Seurakunnan toiminta koronavirusepidemian aikana (päivitetty 15.5.2020)

Kirkkonummen seurakunnat palvelevat myös koronavirusepidemian aikana. Kirkkonummen seurakuntien toiminnassa on kuitenkin suuria muutoksia. Hallituksen linjausten pohjalta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia. Kesäkuun alusta lähtien kokoontumisrajoituksia lievennetään. Tämän sivun tiedot koskevat toimintaa 31.5.2020 asti. Kesän tilanteesta tiedotetaan lisää myöhemmin.

JUMALANPALVELUKSET

Jumalanpalvelukset lähetetään verkon välityksellä joka sunnuntai klo 10 Kirkkonummen eri kirkoista. Kirkkotilassa on vain toimittava pappi ja kirkkomuusikot. Kirkkotila on suljettu. Seurakunta osallistuu jumalanpalvelukseen internetin välityksellä. Voit seurata jumalanpalvelusta Facebookissa, vaikka et olisikaan kirjautunut facebookin käyttäjäksi. Jumalanpalvelukset ovat nähtävillä viikon ajan. Hartauksia ja muuta seurakunnan videotuotantoa julkaistaan seurakuntien kanavalla Youtubessa ja Facebookissa.

APUA JA TUKEA

Diakonia

Tarvitsetko ruoka-apua tai muuta tukea? Ota yhteys seurakunnan diakoniaan. Palvelemme ajanvarauksella Kirkkonummella keskustan, Gesterbyn, Masalan ja Veikkolan toimitiloissa. Diakonian päivystysnumero, puh. 050 383 9371. Jätä vastaajaan viesti yhteystietojesi kanssa, niin otamme yhteyttä sinuun ja sovimme ajasta.

Diakoniaruokailu järjestetään noutoruokana. Noutoruoka maksaa 5e/rasia. Maksu käteisellä tasarahalla tai korttimaksu. Noutoruokaa ostettaessa, muista turvavälit ja tule vain terveenä. Diakonian noutoruoka ensimmäisen kerran to 30.4. Noutoruokaa voi ostaa keskustan seurakuntatalolta ma ja to klo 10-12 to 28.5. asti.

Päivystävä pappi

Seurakuntien työntekijät ovat tavattavissa keskusteluja varten. On tärkeää, että kukaan ei jää kysymyksineen yksin. Seurakunnan työntekijät tavoitat puhelimitse, sähköpostilla sekä sosiaalisessa mediassa. Päivystävän papin tavoitat ma-pe klo 9-19 ja Tavoitat jonkun seurakuntamme papeista ma-pe klo 9-19 ja lauantaisin sekä nyt poikkeustilanteen aikana myös sunnuntaisin klo 10-17 papin puhelimesta 050 475 1309

Perheneuvonta

Voit keskustella parisuhteeseen, perheeseen ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista perheneuvojan kanssa. Voit jättää halutessasi yhteystietosi vastaajaan, jolloin perheneuvoja ottaa sinuun yhteyttä. Tällä hetkellä tapaamme asiakkaita ensisijaisesti videovälitteisesti ja puhelimitse. Perheneuvonnan tarjoamat keskusteluajat ovat pääsääntöisesti klo 8-16.  Ajanvarausta ja keskusteluapua numerossa 0400 889 315 ma-ti klo 13-14 sekä ke-to klo 10-11.

Juttuluuri

Juttuluuri on seurakunnan varhaiskasvattajien sekä nuorisotyöntekijöiden päivystämä puhelinlinja nuorille sekä lasten ja nuorten vanhemmille. Jos tuntuu siltä, että kaipaat juttuseuraa kaiken muutoksen keskellä, soita meille ma-la klo 13-15 puh.  050 476 1379.

Seurakuntien työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän linkin kautta. 

Kirkon palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80. Palveleva puhelin on avoinna joka ilta klo 18 - 24.

Keskusteluapua erityisesti nuorille ja koululaisille.

