Päivän Sana 11.12.2017
Kuule meitä, Israelin paimen,
ilmesty kirkkaudessasi.
Osoita voimasi, tule avuksemme.

Ps. 80:2-3

Lutherin kintereillä

Ei kirkkoamme syyttä suotta kutsuta evankelis-luterilaiseksi kirkoksi, vaikka ”luterilaiset” olikin alun perin pilkkanimi. Reformaation 500-merkkivuosi sai tänä armon vuonna 2017 liikkeelle monenlaista tapahtumaa. Armoa! ja omenapuulogo olivat esillä painotuotteissa ja tekstiileissä. Turussa jahdattiin Luther-ankkoja ja olipa Martti Luther monta kertaa liikkeellä Kirkkonummellakin tämän syksyn aikana. Lähdin Lutherin kintereille ja sain tutustua Lutheriin.

Leipämme jokapäiväinen,

ajallinen ja iäinen,

taas tänään anna armosta

ja meitä aina opeta

myös omastamme antamaan,

elämän lahjat jakamaan. Virsi 208: 5

Koulukinkereillä Martti Luther vieraili kinkerinäytelmässä kertomassa satua ketusta ja korpista. Koulukinkereillä on useamman vuosikymmenen perinne Kirkkonummella. Kinkereillä on aina vuosittain vaihtuva teema. Tänä vuonna teema on ollut Lutherin alullepanema reformaatio ja sen merkitys armon ymmärtämiseen ja suomen kieleen.

Ah, iloni jos sinuss' ois,

en unhottaa sua koskaan vois.

Suo siihen apus armosta,

niin kiitän aina riemulla. Virsi 21: 9

Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa esitettiin Lutherista kertova ”Tässä seison” –musiikillinen näytelmä. Näytelmässä kulki rinnakkain useita kertomustasoja: Lutherin oma elämänkerta, työ teologina ja reformaation alkuunpanijana, yhteiskunnallinen tilanne Saksassa ja Lutherin vaikuttava kirjallinen tuotanto.

Luther naulasi omat teesinsä Saksassa vuonna 1517. Suomessa vuonna 2017 seurakunnan tapahtumissa ja pienryhmissä kerättiin teesejä huomisen kirkkoa varten. Niitä työstettiin ja naulattiin reformaation juhlamessun aluksi teesiseinään.

Se sana seisoo vahvana, ne ei voi sitä kestää.

Kun kanssamme on Jumala, ken meiltä voiton estää?

Jos veis he henkemme, osamme, onnemme,

ne heidän olkohon, vaan meidän iät on Jumalan valtakunta. Virsi 170:4

On ollut ilo saada kulkea Lutherin kintereillä tänä armon vuonna. Ehkä vaikuttavin anti reformaation merkkivuotena on ollut armon kirkastaminen. Pelastus ei edelleenkään ole kauppatavaraa, ei ostettavissa, vaan lahja, silkkaa armoa. Luther teki aikamoisen työn, ei pelkästään teologina vaan myös virsien sanoittajana. Jos jostain syystä jäit paitsi reformaation juhlahumusta, niin huoli pois, Luther on edelleen yhtä lähellä kuin lähin. Suosittelen tutustumista.

Hän lausui: "Luota voimaani, kun sodin puolestasi

ja hyväksesi kaikkeni tein Vapahtajanasi.

Näin ostin sinut kalliisti ja aina kuljen kanssasi, ei erottaa voi meitä. Virsi 261:7

Johanna Lahtinen, viestintäsihteeri