Päivän Sana 26.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Seurakunnat heräämässä ympäristövastuuseen

Kirkon ympäristötyön neuvottelupäivät pidettiin tänä vuonna Räfsön saarella Kirkkonummella.

Kirkon ympäristötyötä pohdittiin Räfsön saaressa Kirkkonummella. Kirkko huomioi ympäristökysymyksiä kasvavassa määrin.

Mikä on kristityn vastuu luonnosta eli muusta luomakunnasta? Miten seurakuntien toiminnassa otetaan ympäristö huomioon? Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia kauniissa Räfsön saaressa.

Kirkon ympäristötyön neuvottelupäivät ovat kokoontuneet jo vuosikausia määräajoin Porkkalan kupeessa. Tänä vuonna seminaari pidettiin 1.–2.9. Kyseessä on seurakuntien ympäristövastaavien ja Kirkon ympäristödiplomin kanssa työskentelevien tapaaminen.

Ympäristödiplomi lisää vastuuta

Kirkon ympäristödiplomi on työväline seurakuntien ympäristövastuun lisäämiseen. Toimintatavat pääsevät tarkastelun alle. Eri osa-alueet, kuten kiinteistönhoito tai ympäristökasvatus, pisteytetään ympäristöystävällisyyden mittareiden avulla. Ulkopuolinen arvioija tarkastaa seurakunnan ja ansioiden riittäessä esittää diplomin myöntämistä.

Räfsössä kirkon ympäristötoimijat kokoontuivat lampaiden ja kantarellien keskellä toiveikkaissa tunnelmissa. Vähitellen yhä useampi seurakunta hakee diplomia, ja sen aiemmin saaneet kilvoittelevat pitääkseen sen voimassa – diplomi on määräaikainen, jotta sen vaikutus voitaisiin taata paremmin.

Diplomi Kirkkonummelle?

Kirkkonummen seurakuntayhtymä on myös sitoutunut diplomin hakemiseen lähivuosina. Työskentely toimintatapojen arvioimiseksi vaatii jokaisen asianosaisen panosta. Kyse on uskonkäsityksestä nousevasta lähimmäisten palvelusta. Myös luontokappaleet ovat lähimmäisiämme, vaikka eriasteisella tavalla kuin ihmiset.

Yhtymän työntekijät pohtivat asiaa yhteisessä koulutuspäivässä lokakuussa Räfsössä. Kirkkonummella ollaan metsien ja meren äärellä: valintamme vaikuttavat ympäristöön aivan vierellämme. Kaikkia seurakunnan jäseniä kutsutaan mukaan yhteisiin talkoisiin. Mitä juuri minä, juuri me voimme tehdä toisin?

Luonto ei ole kirkolle uusi asia: ihmisen asema luomakunnan osana ja siitä huolehtijana nousee jo aivan Raamatun alkulehdiltä. Ympäristötuhojen kasvaessa kuitenkin myös kirkkokuntia on haastettu pohtimaan, miten Jumalan hyvää luomistyötä kohdellaan käytännössä?

Panu Pihkala

Julkaistu 17.9.2009 08:54 | sivu pävitetty 17.9.2009 klo 09:44:57