Päivän Sana 30.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Ympäristönsuojelusta keskustellaan seurakunnassa

”Luonnonsuojelu ei ole ulkoapäin tuleva nykyajan vaatimus, vaan kristinuskosta nouseva sisäinen velvollisuus”, totesi tutkija Panu Pihkala Kirkko ja nummi -tapahtumassa Masalassa.

Kuvat: Timo Merensilta.

Kolmekymmenpäinen joukko kokoontui Masalan kirkolla pidettyyn tapahtumaan 16. toukokuuta. Teemana oli Kirkko ja nummi – kristinusko ja luonto. Väitöskirjatutkimusta tekevä Panu Pihkala piti kristinuskon ja luonnon suhdetta käsittelevän alustuksen.

Joukko kuunteli mielenkiinnolla hautausmaanhoitaja Päivi Tolvia, joka kertoi ympäristöarvoista omassa työssään sekä seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmästä.

Maailmankatsomuksessa tarvitaan muutosta

Panu Pihkala on opintovapaalla seurakuntapastorin virasta. Hän valmistelee väitöskirjaa Kristinuskon suhteesta luontoon.

Tilaisuuden musiikista vastasi lauluryhmä Verso kanttori Ilona Nymanin johdolla. Verson muusikoihin kuuluu myös Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti ”Nitti” Nieminen. Hän esitti kaksi omaa lauluaan Verson säestämänä ja käytti puheenvuoron aiheeseen ympäristöliikkeen näkökulmasta.

Niemisen mukaan kristinuskolla on mahdollisuus käsitellä asioita ”lähdekoodin tasolla”. Se voi pureutua niihin ytimiin, joista ympäristökriisi johtuu. Tässä hän liittyi Pihkalan esitelmän painotuksiin maailmankatsomuksellisten muutosten tarpeesta.

Ekosähköä ja suojelualue?

Yleisökeskustelussa kyseltiin seurakuntayhtymän ympäristötyön tarkempia piirteitä. Esimerkiksi ympäristökasvatuksen laajeneminen ja Masalan kirkon kierrätysvalmiudet koettiin ilahduttaviksi.

Seurakuntalaiset ehdottivat ekosähköön siirtymistä sekä kyselivät yhtymän metsien tilannetta. Paljon keskustelua herätti esiin noussut ehdotus Hvitträskin luonnontilaisen rantatontin suojelemiseksi ja luontopolun rakentamiseksi alueelle.

Ympäristöjärjestöt haastavat tänä vuonna seurakuntia ja kuntia suojelemaan metsiä. Espoon seurakuntayhtymä päättikin jo 19. toukokuuta suojella 3,2 hehtaarin luonnontilaisen metsän Ingaksessa. Haaste kohtaa nyt Kirkkonummea – miten vanha emäpitäjä vastaa?

Masalan tilaisuus päättyi Päivästä päivään – messuun, jonka lauluissa on paljon luontoon liittyvää sisältöä, sekä Reilun kaupan kirkkokahveihin.

Julkaistu 25.5.2010 10:43 | sivu pävitetty 25.5.2010 klo 11:22:22