Tukea suruun

Läheisen ihmisen kuolema on elämän suurimpia menetyksiä. Surevan ei tarvitse jäädä yksin. Jakaminen ja vertaistuki voivat olla apuna surussa. Tänä syksyllä on tarjolla sururyhmä myös alle 12 -vuotiaille lapsille.

Valokuva Terho HaatajaTyhjä syli

Keskenmeno, abortti, lapsen kuolema tai lapsettomuus voi jättää sydämeen ja syliin tyhjän paikan. Oman lapsen menetys jättää syvän surun. Mistä löytyisi lohdutus? Onko lupa surra sellaista, jota ei ole koskaan ollut? Lapsettomuuden kokemus on monille kipeä ja vaiettu asia.

Kaikille, joka surevat syntymätöntä tai kuollutta lastaan, järjestetään Tyhjän sylin rukoushetki Masalan kirkolla lauantaina 12.11.2016 klo 16. Kirkkohetkessä on musiikkia ja rukousta kaikille, joilla on kokemus tyhjästä sylistä. Kirkkohetken jälkeen on teetarjoilu ja mahdollisuus keskusteluun.

Rukoushetkessä ovat mukana pastori Johanna Siltala, kanttori Ilona Nyman, diakoni Kaarina Tynkkynen ja lapsityönohjaaja Nina Hotma.

Olet lämpimästi tervetullut!

Sururyhmät

Kirkkonummen suomalainen seurakunta on jo usean vuoden ajan tarjonnut mahdollisuutta surun ja sen aiheuttamien kysymysten läpikäymiseen erityisessä sururyhmässä. Sururyhmässä on mahdollisuus käsitellä kuoleman suruun liittyviä kysymyksiä keskustellen, taiteillen ja erilaisin toiminnallisin menetelmin. Sururyhmä on tarkoitettu jokaiselle, joka toivoo mahdollisuutta keskustella vastaavassa elämäntilanteessa olevien kanssa, vaikka läheisen menetyksestä olisi jo pidempikin aika.

Aikuisille

Sururyhmä on tarkoitettu läheisensä kuoleman kautta menettäneille. Ryhmässä on mahdollisuus luottamuksellisessa ilmapiirissä käsitellä suruun ja menetykseen liittyviä tunteita ja ajatuksia ja saada vertaistukea. Ryhmän toiminta alkaa vuosittain pyhäinpäivän jälkeen.

Aikuisten ryhmän yhteydessä järjestetään tarpeen mukaan myös yli 4-vuotiaille lapsille  erillinen lasten sururyhmä.Tiedustelut pastori Hannu Suni 050 302 8346

Lapsille

Läheisen menettäminen koskettaa lasta ja lapsen tapa surra vaihtelee eri ikäkausien mukaan. Suru on terve reaktio menetykseen ja pienelläkin lapsella on kyky ja tarve ilmaista tunteitaan ja menetyksen synnyttämiä ajatuksia.

Lapsella surun ilmeneminen ja sen käsitteleminen poikkeaa aikuisen tavasta surra ja usein ajatellaan, että lapsi on unohtanut tai lapsi ei sure. Lapsen sureminen voi näkyä käytöksen muuttumisena tai fyysisenä oireiluna. Menetyksen ja surun kanssa oppii elämään ja siihen tarvitaan turvallisia aikuisia, joiden kanssa asiasta voidaan puhua ja sitä käsitellä.

Syksyn 2016 ryhmä on tarkoitettu alle 12-vuotiaille läheisensä menettäneille lapsille.

Sururyhmä kokoontuu Laajakallion kerhotilassa os. Tarutie 1 C  klo 10.00–12.00.             lauantaisin 22.10, 29.10, 12.11, 19.11, 26.11 ja 10.12.

Yksi jälkitapaaminen järjestetään vielä keväällä 2017.

Ilmoittautuminen sururyhmään 30.9.2016 mennessä ja mahdolliset tiedustelut:

Lastenohjaaja Nina Raninen 040 7396155

Sururyhmä kokoontuu kuusi kertaa, ryhmään otetaan enimmillään 8 lasta.Ryhmässä on kaksi koulutettua ohjaajaa ja sen kesto on kaksi tuntia sisältäen pienen välipalan.

Ryhmän ohjaajat tutustuvat jokaiseen lapseen ja lapsen huoltajaan ennakkotapaamisessa.Sururyhmässä lapsi tutustuu muihin samassa elämäntilanteessa oleviin lapsiin ja perheisiin. Lasta rohkaistaan erilaisten tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisemiseen monin erilaisin menetelmin. Ryhmässä muistellaan läheistä ja vahvistetaan toivoa ja lohtua lapsen elämässä.

Tiedustelut lastenohjaaja Nina Raninen  040 739 6155

Julkaistu 8.10.2015 16:50 | sivu pävitetty 29.9.2016 klo 17:24:08