Kuninkaan tie kutsuu vaeltamaan

Pyhät polut -vaeltajat 160 kilometrin taipaleellaan Parikkalassa viime kesänä . Kuva Panu Pihkala.

Kirkkonummella pyhiinvaelletaan jälleen lauantaina 22.1. klo 13–18. Perinteinen Kuninkaan tien vaellus kulkee Kirkkonummen vanhalta kivikirkolta Karmel-rukoushuoneen ja Pokrovan veljesyhteisön kautta Masalan kirkolle.

 

Pyhiinvaellukset ovat ikivanha perinne, joka on noussut nykyaikana nopeasti uuteen suosioon. Ihminen kaipaa kokonaisvaltaista kokemusta, johon kuuluvat sekä fyysisyys että hengellisyys. Pyhiinvaelluksella nämä kulkevat yhdessä.

 

Kirkkonummen vaellus on osa ekumeenisen rukousviikon ohjelmaa. Vaelluksen järjestävät Kirkkonummen luterilaiset ja ortodoksit sekä vapaiden suuntien kristityt yhdessä.

 

Kysy lisää: kappalainen Pentti Mentu
puh. 050 321 4576

 

Pyhät polut Itä-Suomessa

 

Suomeen on syntynyt mielenkiintoinen uusi pyhiinvaellustapa. Kesällä 2010 järjestettiin ensimmäiset Pyhät polut -vaellukset Imatralta Enonkoskelle. Ryhmät täyttyivät lähes mainostamatta: tilausta selvästi oli.

 

Vaellusten järjestäjä, Pyhät polut -yhdistys, on myös Suomen Ladun alajärjestö. Sillä on kolme tavoitetta: lajentaa pyhiinvaellusten tarjontaa, elävöittää maaseutua ja tarjota kokeneille vaeltajille uudenlaisia kokemuksia ja reittejä.

 

Erityisesti Santiago de Compostelan vaellukset Espanjassa ovat nousseet hyvin suureen suosioon. Camino eli Santiagon tie tarjoaa unohtumattomia kokemuksia ikivanhan perinteen keskellä. On tärkeää huomata, että pyhiinvaeltaa voi myös aivan lähiluonnossakin. Pyhät polut -vaelluksilla Karjalan ja Savon metsät, järvet ja kirkot tarjoavat hienon ympäristön.

 

Pyhät polut -vaellukset tuovat elämää ja matkailijoita seuduille, piristäen vakituisten asukkaiden elämää. Jo ensimmäisenä vaelluskesänä paikalliset asukkaat tervehtivät ja jututtivat vaeltajia monin paikoin. Paikallisväestön suhtautuminen on tärkeässä asemassa pyhiinvaelluksilla, sekä Galiciassa että Parikkalassa.

 

Pyhiinvaelluksen tavoitteena uudistuminen

 

Vaelluksen ja pyhiinvaelluksen ero voi olla sangen häilyvä. Moni kokee vaikkapa Lapin-vaelluksella syvästi sellaista elämää palvelevaa uudistumista, joka on myös pyhiinvaellusten tavoitteena.

 

Ryhmäpyhiinvaelluksilla on mukana kristillinen sanoma: Pyhät polut -vaelluksilla vietetään vapaaehtoisia aamu- ja iltahartauksia sekä kirkkohetkiä.

 

Kävellen tai suksilla

 

Kirkkonummelta Masalaan 22.1. kulkeva vaellus toteutetaan kävellen, mutta myös hiihtäjille on tarjontaa. Pyhät polut -yhdistys laajentaa toimintaansa helmikuussa hiihtovaelluksiin. Kesäkuussa on jälleen luvassa kävelyvaelluksia, joihin yleensä sisältyy päivän kirkkovenesoutu.

 

Lisätietoa Pyhät polut -vaelluksista:

 

Panu Pihkala

 

Julkaistu 14.1.2011 11:35 | sivu pävitetty 14.1.2011 klo 11:47:13
Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu