Hautajaiset

Jeesus sanoo:

"Minä olen ylösnousemus ja elämä.
Joka uskoo minuun, saa elää,
vaikka kuoleekin, eikä yksikään,
joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole"

(Joh. 11:25-26)

Läheisen ihmisen kuolema on suuri menetys ja suru varjostaa arkea. Suruun  liittyvät tunteet ovat eri ihmisten kohdalla erilaisia ja syntyvät eri ihmisille eri tahtiin.  Tunteet saattavat vaihdella surusta kaipaukseen ja hämmennykseen ja jopa lohduttomuuteen. Myös oman elämän rajallisuus nousee tietoisuuteen. Luopumisen hetkellä voimme jättää oman ja kuolleen läheisen elämän suurempiin käsiin Jeesuksen lupauksen kautta.

Surun tunteiden keskellä omaisilla on halu ja tarve huolehtia hautajaisjärjestelyistä mahdollisimman hyvin. Järjestelyjen hoitamisessa auttavat kirkkoherranvirasto ja hautaustoimistot. Hautajaisjärjestelyissä sekä tilan ja papin varaamisessa ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Kirkkonummella on useita hautausmaita, joilta voi valita hautapaikan.

Hautausasioissa palvelee seurakuntayhtymä.

Kirkkoherranvirasto palvelee

Kirkkoherranvirasto palvelee omaisia käytännön järjestelyihin liittyvissä asioissa.

Kirkkoherranvirastossa voidaan selvittää:

• hautaan siunaamisen aika ja paikka
  • papin, kanttorin ja seurakunnan tilojen varaaminen
  • hautaustapa (arkkuhautaus/tuhkaus, uurnahautaus/tuhkan sirottelu)
  • seurakunnan perimät maksut
  • sanomakellojen soittaminen

Hautaan siunaamisesta voi sopia, vaikka hautauslupa vielä puuttuisikin. Valmisteluissa on tärkeää, että omaiset saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyden siunauksen toimittavaan pappiin. Näin pappi voi olla omaisten tukena jo ennen hautajaisia.

Hautaustoimistossa asiointi

Hautaustoimisto voi ottaa huolehtiakseen kaikesta hautaukseen liittyvästä. Toimistojen alaan kuuluvat mm.

• asioiminen viranomaisten kanssa
  • arkun / tuhkauurnan myynti
  • vainajan pukeminen ja kuljettaminen
  • kuolinilmoituksen välittäminen lehtiin