Päivän Sana 23.07.2017
Jeesus sanoi: "Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua."

Mark. 10:21

Radiohartaus luo arkeen pyhän hetken

Seuraava Panu Pihkalan pitämä hartaus kuullaan keskiviikkona 20.1. Maaliskuussa hänellä on kaksi vuoroa: 10.3. ja 17.3.

Aamuhartaudessa lämmin, matala ääni kertoo, kuinka koditon kulkija katselee ikkunan läpi toisten kodin lämpöä. Kulkijan kaipaus koskettaa. Pastori Panu Pihkalalla on hyvä radioääni.

Kirkkonummella koulupastorin tehtäviä hoitavan Pihkalan ääntä on kuultu radiossa muutaman kerran. Tänä vuonna tahti kiihtyy, sillä hän on mukana neljänhengen tiimissä, joka hoitaa keskiviikkoaamun hartaudet. Pihkalan kohdalle osuu tusina hartautta. Hänet on koulutettu muiden hartaudenpitäjien tavoin Kirkon tiedotuskeskuksessa.

Aamuhartaus lähetetään joka arkiaamu kaksi kertaa: klo 6.15 ja uusintana klo 7.50.

Ääni luo kuvia

Radiohartaus kestää vain yhdeksän minuuttia. Mutta nuo minuutit vaativat tuntikausien valmistelun – lyhyt puhe vaatii aina enemmän työtä kuin pitkä. Pihkala aloittaa suunnittelun monta kuukautta etukäteen.

Erityisen haasteellista on sanoa riittävän vähän. Puhujan pitää antaa kuulijalle riittävästi rakennusaineita, mutta lopulta kuulija itse muodostaa mielessään maailman, johon hän liitää itsensä.

– Radio on vahvasti visuaalinen väline, sanoo Panu Pihkala.

– Vaikka periaatteessa käytössä on vain ääni, niin silti pohjimmiltaan kyse on mielikuvista. Pelkkä ääni jättää mielikuvitukselle paljon tilaa.

Pihkalalle on muutaman vuoden takaa jäänyt mieleen Tampereen tuomiokirkon juhlavuoteen liittyvä hartaus. Siinä astuttiin kirkon suuresta ovesta sisään ja liikuttiin holvien alla.

Paljon erilaisia kuulijoita

Pihkalan mielestä on motivoivaa, kun kuulijoita on paljon. He ovat hyvin erilaisissa elämän tilanteissa. Osa on vakiokuuntelijoita, osa satunnaisia esimerkiksi autossa matkalla töihin. Tämä haastaa tekemään hartauden niin, että sellainenkin ymmärtää joka ei ole aktiivisesti uskonnon kanssa tekemisissä.

Pohja hyvälle hartaudelle luodaan heti alussa. Ihminen luo hyvin nopeasti kuvan siitä millaisesta hartauden pitäjästä on kyse.

– Minua itseäni häiritsee, jos puhuja käyttää uskonnollista nuottia.

Hyvä hartaus herättää kiinnostuksen, mutta onnistuu myös vastaamaan alun herättämiin odotuksiin.

Panu Pihkalan tammikuussa pitämissä hartauksissa on molemmissa kyse ihmisistä ikkunan luona. Ikkunoilla luodaan draamallinen ja osallistava alkutilanne.

– Itse olen mieltynyt draamallisiin aloituksiin. Tarinoissa on suuri voima. Ne houkuttelevat eläytymään.

Moderni tapa hiljentyä

Hartaus tuo parhaimmillaan arkeen hiljentymishetken ja pyhän hetken. Radiohartaus voi olla modernin ihmisen tapa hiljentyä.

Panu Pihkala pyrkii hartauksillaan herättämään jotain uutta ajateltavaa.

– Pyrin siihen, että hartaus jättäisi kuulijoille jotain pureskeltavaa.

Timo Merensilta

Panu Pihkalan aamuhartaus ke

Radiohartauksia voi kuunnella Hartaudet on luettavissa

Julkaistu 19.1.2010 17:49 | sivu pävitetty 20.1.2010 klo 19:53:25