimituksista löydän tämän sivun alaosasta.

Kirkollisten toimitusten varaukset sekä yhteistiedot:

Kirkkoherranvirastot ja hautapalvelut ovat avoinna koronavirusepidemian aikana ma-to klo 9-15.

Kirkkoherranvirastojen kautta varataan kirkolliset toimitukset (häät, ristiäiset, hautaan siunaus). Voit kysyä myös lisätietoja virkatodistuksista sekä avioliiton esteiden tutkinnasta. Kirkkoherranviraston yhteystiedot: puh. 09 61824001 ja kirkkoherranvirasto.kirkkonummi@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakuntayhtymän hautapalvelut hoitavat hautapaikkojen ja uurnanlaskuaikojen varaukset sekä palvelevat muissa hautapaikkoihin liittyvissä kysymyksissä. Hautapalveluiden yhteystiedot: puh. 040 585 56 88 ja kirjaamo.kirkkonummi@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakuntien yhteisvaihde 09 6182 4000.

HENGELLINEN ELÄMÄ JA TUKI VERKOSSA:

Mikäli olet sairaana, karanteenissa tai muuten välttelet ihmisiä, niin hartauksia, lohdutusta ja muuta hengellistä elämää tukevaa materiaalia löydät kirkon sivuilta.

Voit pyytää esirukousta elämäntilanteesi puolesta, tai vaikean ja ahdistavan asian vuoksi.

TURVALLISESTI TILOISSAMME

Kirkkonummen seurakuntien tiloissa järjestettävissä jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa ja muissa seurakuntatilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

Tilakohtaiset osallistujamäärärajoitukset ovat voimassa, jotta voimme huolehtia riittävistä turvaväleistä.

Edelleen on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta - emmekä tule paikalle sairaana.

Suosittelemme käyttämään seurakuntien tilaisuuksissa kasvomaskia. Lähtökohtaisesti seurakuntalaiset huolehtivat itse oman kasvomaskin hankinnasta. Seurakuntien tiloissa saa myös pyydettäessä maskin, jos sitä ei ole mukana. THL:n kasvomaskisuositus koskee yli 12-vuotiaita.

Näin huolehdimme kaikissa seurakuntien tilaisuuksissa omasta ja toistemme turvallisuudesta!

Kättelyä on hyvä välttää silloin, kun tartuntatauteja on liikkeellä. Ystävälliseen tervehtimiseen ei välttämättä tarvita kosketusta.

Tavoitteena on, että tilamme ovat turvallisia kaikille. Kiitos yhteistyöstä!

MUUTOKSISTA TIEDOTETAAN

Muutokset päivitetään verkkosivuille mahdollisimman nopeasti. Niistä tiedotetaan myös sosiaalisessa mediassa, Kirkkonummen Sanomissa sekä mahdollisuuksien mukaan suoraan osallistujille.

Suomen ja Kirkkonummen tilanne voi muuttua, joten ohjeistusta voidaan muuttaa tarvittaessa nopeasti. Kirkkonummen seurakunnat seuraavat tilannetta aktiivisesti ja tiedotamme muutoksista. Seurakuntien varautuminen ja valmius hengelliseen tukeen ja lakisääteisiin tehtäviin ylläpidetään myös kriisin aikana.

YouTube-video

Ristiäiset

Ristiäisiä eli kastejuhlia saa järjestää myös poikkeustilanteen aikana. 

 • Kirkkonummen seurakunnat suosittelevat, että ristiäiset järjestettäisiin kirkoissa. Kirkoissa on väljempää ja välimatkaa omaisten välillä on helpompi järjestää. Kirkkotiloja myös siivotaan tehostetusti koronavirusepidemian aikana.
 • Kastetoimitus voidaan järjestää myös kotona. 
 • Joissain seurakuntien tiloissa sallittu henkilömäärä voi olla pienempi kuin voimassa oleva kokoontumisrajoitus.
 • Lapsi pitää rekisteröidä kolmen kuukauden kuluessa väestötietojärjestelmään . Kastetoimitusta voidaan siirtää, ja kaste toimitetaan myöhemmin perheelle sopivana ajankohtana. Kastejuhlan merkitys ja sisältö on sama, vaikka vauva kastetaan vähän myöhemmin.
 • Kastetoimitus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun kastejuhlaan voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Monia muitakin yhteiseen juhlaan osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä kannattaa kysyä lisää kastepapilta.
 • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Omaiset voivat kuvata omalla kalustolla tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä.
 • On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.

Häät

Häitä ja muita perhejuhlia voi järjestää kokoontumisrajoitukset huomioon ottaen.

 • Avioliittoon vihkiminen, avioliiton kirkollinen siunaus, rukoushetki samaa sukupuolta olevien parien kanssa voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Kokoontumisrajoitusperiaatteet koskevat näitä tilaisuuksia.
 • Joissain seurakuntien tiloissa sallittu henkilömäärä voi olla vähemmän kuin voimassa oleva kokoontumisrajoitus.
 • Tilaisuus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun juhlaan voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Monia muitakin yhteiseen juhlaan osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä kannattaa kysyä lisää papilta.
 • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Aviopari voi järjestää kuvauksen omalla kalustollaan tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä.
 • Mikäli vihkimistä siirretään, niin ota huomioon, että avioliiton esteiden tutkinta on voimassa 4kk.
 • On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.

Hautajaiset

Kirkkonummelaisten hautaan siunaamiset ja hautaukset jatkuvat myös pandemian aikana. Hautaan siunaamisia ja hautauksia ei pidä siirtää eikä lykätä, vaikka niiden osanottajamäärä on rajoitettu. Laajempi muistotilaisuus voidaan järjestää myös myöhemmin.

 • Hautajaisiin kuuluu hautaan siunaus ja hautaaminen. Hautaan siunaus on kirkollinen toimitus. Kirkkonummella hautaan siunauksia järjestetään joko Haapajärven siunauskappelissa, Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa tai hautausmailla (arkkuhautaus).
 • Arkussa olevan vainajan hautaan siunaus hautausmaalla tai kirkossa, siunauskappelissa. 
 • Arkussa olevan vainajan hautaan siunaus kirkossa tai siunauskappelissa. Arkku siirretään krematorioon tuhkattavaksi. 
 • Poikkeuksellisissa oloissa kuten nyt, vainaja voidaan tuhkata ennen siunausta. Tuhkan siunaus voidaan järjestää myöhemmin. Omaiset voivat päättää, että onko muistotilaisuus tuhkan siunauksen yhteydessä tai muuna ajankohtana. 
 • Muistotilaisuus on omaisten järjestämä tilaisuus ja se järjestetään normaalisti samana päivänä hautaan siunauksen kanssa.
 • Sekä hautaan siunaus että muistotilaisuus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun muistotilaisuuteen voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Kukkia voidaan laskea myös heidän puolestaan, jotka eivät ole fyysisesti paikalla. Monia muitakin suruun osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä ja muista mieltä askarruttavista kysymyksistä kannattaa kysyä lisää siunaavalta papilta. 
 • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Omaiset voivat kuvata omalla kalustolla tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä. 
 • Hautaan siunaamisia tai arkkuhautauksia ei voida siirtää. Seurakuntien käytössä on rajattu määrä kylmätiloja. 
 • Kirkkojen ja kappeleiden sallittua henkilömäärää on koronavirusepidemian aikana muutettu siten, että tiloissa voidaan pitää turvavälit. 

Ota yhteyttä