Päivän Sana 24.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Rukoushelminauha on riparijuttu

Rippikouluissa tehdään ranteeseen värikäs helminauha. Helminauha ei ole koru, vaan rukouksen väline. Jokaisella helmellä on oma merkitys ja oma rukous.

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan rippikouluissa rukoushelminauha on tärkeä juttu ja se on valmistettu rippikouluissa jo usean vuoden ajan.

Suurin helmi nauhassa on kultainen Jumala-helmi, joka kuvastaa Jumalaa luojana. Jumala-helmen lähellä on minä-helmi, joka on helmiäisen värinen helmi ja siitä heijastuu Jumalan kuva. Me ihmiset olemme Jumalan luomia ihmisiä, Jumalan kuvia. Kastehelmi muistuttaa kasteen lahjasta.

Rukoushelminauhassa on kuusi soikeaa hiljaisuuden helmeä, joiden tehtävänä on pysäyttää kiire. Hiljaisuuden helmien avulla voidaan rukoilla Herran Siunaus, jossa on kuusi pientä rukousta.

Lapsille ja nuorille rukoushelminauha on hyvä hiljentymisen väline, helmiä katsoen ja kosketellen voi keskittyä paremmin rukouksen sisältöön. Sormet voivat kulkea helminauhaa pitkin Herran Siunausta yhteen ääneen lausuttaessa.

Rukoushelminauhassa koko ihmisen elämä

Hiekanvärinen autiomaan helmi kertoo yksinäisyydestä ja elämän vaikeuksista, mutta sininen huolettomuuden helmi vapauttaa yksinäisyyden tunteesta ja murheista. Jumalalle voi jättää kaikki huolet, hän kantaa niitä.

Punaiset rakkaudenhelmet kertovat Jumalan rakkaudesta ihmistä kohtaan ja ystävyydestä toisia ihmisiä kohtaan. Salaisuuden helmet ovat kolme helmiäisen väristä helmeä ja niihin voi sisällyttää ne salaisimmat ajatukset ja rukoukset, joita ei halua ääneen lausua. Musta yönhelmi kertoo siitä, että elämään kuuluu myös suru. Kristityn elämä ei pääty kuolemaan. Sen vuoksi valkoinen ylösnousemuksen helmi kertoo toivosta ja ilosta.

Kun näet nuoren ranteessa värikkään puuhelminauhan, tunnistat hänen rippikoulun käyneeksi nuoreksi, jolla on rukoushelminauha mukanaan.

Leena Salmensaari

Julkaistu 25.6.2008 09:39 | sivu pävitetty 25.6.2008 klo 09:40:1