Päivän Sana 23.11.2014
Kaikki kansat kootaan hänen eteensä, ja hän erottaa ihmiset toisistaan, niin kuin paimen erottaa lampaat vuohista. Hän asettaa lampaat oikealle ja vuohet vasemmalle puolelleen.

Matt. 25:32-33, Tuomiosunnuntai

Piispan pääsiäistervehdys: Toivon haudalla

Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikka.Kuva: Eija Harju

Jeesuksen ristinkuoleman järkyttämät opetuslapset piileskelivät päiväkausia lukkojen takana. He pelkäsivät roomalaisten sotilaiden ja oman kansansa vihaa. Päivät ja yöt Jeesuksen kuoleman jälkeen olivat piinaavia ja täynnä uhkaa. Minä hetkenä tahansa ovelle voitiin kolkuttaa ja edessä oli kuolema.

Johanneksen evankeliumi kuvaa pelkojen öitä lyhyesti mutta tarkasti. Opetuslasten pieni ydinjoukko oli pelon lamaannuttama. Ulos ei voinut mennä, mutta sisälläkään ei ollut hyvä olla.

Pahinta oli, että elämästä oli kadonnut toivo. Jeesuksen lähellä he olivat kokeneet, kuinka toivo viriää. Yksinkertaiset ja köyhät kalastajat eivät elämältä paljon odottaneet. Päivät olivat täyttyneet arkisesta raadannasta. Tähän elämän tyhjyyteen he olivat saaneet toivon. Elämää suurempia asioita oli alkanut tapahtua.

Kalliohauta oli toivon hauta.

* * *

Rahamarkkinat ovat synnyttäneet maailmaan laman ja pelon. Ihmiskunta elää toivon haudalla.

Tänä pääsiäisenä on helppo samastua opetuslasten lamaantuneeseen tilaan. Tulevaisuus on leikattu pois. Elämä on taistelua jokapäiväisen toimeentulon turvaamiseksi. Erityisen kova kohtalo on nyt niillä, jotka ovat jo aikaisemmin olleet ahtaalla. Köyhät maksavat kovan laskun rahamarkkinoiden nurjasta toiminnasta.

Kuka vyöryttää kiven haudalta?

* * *

Toivon haudalla on kaksi merkitystä. Se voi tarkoittaa toivon menettämistä. Toivon hauta voi tarkoittaa myös sitä, että haudalta viriää uusi toivo.

Uusi toivo syntyi, kun kivi vyörytettiin haudan suulta. Elämän suurin lamaannuttaja, kuolema menetti mahtinsa.

Kuolema on voitettu. Tämän voiton jälkeen kaikki tuhovoimat ovat voitettavissa.

* * *

Jumala teki puutarhahaudalla luomistekonsa. Hän synnytti toivon. Pitkäperjantaista syntyi pääsiäinen, kuolemasta elämä, lamasta toivo.

Pelon lamaannuttama opetuslasten joukko täyttyi pääsiäisaamuna toivolla. He lähtivät liikkeelle ja muuttivat historian.

Toivo saa aikaan ihmeitä. Me voimme muuttaa maailman.

Siunattua pääsiäistä 2009

Mikko Heikka