Uskottu, toivottu, rakastettu. #seurakuntavaalit. Suomen ev.lut. kirkko.

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 367 seurakuntaan yhteensä lähes 8 000 uutta luottamushenkilöä. 

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan oman seurakuntasi tulevaisuuteen.

Mistä kaikesta seurakuntien luottamushenkilöt päättävät? Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Äänestä sellaisena kuin olet – olet uskottu, toivottu ja rakastettu

Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa oman seurakuntasi asioihin. Olemme kaikki tervetulleita kirkkoon ja äänestämään. Me kaikki olemme uskottuja, toivottuja sekä rakastettuja.

Tutustu vaalien teemoihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tärkeät päivämäärät

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022
Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.

Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaalit ovat edelleen ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16-vuotialla on äänioikeus. 

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää. Kirkkoon liittymisen tulee olla rekisteröity 15.8.2022 mennessä. 

Sinustako seurakunnan luottamushenkilö?

Kiinnostaako sinua vaikuttaminen omassa seurakunnassasi? Asetu rohkeasti ehdolle, tulevaisuuden kirkkoa tehdään nyt. Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä, eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia. 

Liity valmiille ehdokaslistalle

Kysy seurakuntasi ehdokaslistoista ja yhteyshenkilöistä vaalien yhteyshenkilöiltä (yhteystiedot sivun alaosassa) tai nykyisiltä luottamushenkilöiltä ja etsi itsellesi sopiva lista. Listoja perustavat valitsijayhdistykset, joiden taustalla voi olla herätysliike tai poliittinen puolue, usein myös jokin teema tai ajatusmaailma. Näitä voivat olla esimerkiksi kirkon uudistaminen, tasa-arvon edistäminen tai nuorten aseman vahvistaminen kirkossa. Selvitä valitsijayhdistyksen teemat ja tavoitteet ja varmista, että voit olla niiden takana. 

Tällä hetkellä tiedossa on kaksi valitsijayhdistystä. Tiedot näistä ryhmistä löytyy alempaa tältä sivulta. Jos ehdokkuus kiinnostaa, voit olla yhteydessä näiden valitsijayhdistysten yhteyshenkilöihin tai perustaa oman valitsijayhdistyksen.

Perusta oma valitsijayhdistys

Voit myös perustaa oman valitsijayhdistyksen, jos et löydä sopivaa. Valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat on toimitettava seurakuntatoimistoon (Kirkkotallintie 2) viimeistään 15.9.2022 klo 16 jolloin ehdokasasettelu päättyy.

Ohjeet valitsijayhdistyksen perustamiseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Mikäli haluat ehdokaslistasi tiedot vaaliverkkosivuille, ole yhteydessä johanna.tilus@evl.fi.

Asetu ehdolle sellaisena kuin olet!

Tällä hetkellä (28.6.2022) on tiedossa kolme valitsijayhdistystä. Ota yhteyshenkilöihin yhteyttä ja kysy heiltä tarkemmin millaisia teemoja näillä valitsijayhdistyksillä on, ja millaisiin arvoihin ehdokkaat ovat sitoutuneet.

Avara kirkko -ryhmä (Tulkaa kaikki -liikkeen hengessä) 

Avara kirkko -valitsijayhdistyksestä kirjoitettiin Kirkkonummen sanomissa 11.8.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Yhteyshenkilöt

 • Päivi Kujasalo
  puh. 040 519 4365, 
  paivi.kujasalo@kolumbus.fi
 • Johanna Fleming 
  puh. 050 468 7618, 
  johanna.fleming@kirkkonummi.fi

Avara kirkko -valitsijayhdistys verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkkonummen Demarit -lista

Yhteyshenkilö:

 • Pekka Oksanen
  puh. 040 539 2918, pekka.oksanen4@saunalahti.fi

Seurakuntaväki yhdessä -lista

Seurakuntaväki yhdessä -valitsijayhdistyksestä kirjoitettiin Kirkkonummen sanomissa 7.8. (s. 5)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Yhteyshenkilöt

 • Johanna Lumijärvi
  puh. 040 569 0234, johanna.lumijarvi@gmail.com
 • Jaakko Rahja
  puh. 0400 423 871, jaakko.rahja@gmail.com
 • Antti Salonen 
  antti.salonen@kirkkonummi.fi
 • Virpi Miettinen virpi.miettinen@kirkkonummi.fi

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022

Tulevaisuuden kirkko?

Millainen on mielestäsi hyvä kirkko? Mikä tekee kirkosta hyvän? Millainen pitäisi olla tulevaisuuden kirkko?

Jos olet pohtinut tällaisia kysymyksiä edes joskus, niin hyvä juttu. Seuraavaksi kysyn sinulta, että miksipä et toimisi luottamushenkilönä seurakunnassa?

Seurakunta koostuu erilaisista ihmisistä. Sellaisista kuin sinä olet. Tai sellaisista kuin minä olen. Ja monesta muusta sellaisesta ihmistyypistä, jotka ovat erilaisia kuin sinä ja minä. Minusta se on hyvä juttu. Se, että seurakunta on sekalainen seurakunta.

Meitä kuitenkin yhdistää se, että olemme kristittyjä. Meidät seurakunnan jäsenet on kaikki kastettu Kolmiyhteisen Jumalan nimeen. Se meitä yhdistää. Me olemme uskottuja, toivottuja ja rakastettuja. Monet maallisemmat asiat tai meidän mielipiteemme niistä voi meitä erottaa.

Seurakunnan jäsenillä voi olla erilaisia ajatuksia siitä, että miten seurakunnan verotuksen avulla kerättyjä varoja tulisi käyttää vaikkapa diakoniaan, lähetystyöhön, tai lasten ja nuorten toimintaan. Erilaisia mielipiteitä voi olla kiinteistöjen korjauksesta tai niistä luopumisesta. Osassa Suomen evankelis-luterilaisen seurakunnissa kirkkotilat on avattu myös sateenkaaripareille. Siitäkin kirkon jäsenillä on erilaisia mielipiteitä. Seurakuntien metsäomaisuuden avohakkuut tai vaikkapa metsien suojelu? Monenlaisia erilaisia asioita, joista luottamushenkilöt päättävät. Lisäksi luottamushenkilöt pääsevät valitsemaan kirkolliskokouksen maallikkoedustajat. Kirkolliskokoushan on kirkon ylin päättävä elin, vähän niin kuin kirkon eduskunta. Luottamushenkilöitä on jokaisessa Suomen ev.lut. seurakunnassa.

Sinäkin voisit olla yksi heistä. Mitäpä jos lähtisit mukaan ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa?

Sinulla on 15.9.2022 klo 16 asti aikaa asettua ehdokkaaksi. Voit Kirkkonummella valita kolmen eri listan välillä tai perustaa ihan oma valitsijayhdistys. Päätös on sinun!

Ole mukana tekemässä tulevaisuuden kirkkoa!

Johanna Tilus

tiedottaja, pastori

 

Julkaistu 13.9.2022