Seurakunnan toiminta koronaviruspandemian aikana (päivitetty 11.5.2021)

Kirkkonummen seurakunnat palvelevat myös koronaviruspandemian aikana. Noudatamme Etelä-Suomen aluehallintoviraston suosituksia ja määräyksiä sekä hiippakunnan ohjeita. Tiloissamme on tilakohtaiset kokoontumisrajoitukset, jotka mahdollistavat turvavälit. Toimintaan ja tiloihin saa tulla vain oireettomana.

Kirkkonummen seurakuntien kaikki ryhmätoiminta on tauolla 31.5.2021 asti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 6 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Kirkkonummen seurakunnat noudattavat Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisten määräyksiä ja suosituksia sekä Espoon ja Porvoon hiippakuntien tuomiokapituleiden ohjeita. Viranomaisen päätöksen mukaisesti seurakuntien toiminnassa on muutoksia 31.5.2021 asti.

Erityiset koronarajoitukset 31.5.2021 asti:

 • Jumalanpalvelukset suoratoistetaan verkon välityksellä. Jumalanpalveluksen aikana kirkkotila on muuten suljettu.
 • Seurakuntien kokoava toiminta ja aikuisten pienryhmätoiminta on tauolla 
 • Lasten ja nuorten kokoava toiminta ja pienryhmät ovat tauolla
 • Kirkolliset toimitukset jatkuvat kirkoissa ja kappeleissa, mutta osallistujamäärä rajoitetaan 6 henkilöön.
 • Kirkolliset toimitukset pidetään ensisijaisesti seurakuntien tiloissa.
 • Kiinteistöissä voi olla erikseen tilakohtaisia kävijärajoituksia, jolloin osallistujamäärä voi olla alle 6 henkilöä.
 • Osallistujamääriin lasketaan mukaan paikalla olevat seurakuntien ja yhtymän työntekijät.

Muistathan, kun tulet tiloihimme:

 • Turvavälit
 • Käsihygienia
 • Maskisuositus yli 15v.
 • Vain terveenä

Yhteistyöllä suojelemme itseämme ja toisiamme.

MESSUT JA JUMALANPALVELUKSET - Jumalanpalvelukset vain verkon välityksellä 31.5.2021 asti

EHTOOLLINEN POIKKEUSJÄRJESTELYIN SU 31.1. ALKAEN

Seurakuntalaiset voivat osallistua ehtoolliselle poikkeusjärjestelyin su 31.1. alkaen. Ehtoollista jaetaan Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa sunnuntaisin klo 12.50-13.30 välisenä aikana.

Kirkkoon voi tulla ehtoolliselle seitsemän ihmistä kerrallaan. Varaudu odottamaan kirkon ulkopuolella turvavälein. Ehtoolliselle tullaan pääovesta sisälle ja poistutaan pohjoisovesta.

Ehtoollista vietetään messuissa eli ehtoollisjumalanpalveluksissa turvallisuus- ja hygieniamääräyksiä noudattaen. Kirkossakävijät tulevat messuun ja ehtoolliselle omalla vastuullaan ja noudattavat omalta osaltaan annettuja ohjeita ja turvavälejä. Toimittava pappi ohjeistaa messun aikana ehtoolliselle tulijoita.

Jumalanpalveluksia voi seurata Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan facebooksivujen kautta vaikka et olisi kirjautunut facebookin käyttäjäksi. Jumalanpalvelukset ovat nähtävillä viikon ajan. Hartauksia ja muuta seurakunnan videotuotantoa julkaistaan seurakuntien kanavalla Youtubessa ja Facebookissa.

Olet tervetullut seurakunnan toimintaan ja tiloihin ainoastaan oireettomana. Näin pyrimme ehkäisemään viruksen leviämistä.