KIRKOLLISET TOIMITUKSET KRIISIAIKANA 

Elämän taitekohdan juhlat ovat tärkeitä. Poikkeusajan perhejuhlissa on monta tapaa toteuttaa yhteiset hetket. 

Myös kriisiaikana voi järjestää ristiäisiä, häitä ja hautajaisia. Huomioithan, että kokoontumisrajoitukset koskevat myös näitä tilaisuuksia. Esimerkiksi vauva voidaan kastaa ihan perhepiirissä ja isovanhemmat voivat olla läsnä striimauksen kautta. Isompi kastejuhla voidaan järjestää vaikka kasteen vuosipäivänä, lapsen syntymäpäivänä tai muuna perheelle sopivana ajankohtana. Myös häät voidaan viettää samalla tavalla. Hautajaisissa on myös useita vaihtoehtoja. Ole yhteydessä toimittavaan pappiin. Lisää tietoa kirkollisista toimituksista löydän tämän sivun alaosasta.

Kirkollisten toimitusten varaukset sekä yhteistiedot:

Kirkkoherranvirastot ja hautapalvelut palvelevat koronavirusepidemian aikana vain puhelimitse tai sähköpostitse ma-to klo 9-15.

Kirkkoherranvirastojen kautta varataan kirkolliset toimitukset (häät, ristiäiset, hautaan siunaus). Voit kysyä myös lisätietoja virkatodistuksista sekä avioliiton esteiden tutkinnasta. Kirkkoherranviraston yhteystiedot: puh. 09 61824001 ja kirkkoherranvirasto.kirkkonummi@evl.fi

Seurakuntayhtymän hautapalvelut hoitavat hautapaikkojen ja uurnanlaskuaikojen varaukset sekä palvelevat muissa hautapaikkoihin liittyvissä kysymyksissä. Hautapalveluiden yhteystiedot: puh. 040 585 56 88 ja kirjaamo.kirkkonummi@evl.fi

Seurakuntien yhteisvaihde 09 6182 4000.

YKSITYINEN EHTOOLLINEN

Yksityisehtoollisen toimittamisesta on koronavirusepidemian aikana annettu ohjeet.  Jos joku on kuolemanvaarassa tai muuten hätätilanteessa, ja hän haluaa ehtoollista, seurakunnasta se pyydettäessä toimitetaan. Näitä tilanteita on harkittava tapauskohtaisesti ja ne on toteutettava erityistä huolellisuutta noudattaen sekä paikallisten hoitolaitosten ja asumisyksiköiden ohjeita seuraten. Muussa tilanteessa yksityisen ehtoollisen jakamiselle tulee olla painavat perusteet.

Näissä tilanteissa ota yhteys päivystävään pappiin. Tavoitat jonkun seurakuntamme papeista ma-pe klo 9-19, lauantaisin klo 10-17 sekä poikkeustilanteen aikana myös sunnuntaisin klo 10-17 päivystävän papin puhelimesta 050 475 1309.

RIPPIKOULU

Rippikoululaiset ovat saaneet sähköpostia pe 15.5. koskien rippikoulujen toteutusta vuonna 2020. Sama tieto on myös päivitetty rippikoulusivuille.

HENGELLINEN ELÄMÄ JA TUKI VERKOSSA:

Mikäli olet sairaana, karanteenissa tai muuten välttelet ihmisiä, niin hartauksia, lohdutusta ja muuta hengellistä elämää tukevaa materiaalia löydät kirkon sivuilta.

Voit pyytää esirukousta elämäntilanteesi puolesta, tai vaikean ja ahdistavan asian vuoksi.

TURVALLISESTI TILOISSAMME

Seurakuntien tiloissa noudatamme hygieniasta annettuja ohjeita, ja siivousta kirkoissa ja toimitiloissa on koronavirusepidemian aikana tehostettu.

