Kaste – ristiäiset

Suurin osa suomalaisista kastetaan vanhan perinteen mukaisesti lapsena. Kuitenkin kaiken ikäiset ihmiset voivat saada kasteen, jos heitä ei aikaisemmin ole kastettu.

Kaksi kummia

Kastettavalle nimetään vähintään kaksi kummia, joiden tehtävänä on osallistua lapsen kristilliseen kasvatukseen. Kahden kummeista tulee olla konfirmoituja luterilaisen kirkkomme jäseniä.

Kummeiksi voidaan nimetä myös jonkun muun evankelisluterilaisen kirkon toimittaman kasteen hyväksyvän kristillisen kirkon jäseniä.

Ajan varaaminen

Kasteaika sovitaan ottamalla yhteyttä kirkkoherravirastoon, ks. yhteystiedot alla.

Toimituksen suorittava pappi ottaa yhteyttä perheeseen noin viikkoa ennen kastetoimitusta. Pappiin voi myös itse olla aikaisemmin yhteydessä. Seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa luetaan edellisellä viikolla kastettujen nimet sekä rukoillaan lapsen, vanhempien ja kummien puolesta.

Kastekynttilä

Seurakunta lahjoittaa jokaiseen kastekotiin kastekynttilän ja Lasten kirkkokirjan (toimittanut Helka Pärssinen). Kastetulle annetaan kastetodistus ja kummit saavat omat kortit.

Jumalan lapseksi

Kaste on toinen evankelisluterilaisen kirkkomme sakramenteista. Kristus on itse asettanut pyhän kasteen (Matt. 28:18-20). Kasteen sakramentissa Jumala kutsuu jokaisen nimeltä lapsekseen.

Kasteessa Pyhä Henki synnyttää meidät uudesti ja lahjoittaa meille uskon, jolla voimme tarttua kasteen lupauksiin.

"Kaste vaikuttaa syntien anteeksiannon, vapauttaa kuoleman ja Perkeleen vallasta sekä antaa iankaikkisen autuuden kaikille, jotka uskovat Jumalan sanat ja lupaukset niin kuin ne kuuluvat." (Katekismus s. 87)

Kirkkoherranviraston

Tutustu kastetoimitukseen

Lisää

Kastepäivä 2016

Lauantaina 12.3. klo 14-18 vietetään Kirkkonummella kastepäivää. Kastepäivänä voi tuoda lapsensa tai nuorensa kasteelle. Kerralla voidaan kastaa vaikka perheen kaikki lapset.