Päivän Sana 24.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Seurakuntavaalit isänpäivänä – nuoret äänestävät toista kertaa

Luterilaiseen kirkkoon valitaan uudet paikallispäättäjät marraskuussa. Seurakuntavaalit ovat toistaiseksi ainoa valtakunnallinen vaali, jossa äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä.

– Kirkko antaa nuorille tärkeän vaikuttamismahdollisuuden. Ennakkoäänestys on mahdollista esimerkiksi monissa oppilaitoksissa, ja vaalikone on mukana auttamassa äänestyspäätöksessä, seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen sanoo.

Valituiksi tulevat päättäjät ovat avainasemassa esimerkiksi seurakuntien virkoihin, tilankäyttöön ja määrärahoihin liittyvissä ratkaisuissa.

– Seurakuntien rakennemuutokset ja tiukkeneva taloustilanne vaativat päättäjiä tekemään vaikeitakin valintoja monen hyvän asian väliltä. On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu, Mari Leppänen muistuttaa.

Vaalikampanjassa uskotaan hyvän tekemiseen

Katukuvassa seurakuntavaalit näkyvät teemalla Usko hyvän tekemiseen. Kirkon tekemä auttamistyö on yksi merkittävimmistä syistä kuulua kirkkoon.

– Vaalien yhteydessä haluamme muistuttaa siitä hyvästä, mitä seurakunnat jäsentensä kautta tekevät, Leppänen sanoo.

Seurakuntavaalit ovat vahvasti mukana myös sosiaalisessa mediassa, Facebookissa sekä Twitterissä.

Tavoitteena on nostaa äänestysprosenttia edellisistä vaaleista, jolloin äänestämässä kävi 17 prosenttia äänioikeutetuista kirkon jäsenistä.

Kirkkovaltuusto on seurakunnan ylin päättävä elin

Seurakuntavaalit järjestetään isänpäivänä 9.11.2014. Ennakkoäänestys toteutetaan 27.–31.10.

Seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Yhteinen kirkkovaltuusto päättää seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisverosta, rakennushankkeista ja virkojen perustamisesta. Seurakuntavaaleilla valitut luottamushenkilöt valitsevat myös kirkolliskokouksen maallikkoedustajat.

Ehdokkaina voivat olla 18 vuotta täyttäneet, konfirmoidut seurakunnan jäsenet. Äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä kirkon jäsenillä.

Julkaistu 14.1.2014 10:31 | sivu pävitetty 14.1.2014 klo 10:41:33