Hautaan siunaaminen – hautajaiset

Jokainen seurakunnan jäsen siunataan hautaan viimeiselle matkalleen.

Hautajaisten järjestäminen

Kuolemantapauksen sattuessa omaiset voivat kääntyä seurakunnan puoleen,
ks. yhteystiedot alla.

Seurakunnan kanssa sovitaan siunausaika- ja paikka, siunaava pappi, kanttori ja mahdollisen muistotilaisuuden pitopaikka.

Rukousta ja lohdutusta

Hautaan siunaamisessa rukoillaan omaisille lohdutusta ja vainajalle iankaikkista elämää Kristuksen sovitustyön tähden.

Kirkollinen hautaan siunaaminen on luottamusta Jumalan rakkauteen ja ylösnousemuksen todellisuuteen. Kirkon jäsenyys ei katkea kuolemassa, vaan kristityn elämä jatkuu ajan rajan toisella puolen, Taivaassa.

Muistaminen jumalanpalveluksessa

Hautajaisia seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa vainajia muistetaan rukouksessa ja heidän nimensä luetaan kirkossa.

Uurnan lasku

Jos vainaja tuhkataan, uurnan lasku tapahtuu yleensä eri päivänä kuin siunaus. Sen yhteydessä voidaan pitää lyhyt rukoushetki. Seurakunnassamme järjestetään toukokuussa yhteinen uurnanlaskuhartaus kaikille talven aikana tuhkatuille vainajille ja heidän läheisilleen.

Keskusteluapua

Omaisten on mahdollista keskustella papin kanssa kuoleman herättämistä ajatuksista. Tällöin voi ottaa yhteyttä päivystävään pappiin, ks. yhteystiedot alla, tai suoraan hautaan siunaamisen toimittavaan pappiin. Pyhäinpäivän jälkeen seurakunnassamme alkaa myös sururyhmä omaisensa menettäneille.

Muistojumalanpalvelus

Pyhäinpäivänä kirkossa on vainajien muistojumalanpalvelus. Silloin luetaan kaikkien kuluvana vuotena menehtyneiden seurakuntalaisten nimet ja rukoillaan heidän puolestaan.

"He eivät voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." (Luuk. 20:36)

Kirkkoherranviraston
Päivystävän papin