Päivän Sana 25.07.2017
Jos te noudatatte lain kuningaskäskyä niin kuin se Raamatussa on: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi", te teette oikein. Mutta jos te erottelette ihmisiä, te teette syntiä.

Jaak. 2:8-9

PIKI-hankkeen lastenkirja Finlandia-ehdokkaana

Oppaan kasvattajille ja vanhemmille laatineet tutkija Laura Repo (vas.) ja varhaiskasvatuskouluttaja Tiina Haapsalo sekä Piki-kuvakirjan tekijä kuvataiteilija Katri Kirkkopelto. Kuva: Timo Hormio

Seurakunnan päiväkerhot ovat olleet mukana kehittämässä pienten lasten kiusaamista ennaltaehkäisevää toimintaa valtakunnallisessa PIKI-hankkeessa. Hankkeeseen liittyvä Piki-lastenkirja on nyt lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten vuorovaikutustaitoja, tukea vanhempia sekä antaa lisävalmiuksia kasvattajille. Koordinaattorina toimii .

Sekä Kirkkonummen kunnan ja että suomalaisen seurakunnan varhaiskasvatus osallistui hankkeen pilottivaiheeseen syksystä 2015 viime kevääseen. Seurakunnan päiväkerhoissa testattiin lasten kanssa kuvakirjamateriaalia.

Viime syyskuussa julkaistiin lastenkirjailija Katri Kirkkopellon tekemä Piki-kuvakirja. Kuvakirja on nyt saanut Finlandia-palkintoehdokkuuden lasten- ja nuortenkirjallisuuden sarjassa.

Pikin tarina on kertomus ryhmässä tapahtuvasta kiusaamisesta ja siitä selviämisestä, tunteiden tunnistamisesta ja ystävyydestä. Tarinaan kietoutuu lapsen sosiaalisten ja tunnetaitojen opettelu.

Tunnetaidot vahvistavat lasta toimimaan oikein

Tunnetaitoja opetellaan päiväkerhossa aktiivisesti. Lapsi tarvitsee aikuisen tukea tunteiden tunnistamiseen, nimeämiseen ja ilmaisun opetteluun. Päiväkerhossa lasta rohkaistaan ilmaisemaan tunteitaan itselleen ominaisella tavalla. Tätä tunteiden ilmaisua tukee Pikin kasvutarina.

PIKI-hankkeessa valmistui myös Mun ja Sun juttu! -niminen opas kasvattajille sekä verkkomateriaali vanhemmille. Oppaan kasvattajille ja vanhemmille ovat laatineet varhaiskasvatuskouluttaja Tiina Haapsalo Seurakuntien Lapsityön Keskuksesta sekä pienten lasten kiusaamisesta ja sen ehkäisystä väitellyt tutkija Laura Repo.

Päiväkerhot kokoontuvat kahdesti viikossa

Seurakunnan päiväkerhoja toimii Kantvikissa, Laajakalliossa, Masalassa, Papinniityssä ja Veikkolassa. Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti aamupäivisin kaksi kertaa viikossa. Päiväkerhotoiminta on maksullista toimintaa.

Vapaita kerhopaikkoja voi tiedustella seurakunnasta.

Julkaistu 3.11.2016 18:51 | sivu pävitetty 3.11.2016 klo 18:53:03