Kirkkovuosi

Kirkon jumalanpalveluselämä saa rytminsä ja sisältönsä kirkkovuodesta. Joka
sunnuntaille ja kirkolliselle juhlalle on omat raamatuntekstinsä ja rukouksensa.

 

Jumalan teot tulevat seurakuntalaisten elämässä todeksi kirkkovuoden pyhien kautta.


Luterilainen kirkkovuosikalenteri seuraa läntistä perinnettä, jossa kirkkovuosi alkaa marras-, joulukuun vaihteessa ensimmäisestä adventtisunnuntaista.

 

Kirkkovuoden keskus on pääsiäinen. Kirkkovuosi päättyy tuomiosunnuntaihin.Adventtina valmistaudutaan jouluun

Adventtiaika kattaa joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät.


Lue lisää


Joulu

Jouluna Jumala tulee ihmiseksi Jeesuksen syntymässä. Jumala ei ole kaukana taivaissa. Hän on ihmisten kanssa synkässäkin maailmassa, vähäisenä vähäisimpien vierellä. Hän tuo taivaallisen toivonsäteen pimeyden keskelle.


Lue lisää


Loppiainen on kolmen kuninkaan juhla

Loppiaisen teksti kertoo itämaan tietäjistä, jotka tähteä seuraten tulivat kumartamaan Kristus-lasta. Poikkeuksellisen kirkkaasta tähdestä on esitetty monia tähtitieteellisiä teorioita. Paavi Leo Suuri tulkitsi 400-luvulla, että tähti tarkoitti evankeliumia, joka johdattaa kaikki kansat Jeesuksen luo.


Lue lisää


Kynttilänpäivä

Kynttilänpäivän aiheena on Raamatun kertomus () Joosefin, Marian ja Jeesuksen vierailusta Jerusalemin temppelissä. Vanhan testamentin säädösten mukaan naisen tuli suorittaa puhdistautumisuhrit 40 päivää pojan synnytyksen jälkeen. Jerusalemin käynnillä perhe hoiti myös esikoispojan syntymän vuoksi annettavan uhrin. 


Lue lisää


Laskiaisesta alkaa paasto

Laskiaissunnuntaista alkaa tie kohti pääsiäistä. Sunnuntain aiheena on ”Jumalan rakkauden uhritie”. Sitä seuraavana tuhkakeskiviikkona alkaa 40 päivää kestävä paastonaika, joka päättyy pääsiäissunnuntaihin.


Lue lisää


Palmusunnuntai: Jeesus ratsasti kohti Öljymäkeä ja Jerusalemia

Palmusunnuntai aloittaa dramaattisen viikon Jeesuksen elämänhistoriassa. Tapahtumapaikkana oli Jerusalem, jossa valmistauduttiin edessä olevaan pääsiäiseen. Se oli yksi suurista juutalaisista pyhiinvaellusjuhlista, jota vietettiin Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Sadat tuhannet pyhiinvaeltajat tungeksivat tuolloin kaupungissa.


Lue lisää


Kärsimyshistoria muuttuu sanomaksi ylösnousemuksesta

Kristikunnan vanhin ja suurin juhla on pääsiäinen. Se on juhlien Juhla! Sitä koskevat viestit huipensivat Jeesuksen kärsimyshistorian ja piinaviikon tapahtumat.


Lue lisää


Helatorstaita vietetään Jeesuksen taivaaseen astumisen muistoksi

Jeesuksen opetuslapset olivat lyhyen ajan sisällä joutuneet monen myllerryksen keskelle. Jeesus oli vangittu ja tuomittu ristinkuolemaan. Kolmantena päivänä alkoi levitä huhu, että hän on nousut kuolleista. Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus ilmestyi seuraajilleen useamman kerran, ja hämmentyneet opetuslapset, myös Pietari ja Tuomas, saivat nähdä hänet omin silmin.


Lue lisää


Helluntai on kirkon syntymäpäivä

Helluntaipäivänä tulee kuluneeksi tasan 50 päivää pääsiäisestä. Helluntai merkitseekin kirkkovuodessa pääsiäisajan päättymistä. Sen ajankohta vaihtelee eri vuosina pääsiäisen ajankohdan mukaan.


Lue lisää


Juhannus – kesäjoulu

Juhannuksena tulee talvi kesän keskellen, sillä keskikesän juhla viittaa suoraan Betlehemiin, seimeen ja paimeniin kedolla. Täsmälleen puoli vuotta ennen joulua vietettävä juhannus, Johannes Kastajan syntymäpäivä, on ikivanha kirkollinen pyhä. Se kääntää katseen häneen, joka kääntää katseen Jeesukseen.


Lue lisää


Kirkastusvuorikokemus oli Jeesuksen elämän taitekohta

"Itämailla on aina osattu kertoa asioista." Tämä toteamus koskee myös Raamatun tekstejä. Päivän evankeliumiteksti (Mark. 9: 2-10) on tästä hyvä esimerkki.


Lue lisää


Mikkelinpäivänä puhutaan enkeleistä

Mikkelinpäivänä kirkoissa puhutaan enkeleistä ja muistutetaan, että Jumala on luonut myös näkymättömän maailman. Monissa seurakunnissa järjestetään perhemessuja ja musiikkitilaisuuksia lapsille.


Lue lisää


Pyhäinpäivä ei ole vain vainajien päivä

Pyhäinpäivänä pysähdytään elämän ja kuoleman rajalle. Silloin muistetaan niitä omaisia ja ystäviä, jotka eivät ole enää luonamme. Tuhannet kynttilät haudoilla kertovat surusta ja kaipauksesta. Samalla ne ovat merkkejä rakkaudesta, joka on kuolemaakin väkevämpi.


Lue lisää


Vastuu ja oikeudenmukaisuus korostuvat tuomiosunnuntaina

Tuomiosunnuntai korostaa ihmisen vastuullisuutta suhteessa lähimmäiseen. Päivästä käytetään myös nimitystä Kristuksen kuninkuuden sunnuntai.

Jumalanpalveluselämää rytmittävä kirkkovuosi päättyy tuomiosunnuntaihin.


Lue lisää
Julkaistu 23.5.2008 10:43 | sivu pävitetty 10.3.2014 klo 15:53:31
Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu