Päivän Sana 23.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Valohoitoa messusta

Syksyn pimeydestä joku nauttii ja toinen ahdistuu. Valon vähyyttä voi korvata kynttilöillä ja muilla valonlähteillä. Moni on saanut apua erityisestä valohoidosta.

Me tarvitsemme valoa myös muussa kuin ulkoisessa mielessä. Jokainen meistä tietää omasta elämästään, mitä on pimeys. Pimeässä Jumalakin tuntuu vaienneen.

Oopperassa Viimeiset kiusaukset Riitta kysyy: Voiko varjo olla kirkas?

Samaan kristinuskon paradoksiin liittyy Owe Wikströmin kirja Häikäisevä pimeys. Voiko pimeydessä olla mitään hyvää?

Tie valoon kulkee pimeän läpi

Kristillisessä perinteessä on opetettu, että hengellinen yö ja pimeys ovat yksi kasvuprosessin vaihe. Emme etsi sitä tietoisesti, mutta sitä ei pidä pelätäkään.

Wikström kirjoittaa:

”Pimeydessä ihmistä johdatetaan kokemaan, että Jumala ei ole inhimillinen eikä häntä ole mahdollista manipuloida tai ymmärtää järjellä. Ennemmin tai myöhemmin pyhyyden valo, ehdoton hyvyys ja totuus sekä suuri kauneus häikäisevät ihmisen tässä pimeydessä. Valo vuodatetaan lahjana, tie valoon kulkee pimeän yrttitarhan läpi.”

Pimeää taustaa vasten valo näyttää varsinaisen olemuksensa. Syvimmiltään me kaipaamme valoa – sitä valoa, jonka yksin ylösnoussut Kristus voi lahjoittaa.

Taizé-laulussa lauletaan:

”Me yössä kuljemme yössä ja kaipaamme luokse lähteen.
Tietämme vain jano valaisee, tietämme kaipaus ohjaa."

Hannu Suni

Kaipauksen ja luottamuksen messu
Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko
Ke 31.10. klo 19

Laulamme Taizé-lauluja valon ja varjon vaihteluista, vietämme lyhyen messun ja juomme iltateen.

• Laulu- ja soitinyhtye Verso, johtajana Ilona Nyman
  • Kanttorina Tarja Viitanen