Päivän Sana 18.01.2018
Me saimme katsella hänen kirkkauttaan,
kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa.

Joh. 1:14

Kastettu saa seurakunnalta sukat lahjaksi

Pastori Johanna Siltala puki kastesukat Rosalie Haloselle Masalan kirkossa.Helluntaista alkaen seurakunta antaa jokaiselle kastetulle lahjaksi sukat. Kirkkonummen Martta-yhdistykset ovat kevättalven aikana neuloneet pieniä sukkia vauvoille. Aikuisille kastettaville annetaan seurakunnan käsityöpiirissä neulotut sukat.

 

Vauvojen sukat on toteutettu mallin mukaan, johon liittyy koskettava kertomus. Eräs äiti oli alkuvuodesta 1940 junalla matkalla sotaa pakoon Vaasasta. Äidillä oli mukanaan kahden kuukauden ikäinen tyttövauva.

 

Junamatka keskeytyi pommituksessa poikki menneen radan vuoksi. Äitiä ja vauvaa vastapäätä junassa istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli ilman tossuja ollutta pientä vauvaa. Niinpä hän purki valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neuloi näin saamastaan langasta sukat vauvalle korjaustöiden kestäessä.

 

Junasukat pysyvät hyvin jalassa

 

Vauvan äiti neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia samalla mallilla. Aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi lapsi, hän sai tuollaiset sukat. Myös vauvan sisar on jatkanut perinnettä ja neulonut yli kaksi sataa paria. Kyseessä olevalla mallilla neulottuja sukkia kutsutaan junasukiksi. Malli on viehättävä ja lisäksi junasukka pysyy erittäin hyvin lapsen jalassa.

 

Hyvä perinne saa nyt jatkoa Kirkkonummen suomalaisessa seurakunnassa. Useissa muissakin seurakunnissa neulotaan junasukkia kastelahjoiksi.

 

Martat ovat aloittaneet sukkien neulomisen, mutta kuka tahansa seurakuntalainen saa ilmoittautua neulojaksi. Seurakunnalta saa langat ja ohjeen.

 

Jos haluat tulla mukaan, laita sähköpostia pastori Tuula Peuralle osoitteeseen:

Julkaistu 5.6.2014 19:47 | sivu pävitetty 5.6.2014 klo 20:18:01
Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu