Päivän Sana 24.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Yhteisvastuu tukee ihmisoikeuksia Guatemalassa

Guatemalassa lasten koulunkäynti ei ole vanhemmille itsestäänselvyys. Tyttöjä uhkaavat edelleen jopa alle 15-vuotiaina solmitut avioliitot. Kuva: Ville Asikainen.Yhteisvastuukeräyksen tuotto kohentaa tänä vuonna alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia Guatemalassa sekä saattohoitotyötä Suomessa. Keräys käynnistyi 2. helmikuuta.

Yhteisvastuu on Suomen suurin vuosittainen kansalaiskeräys. Keräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan kansainväliseen avustustyöhön Kirkon Ulkomaanavun kautta. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Mayojen oikeudet eivät toteudu

Alkuperäiskansojen tilanne on Guatemalassa erittäin vaikea. Noin puolet väestöstä on maya-intiaaneja, joita syrjitään monella elämänalueella. Oikeus koulutukseen, työhön tai palveluihin toteutuu harvoin.

Syrjintä ja perinteiset käyttäytymismallit elävät sitkeässä  ̶  myös perheiden sisällä. Koulutuksen puute, ihmisten haluttomuus osallistua yhteiskunnan toimintaan sekä naisiin kohdistuva väkivalta ovat suuria ongelmia. Yli puolet väestöstä, alkuperäisväestöstä lähes 80 prosenttia, elää köyhyysrajan alapuolella.

– Itse alkuperäiskansaan kuuluvana naisena haluan rohkaista nuoria, että he voivat saavuttaa unelmansa, saada koulutusta ja työpaikan. Olen itse esimerkki siitä, että se on mahdollista, sanoo Ruby Coy Quej, Ulkomaanavun kumppanijärjestön ADP:n edustaja Guatemalassa.

Taustalla pitkä sisällissota

Guatemala on toipumassa pitkästä, yli kolme vuosikymmentä kestäneestä sisällissodasta. Rauhansopimus allekirjoitettiin vuonna 1996. Sen jälkeen on otettu pieniä askelia eteenpäin. Toisaalta esimerkiksi maakysymyksissä jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet. Myös rikollisjengit ovat levittäytyneet entistä vahvemmin maaseudullekin.

Kirkon Ulkomaanapu perehdyttää Guatemalassa alkuperäiskansoja ihmisoikeuksiin ja tukee naisten ja nuorten osallistumista päätöksentekoon. Työllä pyritään rakentamaan demokraattista yhteiskuntaa, jossa tulevat sukupolvet osaavat välttää eriarvoisuuteen johtavat käytännöt paremmin.

Näin voit lahjoittaa

• Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa puhelimitse
    0600 1 7010 (10,26 € / puh. + pvm) tai
    0600 1 7020 (20,28 € / puh + pvm)