(TÄMÄ  TIETO EI OLE VOIMASSA KOKOONTUMISRAJOITUSTEN OLLESSA MAX 6: Kirkkotilat ovat eri kokoisia. Suositeltava henkilömäärä vaihtelee tiloittain, sillä jokaisessa tilassa on laskettu turvavälit. Tilojen enimmäishenkilömäärä jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa:

 • Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko  105 henkilöä
 • Masalan Pyhän Matteuksen kirkko          30 henkilöä
 • Veikkolan seurakuntakoti                         36 henkilöä
 • Haapajärven kirkko                                  60 henkilöä
 • Haapajärven siunauskappeli                    40 henkilöä

Samassa taloudessa asuvat voivat istua kirkossa vierekkäin. Turvaväliä pidetään muihin kirkossakävijöihin. Seurakuntamestarit ohjeistavat istumapaikat.)

APUA JA TUKEA

Diakonia

Tarvitsetko ruoka-apua tai muuta tukea? Ota yhteys seurakunnan diakoniaan. Palvelemme ajanvarauksella Kirkkonummella keskustan, Masalan ja Veikkolan toimitiloissa. Diakonian päivystysnumero, puh. 050 383 9371. Jätä vastaajaan viesti yhteystietojesi kanssa, niin otamme yhteyttä sinuun ja sovimme ajasta.

Päivystävä pappi

Seurakuntien työntekijät ovat tavattavissa keskusteluja varten. On tärkeää, että kukaan ei jää kysymyksineen yksin. Seurakunnan työntekijät tavoitat puhelimitse, sähköpostilla sekä sosiaalisessa mediassa. Tavoitat jonkun seurakuntamme papeista ma-pe klo 9-19 ja la-su klo 10-17 papin puhelimesta 050 475 1309

Perheneuvonta

  Voit keskustella parisuhteeseen, perheeseen ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista perheneuvojan kanssa. Voit jättää halutessasi yhteystietosi vastaajaan, jolloin perheneuvoja ottaa sinuun yhteyttä. Tällä hetkellä tapaamme asiakkaita ensisijaisesti videovälitteisesti ja puhelimitse. Perheneuvonnan tarjoamat keskusteluajat ovat pääsääntöisesti klo 8-16.  Ajanvarausta ja keskusteluapua numerossa 0400 889 315 ma klo 13-14 ja to klo 10-11.

  Keskusteluapu

  Seurakuntien työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän linkin kautta. 

  Kirkon palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80. Palveleva puhelin on avoinna joka ilta klo 18 - 24.

  Keskusteluapua erityisesti nuorille ja koululaisille.

  KIRKOLLISET TOIMITUKSET KRIISIAIKANA 

  Elämän taitekohdan juhlat ovat tärkeitä. Pandemia-aikana perhejuhlissa on monta tapaa toteuttaa yhteiset hetket. 

  Myös kriisiaikana voi järjestää ristiäisiä, häitä ja hautajaisia. Huomioithan, että kokoontumisrajoitukset koskevat myös näitä tilaisuuksia. Esimerkiksi vauva voidaan kastaa ihan perhepiirissä ja isovanhemmat voivat olla läsnä striimauksen kautta. Isompi kastejuhla voidaan järjestää vaikka kasteen vuosipäivänä, lapsen syntymäpäivänä tai muuna perheelle sopivana ajankohtana. Myös häät voidaan viettää samalla tavalla. Hautajaisissa on myös useita vaihtoehtoja. Ole yhteydessä toimittavaan pappiin. Lisää tietoa kirkollisista toimituksista löydän tämän sivun alaosasta.

  Kirkollisten toimitusten varaukset sekä yhteistiedot:

  Kirkkoherranvirastot ja hautapalvelut ovat avoinna koronavirusepidemian aikana ma-to klo 9-15.

  Kirkkoherranvirastojen kautta varataan kirkolliset toimitukset (häät, ristiäiset, hautaan siunaus). Voit kysyä myös lisätietoja virkatodistuksista sekä avioliiton esteiden tutkinnasta. Kirkkoherranviraston yhteystiedot: puh. 09 61824001 ja kirkkoherranvirasto.kirkkonummi@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

  Seurakuntayhtymän hautapalvelut hoitavat hautapaikkojen ja uurnanlaskuaikojen varaukset sekä palvelevat muissa hautapaikkoihin liittyvissä kysymyksissä. Hautapalveluiden yhteystiedot: puh. 040 585 56 88 ja kirjaamo.kirkkonummi@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

  Seurakuntien yhteisvaihde 09 6182 4000.

