Hoitamattomat haudat

Hautaoikeuden haltija vastaa haudan hoidosta. Pyhän Mikaelin uurnalehto ja Haapajärven muistolehto ovat hauta-alueita, joista omaisille ei synnyt haudanhoitovelvoitetta.

Kukkien istuttaminen ei ole pakollista, mutta hautaoikeuden haltija vastaa siitä, että hauta on pidetty hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna.

Haudoille ei saa istuttaa puuvartisia pensaita eikä puita eivätkä istutukset saa levittäytyä naapurihautojen puolelle. Monivuotiset kukat (perennat) ovat suositeltavia kasveja haudalle.

Mikäli hauta on jatkuvasti hoitamatta, seurakuntayhtymä kehottaa omaisia kunnostamaan ja hoitamaan hautaa. Hoitamattomuuskuulutus laitetaan haudalle, hautausmaan ilmoitustaululle, seurakuntayhtymän nettisivulle ja paikallislehteen. Jos hauta-oikeuden haltijan osoite on pystytty selvittämään, hän saa asiasta kirjeen.

Kun hoitamattomuuskuulutuksen määräaika on umpeutunut, hyväksytään kuulutuksesta huolimatta edelleen hoitamatta olevien hautojen listat yhteisessä kirkkoneuvostossa. Yhteinen kirkkoneuvosto määrää hoitamattomat haudat palautettavaksi seurakuntayhtymän hallintaan.