Päivän Sana 23.07.2017
Jeesus sanoi: "Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua."

Mark. 10:21

Kuninkaan tien pyhiinvaellus lauantaina Kirkkonummella

Ekumeenisen eli kirkkojenvälisen liikkeen tunnus
Kirkkonummen oma pyhiinvaellus on toteutetaan kirkkojen yhteisellä ja kansainvälisellä ekumeenisella rukousviikolla tammikuussa. Tänä vuonna vaelletaan Kirkkonummen keskustasta Masalaan lauantaina 23.1.

Lauantai 23.1. klo 13

Lähtö on Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkolta klo 13, josta reitti vie Kuninkaantietä Karmel-rukoushuoneelle. Vapaiden suuntien toimittaman hartaushetken jälkeen jatketaan Pokrovan veljesyhteisöön Jorvakseen. Siellä osallistutaan ortodoksiseen hartauteen.

Tie jatkuu seuraavaksi Masalan kirkolle, jossa hernekeittoaterian jälkeen päätetään vaellus luterilaiseen rukoushetkeen. Osa palaa Kirkkonummelle junalla, mutta aina joku urhea kävelee paluumatkankin.

Kirkkonummen keskustasta lähtevä pyhiinvaellus päättyy Masalan Pyhän Matteuksen kirkolle. Kuva: Timo Merensilta.

Järjestäjät:  Kirkkonummen evankelis-luterilaiset seurakunnat, Helsingin Ortodoksinen seurakunta sekä Kirkkonummen Helluntaiseurakunta ja Vapaaseurakunta.

Pyhiinvaellus kasvattaa suosiotaan

Uskonto ei ole vain sielun, vaan myös ruumiin asia. Tämä vanha totuus näkyy pyhiinvaelluksissa. Ihminen tarvitsee ruumiillista liikettä ymmärtääkseen ja kokeakseen vahvemmin.

Pyhiinvaellukset ovat muinainen ilmiö. Jo tuhansia vuosia sitten vaellettiin tiettyjä matkoja kohti tiettyjä paikkoja. Kyse oli pyhittämisestä, eli jonkin sinänsä arkisen rajaamisesta erityiseksi. Tämä liittyy yleensäkin pyhän määrittelyyn. Pyhä on jotain erityiseksi asetettua, jonka yhteydessä koetaan syvästi.

Pyhiinvaellus – läsnäoloa matkassa

Pyhiinvaelluksessa asetetaan tietty matka erityiseksi, jotta muistettaisiin kaikkien matkojen olevan pohjimmiltaan erityisiä. Kyse on läsnäolon taidosta.

Tie vie - pyhiinvaeltaja seuraa El Caminoa eli kulkee Santiago de Compostelan reitiä. Kuva: Anna-Maija Viljanen-Pihkala.

Ulkomailla tai muuten matkoilla kiinnitämme yleensä paljon enemmän huomiota ympäristöömme. Onpa tuolla kaunis talo, puu, ihminen! On hyödyllistä kokeilla samaa asennetta joskus kotikonnuilla.

Santiago de Compostelasta kotiseudulle

Moni kokee, että pyhiinvaellus antaa voimanpurkauksen arkielämään. Matkan kautta osaa jälleen olla enemmän läsnä kotiseudullakin. Tämä on monen Caminon eli Santiagon pyhiinvaellusreitin kulkijan kokemus.

Camino on kasvattanut suuresti suosiotaan viime vuosina. Suomessa on esitetty useampikin televisiosarja vaelluksilta ja matkojen määrä Espanjan näille seuduille lisääntyy koko ajan.

Camino on pyhiinvaelluksista kuuluisimpia ja kieltämättä erittäin vaikuttava, mutta mahdollisuuksia vaelluksiin löytyy myös kotimaasta. Suomen vanhat reitit kulkevat usein kivikirkoille.

Panu Pihkala

Julkaistu 21.1.2010 13:20 | sivu pävitetty 21.1.2010 klo 13:58:54