  YKSITYINEN EHTOOLLINEN

  Yksityisehtoollisen toimittamisesta on koronavirusepidemian aikana annettu ohjeet.  Jos joku on kuolemanvaarassa tai muuten hätätilanteessa, ja hän haluaa ehtoollista, seurakunnasta se pyydettäessä toimitetaan. Näitä tilanteita on harkittava tapauskohtaisesti ja ne on toteutettava erityistä huolellisuutta noudattaen sekä paikallisten hoitolaitosten ja asumisyksiköiden ohjeita seuraten. Muussa tilanteessa yksityisen ehtoollisen jakamiselle tulee olla painavat perusteet.

  Näissä tilanteissa ota yhteys päivystävään pappiin. Tavoitat jonkun seurakuntamme papeista ma-pe klo 9-19, lauantaisin klo 10-17 sekä poikkeustilanteen aikana myös sunnuntaisin klo 10-17 päivystävän papin puhelimesta 050 475 1309.

  HENGELLINEN ELÄMÄ JA TUKI VERKOSSA:

  Mikäli olet sairaana, karanteenissa tai muuten välttelet ihmisiä, niin hartauksia, lohdutusta ja muuta hengellistä elämää tukevaa materiaalia löydät kirkon sivuilta.

  Voit pyytää esirukousta elämäntilanteesi puolesta, tai vaikean ja ahdistavan asian vuoksi.

  TURVALLISESTI TILOISSAMME

  Kirkkonummen seurakuntien tiloissa järjestettävissä jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa ja muissa seurakuntatilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

  Tilakohtaiset osallistujamäärärajoitukset ovat voimassa, jotta voimme huolehtia riittävistä turvaväleistä.

  Edelleen on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta - emmekä tule paikalle sairaana.

  Suosittelemme käyttämään seurakuntien tilaisuuksissa kasvomaskia. Lähtökohtaisesti seurakuntalaiset huolehtivat itse oman kasvomaskin hankinnasta. Seurakuntien tiloissa saa myös pyydettäessä maskin, jos sitä ei ole mukana. THL:n kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita.

  Näin huolehdimme kaikissa seurakuntien tilaisuuksissa omasta ja toistemme turvallisuudesta!

  Kättelyä on hyvä välttää silloin, kun tartuntatauteja on liikkeellä. Ystävälliseen tervehtimiseen ei välttämättä tarvita kosketusta.

  Tavoitteena on, että tilamme ovat turvallisia kaikille. Kiitos yhteistyöstä!

  MUUTOKSISTA TIEDOTETAAN

  Muutokset päivitetään verkkosivuille mahdollisimman nopeasti. Niistä tiedotetaan myös sosiaalisessa mediassa, Kirkkonummen Sanomissa sekä mahdollisuuksien mukaan suoraan osallistujille.

  Suomen ja Kirkkonummen tilanne voi muuttua, joten ohjeistusta voidaan muuttaa tarvittaessa nopeasti. Kirkkonummen seurakunnat seuraavat tilannetta aktiivisesti ja tiedotamme muutoksista. Seurakuntien varautuminen ja valmius hengelliseen tukeen ja lakisääteisiin tehtäviin ylläpidetään myös kriisin aikana.

  YouTube-video

  Ristiäiset

  Ristiäisiä eli kastejuhlia saa järjestää myös poikkeustilanteen aikana. 

  • Kirkkonummen seurakunnat suosittelevat, että ristiäiset järjestettäisiin kirkoissa. Kirkoissa on väljempää ja välimatkaa omaisten välillä on helpompi järjestää. Kirkkotiloja myös siivotaan tehostetusti koronavirusepidemian aikana.
  • Kastetoimitus voidaan järjestää myös kotona, mutta samat kokoontumisrajoitusperiaatteet koskevat kotikasteita. 
  • Joissain seurakuntien tiloissa sallittu henkilömäärä voi olla pienempi kuin voimassa oleva kokoontumisrajoitus.
  • Lapsi pitää rekisteröidä kolmen kuukauden kuluessa väestötietojärjestelmään . Kastetoimitusta voidaan siirtää, ja kaste toimitetaan myöhemmin perheelle sopivana ajankohtana. Kastejuhlan merkitys ja sisältö on sama, vaikka vauva kastetaan vähän myöhemmin.
  • Kastetoimitus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun kastejuhlaan voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Monia muitakin yhteiseen juhlaan osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä kannattaa kysyä lisää kastepapilta.
  • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Omaiset voivat kuvata omalla kalustolla tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä.
  • On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.