Hyvällä käsihygienialla monet herkästi tarttuvat taudit (flunssat, vatsataudit jne.) ovat vältettävissä. Käsienpesu vedellä ja saippualla on tehokkain tapa huolehtia käsihygieniasta, tee niin aina ensisijaisesti ja mahdollisuuksien mukaan. Seurakuntien tiloissa on saatavilla myös käsihuuhdetta, jota voi käyttää tilaan tultaessa ja sieltä poistuttaessa. Käsi- ja yskimishygienia on keskeisessä roolissa, kun tartunnan riskiä pienennetään. Ethän tule sairaana tiloihimme. Muistathan säilyttää muihin ihmisiin vähintään metrin etäisyyden, koska tarttuvat taudit leviävät pisaratartuntana lähiympäristöön.

Kättelyä on hyvä välttää silloin, kun tartuntatauteja on liikkeellä. Ystävälliseen tervehtimiseen ei välttämättä tarvita kosketusta.

Tavoitteena on, että tilamme ovat turvallisia kaikille. Kiitos yhteistyöstä!

MUUTOKSISTA TIEDOTETAAN

Muutokset päivitetään verkkosivuille mahdollisimman nopeasti. Niistä tiedotetaan myös sosiaalisessa mediassa, Kirkkonummen Sanomissa sekä mahdollisuuksien mukaan suoraan osallistujille.

Suomen ja Kirkkonummen tilanne voi muuttua, joten ohjeistusta voidaan muuttaa tarvittaessa nopeasti. Kirkkonummen seurakunnat seuraavat tilannetta aktiivisesti ja tiedotamme muutoksista. Seurakuntien varautuminen ja valmius hengelliseen tukeen ja lakisääteisiin tehtäviin ylläpidetään myös kriisin aikana.

YouTube-video

Ristiäiset

Ristiäisiä eli kastejuhlia saa järjestää myös poikkeustilanteen aikana. 

 • Kirkkonummen seurakunnat suosittelevat, että ristiäiset järjestettäisiin kirkoissa. Kirkoissa on väljempää ja välimatkaa omaisten välillä on helpompi järjestää. Kirkkotiloja myös siivotaan tehostetusti koronavirusepidemian aikana.
 • Kastetoimitus voidaan järjestää myös kotona, mutta samat kokoontumisrajoitusperiaatteet koskevat kotikasteita. Kastetilaisuuteen saa osallistua enintään 10 ihmistä (Lukumäärä ei sisällä pappia, kanttoria eikä seurakuntamestaria).
 • Lapsi pitää rekisteröidä kolmen kuukauden kuluessa väestötietojärjestelmään . Kastetoimitusta voidaan siirtää, ja kaste toimitetaan myöhemmin perheelle sopivana ajankohtana. Kastejuhlan merkitys ja sisältö on sama, vaikka vauva kastetaan vähän myöhemmin.
 • Kastetoimitus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun kastejuhlaan voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Monia muitakin yhteiseen juhlaan osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä kannattaa kysyä lisää kastepapilta.
 • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Omaiset voivat kuvata omalla kalustolla tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä.
 • On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.
 • Seurakuntien tiloja (seurakuntatalot keskustassa, Masalassa ja Veikkolassa) ei tässä tilanteessa voi varata perhejuhlia varten.

Häät

Häitä ja muita perhejuhlia voi järjestää, mutta poikkeustilanteen rajoitteet huomioon ottaen.

 • Avioliittoon vihkiminen, avioliiton kirkollinen siunaus, rukoushetki samaa sukupuolta olevien parien kanssa voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Hallituksen asettamat kokoontumisrajoitusperiaatteet koskevat näitä tilaisuuksia. Tilaisuuteen saa osallistua enintään 10 ihmistä (Lukumäärä ei sisällä pappia, kanttoria eikä seurakuntamestaria).
 • Tilaisuus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun juhlaan voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Monia muitakin yhteiseen juhlaan osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä kannattaa kysyä lisää papilta.
 • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Aviopari voi järjestää kuvauksen omalla kalustollaan tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä.
 • Mikäli vihkimistä siirretään, niin ota huomioon, että avioliiton esteiden tutkinta on voimassa 4kk.
 • On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.

