Avioliittoon vihkiminen – häät

Kirkollinen vihkiminen on kahden kastetun ja rippikoulun käyneen kristityn liittämistä yhteen. Myös seurakunta rukoilee vihittävien puolesta ja siunaa heidän avioliittonsa.

Avioliiton esteiden tutkinta

Vihittävien on pyydettävä rekisteriviranomaiselta avioliiton esteiden tutkinta viimeistään 7 päivää ennen hääpäivää. Pyyntö tehdään morsiamen seurakunnan kirkkoherranvirastossa tai maistraatissa, ja se on voimassa 4 kuukautta.

Todistajat

Kirkollisessa vihkimisessä on oltava paikalla vähintään kaksi todistajaa.

Ajan varaaminen

Vihkimisen ajakohdasta voi sopia ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon,
ks. yhteystiedot alla.

Kuuluttaminen kirkossa

Avioliitto kuulutetaan seurakunnalle sunnuntain jumalanpalveluksessa pariskunnan suostumuksella. Kuulutuksen yhteydessä seurakunta rukoilee vihittävien / vihittyjen puolesta.

Kahdesta yksi

Kristillisen käsityksen mukaan Jumala on liittänyt aviopuolisot toisiinsa. Puolisot haluavat jakaa koko elämänsä toistensa kanssa. Avioliitto tuo ihmisen elämään turvallisuutta ja jatkuvuutta. Lapsille avioliitto tarkoittaa luottamusta vanhempien yhdessäoloon.

Avioliitto on luomisessa perustettu instituutio ja Jumalan asettama. Sen vuoksi kristillisen kirkon mukaan kaikki avioliitot uskontoon katsomatta ovat yhtä pyhiä.

"Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.Sen hehku on tulen hehkua,sen liekki on Herran liekki.
Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan. Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan.
" (Laulujen laulu 8:6–7)

Kirkkoherranviraston