Päivän Sana 26.07.2017
Joka ei toista armahda, saa itse armottoman tuomion, mutta joka armahtaa, saa tuomiosta riemuvoiton.

Jaak. 2:13

Leena Piirainen opettaa antamaan anteeksi

Leena Piirainen tekee työtä Venezuelassa intiaanivähemmistön keskuudessa. Hän kohtaa päivittäin ihmisten köyhyyden ja epätasa-arvon. Leena on Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan nimikkolähetti.

Leena Piirainen on lukutaitoluokan opettajana Maracaibon miljoonakaupungin laidalla Länsi-Venezuelassa.

Luterilainen seurakunta tarjoaa ilmaista opetusta lapsille, joilla ei muuten ole mahdollisuutta käydä koulua. Koulua käyville lapsille on järjestetty läksyjentekoluokka, jossa läksyt voi tehdä, jos se ei kotona onnistu. Köyhältä perheeltä saattaa puuttua pöytä.

Pienet koululaiset saavat myös tukea kielivaikeuksissa, sillä koulun opetuskielenä on espanja, jota intiaanilapset osaavat heikosti.

Leena on viihtynyt Venezuelassa.

– Tykkään työstäni hirveästi, sanoo aiemmin Helsingissä päiväkodin johtajana toiminut Piirainen.

Myös naistyö kuuluu Piiraisen toimenkuvaan. Naiset valmistavat käsitöitä kirkon hankkimista materiaaleista. He saavat puolet tuotteiden myyntituloista.

– Koen sydänten sisaruutta intiaaninaisten kanssa.

Wayuu-kansa

Leena Piirainen toteuttaa lähetystehtäväänsä Wayuu-kansan keskuudessa. Valkoiset kutsuvat heitä Guajiro-intiaaneiksi. Heidän uskontonsa on sekoitus kristinuskonnosta ja luonnonuskonnoista.

Wayuu-kansalla on omaleimainen, naisten johtama kulttuuri ja sisäinen heimolaki. Tämä aiheuttaa muissa venezuelalaisissa epäluuloja.

Suuri ja yhtenäinen heimo asuu molemmin puolin Venezuelan ja Kolumbian rajaa. Monet intiaaneista ovat muuttaneet Maracaibon pohjoispuolella levittäytyvällä köyhälle, kaavoittamattomalle alueelle eli barrioon. Köyhyyden seuraukset ovat karuja: sairaudet ja aliravitsemus.

Täällä toimii Suomen lähetysseuran tukema Dios Proverá -seurakunta. Lähetystyö toteutuu paljolti diakoniana, käytännön avustustyönä.

Wayuut kokivat aiemmin, etteivät valkoiset pitäneet heitä ihmisinä, koska he ovat aina joutuneet toimimaan palvelijoina espanjalaisperäisille venezuelalaisille. Heitä on käytetty lähes orjana pienellä palkalla esimerkiksi katusiivoojina ja kotiapulaisina. Monet toimivat katukauppiaina paahtavassa auringossa.

Kun suomalaiset aloittivat toimintansa, kokemus tasavertaisesta kohtelusta oli hätkähdyttävä. Lähetystyö on tuonut intiaanien ulottuville opetuksen ja ilmaiset lääkäripalvelut.

Anteeksi on uusi sana

Kristityillä on Wayuu-kansalle muutakin annettavaa kuin käytännön apu. Intiaanien oma laki perustuu silmä silmästä -ajatteluun. Kielessä ei edes ole anteeksi sanaa. Niinpä verikosto on yleinen tapa. Vain rahaa maksamalla voi saada kostonkierteen poikki.

Anteeksiantamisen opettaminen on lähetyksen keskeinen haaste. Tehtävä on vaikea ja sen toteuttaminen vaatii kasvatusta. Kun Leena Piiraisen luokalla lapsille sattuu vahinkoja, hän opettaa anteeksipyytämistä ja -antamista.

– Minä uskon, että kristinusko voi vaikuttaa kulttuuriin ja lopettaa verikoston, vakuuttaa Piirainen.

Ristiriitainen presidentti

Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chavez pyrkii parantamaan intiaanien asemaa. Esimerkkinä Piirainen kertoo Barrion äidit -projektin, jossa työttömät perheenäidit saavat suoraa rahallista tukea yhteiskunnalta. Rahalla järjestetään alueen yhteisiä tapahtumia ja perustetaan pienyrityksiä. Äidit hallinnoivat rahan käyttöä itse.

Uuden politiikan merkittävä tulos on intiaanien oman kulttuurin ja parannustaitojen elvyttäminen. Piirainen pitää kehitystä tältä osin hyvänä.

Chavez on kuitenkin ristiriitainen hahmo. Toisaalta hänen hallintonsa on parantanut intiaanien elinoloja ja itsekunnioitusta. Toisaalta politiikka on oikukasta, eikä lupauksista välttämättä seuraa mitään. Lähetystyölle Chavezin toiminta on tuonut vaikeuksia, koska presidentti pyrkii vähentämään ulkomaalaisten toimintamahdollisuuksia.

Wayuu-kansan tie tasa-arvoiseksi osaksi yhteiskuntaa on vaikea.  Rasismilla ja köyhyydellä on syvät juuret. Leena Piirainen on kuitenkin toiveikas.

– Koulutus on se mahdollisuus, jolla intiaanien asemaa voidaan ajan kuluessa parantaa.

Timo Merensilta

Julkaistu 9.7.2008 11:30 | sivu pävitetty 26.8.2008 klo 15:46:25