Päivän Sana 23.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Yhteisvastuu kehittää saattohoitoa ja turvaa ihmisoikeuksia

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan diakoni Kaarina Tynkkynen kävi lokakuussa tutustumassa mayojen elämään Guatemalassa.Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 2.2. Keräys parantaa suomalaista saattohoitoa ja turvaa ihmisoikeuksia Guatemalassa.

Suomessa saattohoitoa tarvitsee vuosittain noin 15 000 parantumattomasti sairasta ihmistä. Tällä hetkellä kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta laadukkaaseen tukeen ja hoitoon elämänsä viimeisillä metreillä.

Koulutusta, tukea ja neuvontaa

Suomessa yhteisvastuuvaroin luodaan valtakunnallinen saattohoidon osaamisverkosto.

Keräyksen tuotolla kuolevien parissa työskenteleville järjestetään saattohoitokoulutusta sekä perustetaan saattohoidon tuki- ja neuvontajärjestelmä ammattihenkilöstön sekä potilaiden ja omaisten tarpeisiin. Hankkeen toteuttamista koordinoi TERHO-säätiö.

Oikeus saattohoitoon ei toteudu

Sosiaali- ja terveysministeriön Saattohoitosuositusten mukaan jokaisella kuolevalla ihmisellä on oikeus hyvään saattohoitoon. Tämä oikeus ei kuitenkaan toteudu. Laadukkaan saattohoidon saaminen omalla kotipaikkakunnalla on sattumanvaraista. Pahimmillaan kuoleva potilas toimitetaan viimeisiksi päivikseen jopa satojen kilometrien päähän kodistaan ja rakkaistaan.

Mayoja syrjitään Guatemalassa

Guatemalassa lasten koulunkäynti ei ole vanhemmille itsestäänselvyys. Tyttöjä uhkaavat edelleen jopa alle 15-vuotiaina solmitut avioliitot. Kuva: Ville Asikainen.Guatemalassa ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivää. Alkuperäiskansan edustajia, mayoja, syrjitään monin tavoin: sukujuuret saattavat estää työnsaannin, palveluja ei saa tai niitä joutuu odottamaan, maita luovutetaan korvauksetta teollisuusyrityksille.

Maa on hyvin väkivaltainen: huumerikollisuus, ihmiskauppa, jengiytyminen ja korruptio ovat jatkuvia ja kasvavia ongelmia. Naiset ja lapset kärsivät perheväkivallasta.

Guatemalassa Yhteisvastuu tukee alkuperäiskansojen parissa tehtävää ihmisoikeustyötä. Yhteisöjä koulutetaan tiedostamaan ja vaatimaan oikeuksiaan omaan kieleen, kulttuuriin, maahan ja palveluihin. Lisäksi ehkäistään perheväkivaltaa ja tuetaan yhteisöjä kehittämään toimeentuloaan.

Avun Guatemalaan vie perille .

Yhteisvastuu tapahtumia Kirkkonummella

• Su 2.2. Yhteisvastuumessu klo 10,
    Messun jälkeen soppalounas ja patinapuoti seurakuntatalolla
  • Su 2.2. Yhteisvastuumessu klo 12,
    Messun jälkeen soppalounas Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.
  • Su 2.2. Yhteisvastuumessu klo 17,
    Kirkkokahveilla kuvia ja tunnelmia Guatemalasta.
  • Ke 5.2. klo 19 Ystävän risti -konsertti Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa
    Ilkka Vainio & matkakumppanit.
  • Lipaskeräykset Kirkkonummen Prismassa:
    - pe 7.2. klo 15–19
    - la 8.3. 10–14
    - la 5.4. klo 10–14
  • Su 2.3. Masalan perhemessun yhteydessä klo 16 keittoa ja kirpputori.
  • La 15.3. klo 15 Perhetapahtuma Masalan kirkolla.
    Keittoa tarjolla 16.30–17.30 YV:n hyväksi.
  • La 15.3. klo 17.30 Majataloilta Masalan kirkolla.
  • Pe 21.3. klo 18.30 Latinalaisamerikkalainen ilta
  • Su 18.5. klo 16 Kahvikonsertti Veikkolan seurakuntakodilla