Päivän Sana 20.01.2018
"Hän on lähettänyt minut
ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,
julistamaan vangituille vapautusta
ja sokeille näkönsä saamista,
päästämään sorretut vapauteen
ja julistamaan Herran riemuvuotta."

Luuk. 4:18-19

Maahanmuuttajanaisten ryhmä antaa valmiuksia työelämään

Seurakunnan hanke pyrkii parantamaan maahanmuuttajien mahdollisuuksia päästä töihin. Toiminta alkaa tammikuussa starttaavalla maahanmuuttajanaisten ryhmällä. Hankkeen toisessa vaiheessa seurakunta myös pyrkii tarjoamaan työmahdollisuuksia.

 

Seurakunnan diakoniatyö käynnistää ensi tammikuussa maahanmuuttajanaisille ryhmän, jossa voi jakaa omia kokemuksiaan toisten maahanmuuttajien kanssa. Osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa ryhmän sisältöön. Ryhmä tekee opinto- ja tutustumiskäyntejä.

 

Ryhmän sisältö ei ole uskonnollinen. Sen yhteinen kieli on suomi. Ryhmässä on mukana diakoniatyöntekijöiden lisäksi vapaaehtoinen, joka tukee naisia suomen puhumisessa. Tavoitteena on vahvistaa osallisuuden kokemusta ja parantaa valmiuksia työelämään.

 

Toiminta käynnistyy tammikuussa

 

Ryhmän ensimmäiseen ennakkotapaamiseen 23.11. saapui kahdeksan maahanmuuttajanaista. Osa naisista oli asunut jo pitkään Kirkkonummella, jotkut olivat vasta muuttaneet. Suomen kielen puhuminen on haaste, mutta tavoitteena onkin kielitaidon kohentuminen.

 

– Lisää osallistujia kaivataan. Varsinainen toiminta alkaa vasta tammikuun 18. päivänä, jolloin naiset kokoontuvat suunnittelemaan kevään toimintaa, kertoo diakoniatyöntekijä Pia Hosio.

 

Hankkeen toisessa osassa tarjotaan työtä esimerkiksi seurakunnan diakoniaruokailussa ja kirpputoritoiminnassa. Henkilöt, jotka näin voivat työllistyä, tulevat kunnan Kuntouttava työtoiminnan eli Toimarin kautta. Hanke on kaksivuotinen.

 

Yhdessä työhön

 

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan hanke pääsi mukaan valtakunnalliseen Yhdessä työhön
-työllistämishankkeeseen. Tämä on Kirkkopalvelut ry:n hanke, jonka tavoitteena on auttaa maahanmuuttajien työllistymistä erityisesti kirkossa.

 

Yhdessä työhön edistää seurakuntien monikulttuuristumista ja vaikuttaa työnantajien asenteisiin, jotta maahanmuuttajien työllistyminen helpottuisi. Toiminta rahoitetaan vuoden 2009 Yhteisvastuukeräyksen varoin.

 

Yhdessä työhön sisältää ympäri Suomea seitsemän paikallista hanketta, joista Kirkkonummen projekti on yksi.

 

Maahanmuuttajan vaikea saada töitä

 

Suomessa asuu yhteensä noin 132 000 maahanmuuttajaa. Heitä on työttöminä kolminkertainen määrä suhteessa muuhun väestöön. 

 

Maahanmuuttajanaisten ja -miesten välinen ero on huomattava, naisten työttömyysaste oli vuonna 2008 25,2% ja miesten 15,8%. Osa naisista on kotona hoitamassa pieniä lapsia, mutta vuosia jatkuessaan kotiäitiys kuitenkin voi hidastaa kielen oppimista mikä taas vaikeuttaa siirtymistä työelämään.

 

Työllistyminen tyssää usein koviin kielitaitovaatimuksiin ja ennakkoluuloihin. Myös koulutuksen ja kokemuksen puuttuminen vaikeuttaa työn saantia. 

 

 

Lisätietoja:

  • diakoniatyöntekijä Pia Hosio, puh. 050 353 0321,
  • diakoniatyöntekijä Helvi Vuolasmaa, puh. 050 567 8623,

Lue lisää

Julkaistu 2.12.2009 22:27 | sivu pävitetty 2.12.2009 klo 22:39:19
Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu