Päivän Sana 23.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Toimiva perhe -kurssilla oppii vuorovaikutustaitoja

Tänä keväänä Suomalainen seurakunta tarjoaa koulutusta vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Kyseessä on psykologi Thomas Gordonin kehittämä Toimiva perhe -kurssi, joka tarjoaa eväitä erityisesti perheiden sisäiseen vuorovaikutukseen.

Kurssin ohjaajina toimivat pastorit Sari ja Marko Autio. Työkseen Sari toimii opettajana lukiossa ja Marko kasvatustyön pastorina. Omassa työssään kumpikin on huomannut, kuinka tärkeää on harjoitella vuorovaikutustaitoja koko ajan. Täydelliseksi niissä taidoissa ei taida tulla kukaan.

–Kurssissa on mukavaa,  että se sopii jokaiselle, joka haluaa kehittää omia vuorovaikutustaitojaan eli siis kenelle tahansa, sanoo Sari Autio.

–Toimiva perhe -kurssilla kaikki esimerkit ja harjoitukset nousevat perhe-elämän keskeltä. Näin se sopii mainiosti kaiken ikäisten lasten vanhemmille, suurperheille tai yksinhuoltajille tai vaikka isovanhemmille. Myöskään lasten ja nuorten kanssa ammatikseen työskenteleville ei taidoista ole haittaa. Siis tervetuloa mukaan, Sari kehottaa.

Hyötyä monilla elämänaloilla

Kokemukset kurssien jälkeen ovat olleet, että hankituista taidoista on ollut apua myös muilla elämänalueilla: työssä, harrastuksissa ja kaikkialla, missä ollaan ihmisten kanssa tekemisissä.

Kurssilla opetellaan tunnistamaan itse kunkin omia vuorovaikutustaitoja ja kehittämään niitä. Kukin etenee omien tavoitteidensa mukaan, ja näin jokainen etenee omalla vauhdillaan ja tasollaan.

– Paineita ei tarvitse ottaa, Sari ja Marko Autio vakuuttavat yhdessä.

Heidän mielestään tärkeintä on miettiä, miten saisi ilmaistua omat tarpeensa toista loukkaamatta ja kuinka kuunnella toista hänen tarpeissaan – olipa sitten kyse kurahousujen laittamisesta jalkaan tai rajojen asettamisesta murrosikäiselle tai neuvottelusta aikuisen lapsen kanssa yhteisestä joulunvietosta. Kaikissa näissä tilanteissa toimiva vuorovaikutus on a ja o.

Teoriaa ja harjoituksia

Koulutus käsittää kahdeksan kahden tunnin mittaista kokoontumista. Jokaisella kokoontumisella on omat teemansa. Aluksi keskitytään harjoittelemaan omaa puhumista ja ilmaisua, sitten harjoitellaan toisen kuuntelemista. Näiden kautta päästään pureutumaan erilaisten ristiriitatilanteiden ratkaisemiseen, ja lopuksi pohditaan miten voi toimia auttajana tai välittäjänä, kun toisella ihmisellä on ongelma.

Kurssikokoontumiset koostuvat lyhyistä teoriaosuuksista, ja opetustuokion jälkeen asiaa harjoitellaan ryhmässä. Kukin jakaa itsestään ja perhetilanteestaan vain sen mitä haluaa. Harjoituksissa käytetään tarvittaessa ohjaajien tarjoamia esimerkkejä. Jokainen saa työkirjan, joka mahdollistaa teemojen käsittelyn myös kokoontumisten väliajalla.

Sari on pitänyt vastaavia kursseja erityisesti nuorille, myös Veikkolassa Koti ja koulu
-yhdistyksen tuella. Marko taas on työnsä kautta kohdannut eri elämänvaiheissa olevia perheitä, erityisesti merkittävässä ja ajatuksia herättävässä elämänvaiheessa eli silloin kun perheen nuori käy rippikoulun.

Kaiken ikäiset kurssilaiset ovat kertoneet, kuinka ovat saaneet kokea suurta iloa omien vuorovaikutustaitojen löytymisestä ja helpotusta, kun on tullut hankalassa tilanteessa kuulluksi ja ymmärretyksi.

Toimiva perhe -kurssi käynnistyy Veikkolan seurakuntakodilla  1.3. klo 18.00.Seuraavat kokoontumiset 8.3., 15.3., 22.3., 29.3., 5.4., 12.4., 26.4.

Osallistumismaksu on 40 € perheen ensimmäiseltä osallistujalta ja 20 € seuraavilta saman perheen jäseniltä. Kurssi-iltoina on maksuton lastenhoito.

Ilmoittautumiset (pari paikkaa jäljellä):

Kerro ilmoittautuessasi lastenhoidon tarpeesta.

Lisätietoja kurssista:

• Gordonin Toimivat Ihmissuhteet toiminnan sivuilta:
  • pastori Tuula Peura, puh. 0400 844 766

Julkaistu 18.2.2011 13:59 | sivu pävitetty 18.2.2011 klo 14:12:16