30-vuotisjuhlakonsertti Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

la 23.11. kello 18.00 - kello 19.30

30-vuotisjuhlakonsertti  Suomalainen  barokkiorkesteri (FiBO) Kirkkonummen kirkko

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) pitää yhden 30-vuotisjuhlakonserteistaan Kirkkonummella

Elementit

FiBOn 30-vuotisjuhlakonsertti

Rebel–Clérambault–Vivaldi–Händel

Myriam Arbouz, sopraano
Hanna Haapamäki, nokkahuilu
Alfredo Bernardini, oboe ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) juhlii kolmekymppisiään tempautumalla luonnonvoimien syövereihin. Lähtökohtana on FiBOn, silloisen Kuudennen kerroksen orkesterin, debyyttikonsertti 25.11.1989, jolloin pääteoksena oli Jean-Féry Rebelin häikäilemätön orkesteriteos Les élémens (Elementit). Tämä orkesterikuvaelma manaa hurjin soinnein esiin alkukaaoksen, josta vähitellen ilmestyvät maailmankaikkeuden keskeiset voimat: peruselementit maa, vesi, tuli ja ilma – sekä tietysti rakkaus.

Les élémens saa ympärilleen muita barokkiajan tulkintoja luonnonelementeistä. Ilmaa edustaa ranskalaisen kantaatin mestarin Louis-Nicolas Clérambault'n allegorinen teos Le Soleil, vainqueur des nuages (Aurinko, pilvien voittaja). Barokin aikakausi rakasti symboleita, ja usein niitä käytettiin kommentoimaan yhteiskunnallista tilannetta tai miellyttämään musiikin tilaajaa. Clérambault'n kantaattikin oli sävelletty kuningas Ludvig XV:n kunniaksi. Nyt sen esittää syksyllä 2018 FiBOn ranskalaisen musiikin konsertissa hurmannut sopraano Myriam Arbouz.

Myös Georg Friedrich Händelin rakastetun Vesimusiikin tausta on kuninkaallisessa tilauksessa. Händel sävelsi pirskahtelevan, ulkoilmahenkisen sarjan soitettavaksi kuningas Yrjö I:n veneretkellä Thames-joella. Kuten usein hovimusiikin kohdalla, kyse ei ollut pelkästä taidenautinnosta, vaan esitys oli suuri julkinen tapahtuma ja kuninkaan keino osoittaa valtaansa.

Tiiviimmin vesiteemaa luotaa Antonio Vivaldin ohjelmallinen huilukonsertto La tempesta di mare (Myrsky merellä). Barokkimusiikkiin kuuluivat maisemalliset sävelmaalaukset. Kuuluisin esimerkki barokin ohjelmamusiikista on tietysti Vivaldin Neljä vuodenaikaa, ja Myrsky merellä -konsertto sisältyy samaan konserttokokonaisuuteen sen kanssa. Myrsky-konsertossa soittimet jäljittelevät virtuoottisesti korkeiden aaltojen kuohuntaa ja viuhuvia tuulenpuuskia.

Juhlakonsertin saapuu johtamaan italialaislähtöinen barokkispesialisti, oboisti-kapellimestari Alfredo Bernardini.

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

KIRKKONUMMI

Liput 10/20 €

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)