  Häät

  Häitä ja muita perhejuhlia voi järjestää, mutta poikkeustilanteen rajoitteet huomioon ottaen.

  • Avioliittoon vihkiminen, avioliiton kirkollinen siunaus, rukoushetki samaa sukupuolta olevien parien kanssa voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Hallituksen asettamat kokoontumisrajoitusperiaatteet koskevat näitä tilaisuuksia.
  • Joissain seurakuntien tiloissa sallittu henkilömäärä voi olla vähemmän kuin voimassa oleva kokoontumisrajoitus.
  • Tilaisuus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun juhlaan voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Monia muitakin yhteiseen juhlaan osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä kannattaa kysyä lisää papilta.
  • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Aviopari voi järjestää kuvauksen omalla kalustollaan tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä.
  • Mikäli vihkimistä siirretään, niin ota huomioon, että avioliiton esteiden tutkinta on voimassa 4kk.
  • On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.

  Hautajaiset

  Kirkkonummelaisten hautaan siunaamiset ja hautaukset jatkuvat myös pandemian aikana. Hautaan siunaamisia ja hautauksia ei pidä siirtää eikä lykätä, vaikka niiden osanottajamäärä on rajoitettu. Laajempi muistotilaisuus voidaan järjestää myös myöhemmin.

  • Hautajaisiin kuuluu hautaan siunaus ja hautaaminen. Hautaan siunaus on kirkollinen toimitus. Kirkkonummella hautaan siunauksia järjestetään joko Haapajärven siunauskappelissa, Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa tai hautausmailla (arkkuhautaus).
  • Arkussa olevan vainajan hautaan siunaus hautausmaalla tai kirkossa, siunauskappelissa. 
  • Arkussa olevan vainajan hautaan siunaus kirkossa tai siunauskappelissa. Arkku siirretään krematorioon tuhkattavaksi. 
  • Poikkeuksellisissa oloissa kuten nyt, vainaja voidaan tuhkata ennen siunausta. Tuhkan siunaus voidaan järjestää myöhemmin. Omaiset voivat päättää, että onko muistotilaisuus tuhkan siunauksen yhteydessä tai muuna ajankohtana. 
  • Muistotilaisuus on omaisten järjestämä tilaisuus ja se järjestetään normaalisti samana päivänä hautaan siunauksen kanssa.
  • Sekä hautaan siunaus että muistotilaisuus voidaan myös nauhoittaa tai suoratoistaa (striimata), jolloin sitä voi seurata useita henkilöitä. Striimattuun muistotilaisuuteen voivat verkon välityksellä osallistuvat ihmiset olla mukana esimerkiksi sytyttämällä kynttilän siellä missä ovatkin, rukoilemalla yhdessä muiden kanssa. Kukkia voidaan laskea myös heidän puolestaan, jotka eivät ole fyysisesti paikalla. Monia muitakin suruun osallistumisen tapoja on olemassa. Näistä ja muista mieltä askarruttavista kysymyksistä kannattaa kysyä lisää siunaavalta papilta. 
  • Seurakunta ei järjestä kuvaus- tai videointipalveluja, eikä henkilöstöä kuvaamaan. Omaiset voivat kuvata omalla kalustolla tai ostaa kuvauspalveluita alan yrityksiltä. 
  • Hautaan siunaamisia tai arkkuhautauksia ei voida siirtää. Seurakuntien käytössä on rajattu määrä kylmätiloja. 
  • Kirkkojen ja kappeleiden sallittua henkilömäärää on koronavirusepidemian aikana muutettu siten, että tiloissa voidaan pitää turvavälit. 

  Ota yhteyttä