Hautaus

Kirkkonummen seurakuntayhtymällä on neljä hautausmaata:

• Kirkkonummen vanha hautausmaa
    Tallinmäki 1
  • Rajakummun hautausmaa
    Rajakummuntie
  • Haapajärven hautausmaa
    Lapinkyläntie 421
  • Pyhän Mikaelin uurnalehto
    Rovastinpolku

Kirkkonummen vanha hautausmaa

Kirkkonummen vanha hautausmaa on muotoutunut 1200-1300 -luvulta olevan Pyhän Mikaelin kirkon yhteyteen vuosisatojen kuluessa. Tarkkaa perustamisvuotta ei pystytä sanomaan. Hautausmaan pinta-ala on noin 2,5 hehtaaria. Kirkon pihalla on erillinen sankarihauta-alue, käsittäen 126 hautaa ja suuren muistopaaden. Paaden ovat suunnitelleet professori Lennart Segerstråle ja arkkitehti Olof Hansson. Kirkon viereltä löytyy myös Sigurdsin 1918 taistelujen muistopatsas sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Hautausmaalla on lisäksi muistomerkki sekä niille vainajille, joiden hautapaikkaa ei Porkkalan vuokra-ajan jälkeen ole löydetty että muualle haudatuille vainajille.

Tällä hetkellä vanhalla hautausmaalla haudataan vain uurnia vanhoihin sukuhautoihin.

Rajakummun hautausmaa

Rajakummun hautausmaa sijaitsee keskustassa Överbyntien varrella. Hautausmaan vanha osa on vihitty käyttöön 15.5.1910. Siellä on myös erillinen, pieni uurna-alue. Hautausmaan täytyttyä 1980 -luvun alussa, jouduttiin hautausmaata laajentamaan. Nurmihautausmaan suunnitteli Ympäristötoimisto Oy. Alue vihittiin käyttöön 11.9.1983. Hautausmaan kokonaispinta-ala on noin 4 hehtaaria.

Uusia hauta-paikkoja myydään laajennusosalta. Alueella on syviä, matalia, ja uurnahautoja. Syvä hauta on kahden päällekkäisen arkun hautasyvyys eli 210 cm. Matala hauta on yhden arkun hautasyvyys eli 150 cm. Uurnahauta on 9 uurnan hauta.

Laajennukselta löytyy myös muualle haudattujen muistomerkki, jonne voi tuoda kynttilöitä läheisten muistoksi.

Vuonna 1995 myytiin Islam-Keskussäätiölle 135 hautapaikkaa eli osasto 19. Siellä olevat vapaat paikat on varattu kirkkonummelaisille islaminuskoisille.

Haapajärven siunauskappeli

Haapajärven siunauskappelin on suunnitellut arkkitehti Eric Ungern Stenberg.
Kappeli valmistui vuonna 1948 ja istumapaikkoja siellä oli 40-50 hengelle.
Kappeli saneerattiin vuonna 2001 Aatos ja Aila Issakaisen suunnitelmien mukaan.
Nyt istumapaikkoja on 90. Kappeliin rakennettiin myös eteis-, ja sakastitilat ja kylmäsäilytystilat siirrettiin alakerrasta rakennuksen siipeen. Kappeli on toimiva ja valoisa.

Haapajärven hautausmaa

Hautausmaa vihittiin käyttöön 5.10.1944, koska Porkkalan alue vuokrattiin Neuvostoliitolle. Alkuperäinen pinta-ala oli 4500 neliömetriä. Laajennuksien jälkeen kokonaispinta-ala tällä hetkellä on 4,3 hehtaaria.

Uusia hautapaikkoja myydään uudelta osalta Lapinkyläntien alapuolelta. Tämä laajennus on nurmihautausmaa, Ympäristötoimisto Oy:n suunnittelema ja vihitty käyttöön vuonna 1993.

Alueella on syviä, kahden arkun hautoja, sekä uurnahautoja, joissa on tila yhdeksälle uurnalle. Hautausmaalla on muistolehto tuhkatuille vainajille. Muistolehtoon haudattujen nimilaatat kiinnitetään yhteiseen nimipaasiin.
Muualle haudattuja vainajia voi muistaa tuomalla kynttilän muistolehtoon tai hautausmaan yläosassa olevalle muurille ristin viereen.

Pyhän Mikaelin uurnalehto

Pyhän Mikaelin uurnalehto on Kirkkonummen seurakunnan uusin hautausmaa.
Kirkon koillispuolella oleva, hehtaarin laajuinen uurnalehto vihittiin käyttöön 26.8.2001.
Alueen suunnitelleen arkkitehti Bey Hengin ajatuksena on ollut, että kirkolta alueelle lähestyttäessä uurnalehto avautuu kuin syli. Keskellä hautausmaata on risti sekä seitsemän graniittista porttia, jotka johtavat hautausmaan eri osastoille. Vihersuunnittelusta vastasi Ympäristösuunnittelu Liisa Alanko Oy.

Uurnalehdossa on neljän uurnan hautoja, kaksi muistolehtoa, sirottelualue, kolumbaario, suku-uurnia sekä erillinen osasto sotiemme veteraaneille.

Hauta-alueet on katettu kokonaan monivuotisilla kasveilla, näin ollen haudoille ei saa tehdä mitään istutuksia. Hautauksia tehdään vain sulan maan aikana. Talvella uurnat säilytetään kirkon toimituskappelissa olevassa kaapistossa.

Uurnalehdossa on kivetty alue, joka on tarkoitettu siunauksen yhteydessä tulleille kukkalaitteille. Kiitoskivet on tarkoitettu myös muualle, muistolehtoihin tai sirottelualueelle haudattujen vainajien muistelupaikaksi.