Hautajaiset

Kirkkonummelaisten hautaan siunaamiset ja hautaukset jatkuvat  poikkeusoloissa. Hautaan siunaamisia ja hautauksia ei pidä siirtää eikä lykätä, vaikka niiden osanottajamäärä on rajoitettu. Laajempi muistotilaisuus voidaan järjestää erikseen poikkeusolojen päätyttyä.

 • Hautajaisiin kuuluu hautaan siunaus ja hautaaminen. Hautaan siunaus on kirkollinen toimitus. Kirkkonummella hautaan siunauksia järjestetään joko Haapajärven siunauskappelissa, Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa tai hautausmailla (arkkuhautaus).
 •  Arkussa olevan vainajan hautaan siunaus hautausmaalla tai kirkossa, siunauskappelissa. Saattoväki enintään 10 ihmistä (Lukumäärä ei sisällä pappia, kanttoria eikä seurakuntamestaria) 
 • Arkussa olevan vainajan hautaan siunaus kirkossa tai siunauskappelissa. Arkku siirretään krematorioon tuhkattavaksi. Saattoväki enintään 10 ihmistä (Lukumäärä ei sisällä pappia, kanttoria eikä seurakuntamestaria) 
 • Poikkeuksellisissa oloissa kuten nyt, vainaja voidaan tuhkata ennen siunausta. Tuhkan siunaus voidaan järjestää myöhemmin. Omaiset voivat päättää, että onko muistotilaisuus tuhkan siunauksen yhteydessä tai muuna ajankohtana. 
 • Muistotilaisuus on omaisten järjestämä tilaisuus ja se voidaan järjestää samana päivänä hautaan siunauksen kanssa, jolloin paikalla on saattoväkeä enintään 10 henkeä.
 • Seurakuntien tiloja (seurakuntatalot keskustassa, Masalassa ja Veikkolassa) ei tässä tilanteessa voi varata muistotilaisuuksia varten.
 • Sekä hautaan siunaus että muistotilaisuus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun muistotilaisuuteen voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Kukkia voidaan laskea myös heidän puolestaan, jotka eivät ole fyysisesti paikalla. Monia muitakin suruun osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä ja muista mieltä askarruttavista kysymyksistä kannattaa kysyä lisää siunaavalta papilta. 
 • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Omaiset voivat kuvata omalla kalustolla tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä. 
 • Mikäli vainajan kaikkein lähimpiä lähiomaisia on yli 10, niin erityisen painavista syistä heitä voi olla paikalla hieman yli 10. 
 • Suositeltavaa on, että muistotilaisuus järjestetään arkkuhautauksen tai tuhkauksen jälkeen myöhemmin poikkeusolojen päätyttyä. Muistotilaisuuden yhteydessä voidaan pitää uurnanlasku tai rukoushetki haudalla. 
 • Hautaan siunaamisia tai arkkuhautauksia ei voida siirtää. Seurakuntien käytössä on rajattu määrä kylmätiloja. 

Suomen evankelisluterilaisen kirkon perustelut kirkollisten toimitusten poikkeusjärjestelyihin:

Hautaan siunaamiset: Piispojen ohjeessa 16.3.2020 todettiin, että kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Valtioneuvoston ohjeistus sekä AVI:n antama määräys koskee kaikkia yli kymmenen hengen julkisia tilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa. Sisällä kirkossa ja ulkona tapahtuvat hautaukset rinnastuvat näin toisiinsa.Kirkko sitoutuu yhdessä muiden toimijoiden kanssa kaikin tavoin edistämään ihmisten turvallisuutta. Siksi kaikkia yli kymmenen hengen tilaisuuksia pyritään välttämään. Tämän peruste on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville.  

Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan. Luonnollisesti on selvää, ettei vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön tule osallistua siunaustilaisuuteen. 

Perheiden ja omaisten tulee sopia siitä, keiden on mahdollista olla paikalla. Kanttoria, suntiota ja pappia ei tarvitse sisällyttää kymmenen hengen kiintiöön. Sen sijaan esimerkiksi valokuvaaja, ulkopuoliset kantajat (palokunta tms.) ja esiintyvät muusikot kuuluvat kiintiöön.