Päivän Sana 22.07.2017
Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät.

Ef. 2:19

Yhteisvastuukeräys puolustaa mayojen oikeuksia Guatemalassa

Luku- ja kirjoitustaidottoman Dominga Xol Popin elämä muuttui täysin, kun hän pääsi ihmisoikeuskoulutukseen ja ymmärsi oikeutensa yhteiskunnassa. Nyt Dominga auttaa päivittäin yhteisönsä perheväkivallasta kärsiviä naisia ja hankkii tuloja kasvattamalla ja myymällä kanoja. Kuva: Ville Asikainen.Kirkkonummelaiset diakonit Kaarina Tynkkynen ja Gunne Pettersson tekivät viime syksynä opintomatkan Guatemalaan.  Latinalaisamerikkalaisessa illassa 21.3. he kertovat matkastaan ja Yhteisvastuukeräyksestä, jonka ulkomaisena keräyskohteena on ihmisoikeuksien turvaaminen Guatemalassa.

Illassa on tarjolla tarjoilla tortilloja, salsaa, guacamolea ynnä muuta väliamerikkalaista naposteltavaa. Gospel-lattareita tanssitaan Anna Aallon johdolla.

Joka toinen guatemalalainen on maya

Gunne Pettersson (vas) ja Kaarina Tynkkynen Guatemalassa syksyllä 2013. Gunnen ja Kaarinan välissä Albertina, joka on sitkeästi opiskellut, vaikka yhteisö pitääkin sitä ajanhukkana.Lähes joka toinen Guatemalan 14 miljoonasta asukkaasta on syntyperältään alkuperäiskansan edustaja, maya. Määrästä huolimatta mayojen vuosisatoja kestänyt syrjintä jatkuu edelleen.

Mayoja ei välttämättä päästetä sairaaloihin, sukujuuret estävät työnsaannin, virastoissa joutuu odottamaan, että muita on palveltu tai sukupolvien ajan mayojen asuttamia maita luovutetaan korvauksetta esimerkiksi palmuöljyä tuottaville yrityksille.

Myös vuonna 1996 päättynyt, peräti 36 vuotta kestänyt sisällissota maata hallinneen sotilasjuntan ja sissien välillä, on jättänyt jälkensä kansalaisiin.

Kuolemanpartiot kaappasivat, kiduttivat ja teloittivat hallituksen vastaisista mielipiteistä epäiltyjä. Verisessä sodassa sai surmansa 200 000 ihmistä. Yhteiskunnan toimijoihin ja toisiin ihmisiin on edelleen vaikea luottaa.

Syrjintä elää sitkeässä

Erityisesti maaseudulla moni alkuperäiskansan edustaja ei ole edes tietoinen omista oikeuksistaan yhteiskunnassa. Syrjintä ja perinteiset käyttäytymismallit elävät sitkeässä – myös perheiden sisällä.

Yleinen koulutuksen puute, ihmisten haluttomuus osallistua yhteiskunnan toimintaan sekä naisiin kohdistuva väkivalta ovat suuria ongelmia. Kaupungeissa rikollisjengit vetävät puoleensa köyhiä nuoria. Tyttöjä uhkaavat edelleen jopa alle 15-vuotiaina solmitut avioliitot.

Avun vie perille , joka tukee työtä alkuperäiskansan hyväksi maailmanliiton (LML) kautta. LML puolestaan tekee yhteistyötä paikallisjärjestöjen, esimerkiksi ADP ja FamDegua, kanssa Guatemalassa.

Latinalaisamerikkalainen ilta

, Seurakunnantie 1

To 21.3. klo 18–20

Illan hinta 10 € Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Sisältää tarjoilun ja tanssitunnin.

Katso myös:

Julkaistu 20.3.2014 14:25 | sivu pävitetty 20.3.2014 klo 15:34:09