Päivän Sana 27.07.2017
täytä lupauksesi Korkeimmalle.

Ps. 50:14

Kohtaamisen oivalluksia kirppiksellä

Cafe Kummihovin politiikan kulmapöydässä keskustellaan maailmanpolitiikan arkipäivästä. Viime kerralla oli vuorossa Mika Waltarin tuotanto. Muistelemme myös kesän grillijuhlia Ristikalliontie 7:ssä, jossa seurakunnan toiminta Kantvikissa pyörii.

Kahvilassa vierailee baritoni ja mezzosopraano, omia kyläläisiä. Yhtäkkiä runoilijat löytävät toisensa; runoja luetaan ja niitä lausutaan ulkomuistista.

Vapaarhtoiset pohtivat kulmapöydässä, miten Kantvikin kirpparia tehtäisiin tunnetuksi.

Toisaalla ihmiset kuhisevat kirpputoritavaroita etsien. Gesterbyn kirpputorin oltua tänä syksynä pitkään kiinni on myös Gesterbystä asti tullut Kummihoviin asiakkaita. Niin myös Gesterbyssä toimivia vapaaehtoisia, jotka ovat tehneet seurakunnassa vapaaehtoistyötä jo vuosikymmeniä.

– Haluamme tulla katsomaan, mitä täällä tapahtuu.

Ystäviä ja kirpputorilöytöjä

Seurakunnan vapaaehtoinen kirppisduunari jututtaa uutta kävijää. Löytyy aarretietoa, kansanperinnettä Kantvikin historiasta, Porkkalan parenteesista ja sodan kauhuista.

Löytyy niitä, jotka asuivat Kantvikissa ennen miehitystä ja tulivat sen jälkeen takaisin. Historia havisee. Joko hurja komentaja Sergei Kabanov on haudassa?

- Kylläpä tänne tulee hyvää tavaraa, tuumii vapaaehtoisena toimiva Sirpa Marjamaa.

Mikä saa tulemaan kirppikselle aina uudestaan?

– Tulemme kohtaamaan tuttuja. Ristikalliontie 7 toiminnan käynnistyttyä olemme saaneet uusia ystäviä. Haluamme haihduttaa yksinäisyyden. Meistä on tullut tärkeitä toisillemme.

Nyt tuodaan Kummihoviin uutta tavaraa.

– Olen joutunut purkamaan kolme kuolinpesää ihan lähiaikoina. Voitteko ottaa tavarat? Mitä tänne voi tuoda?

– Tervetuloa tänne, otan tavarat vastaan, lupaa vapaehtoinen.

– Haluatko kupin kahvia? Tänään meillä on myös puolukkakakkua.

Ihmiset ovat iloisia kirpputorilöydöistä. Vapaaehtoiset hääräävät ja purkavat uusia, juuri tuotuja tavaroita hyllyihin.

Kulmapöydässä keskustelu on siirtynyt terveellisiin elämäntapoihin ja ruokaohjeisiin. Tässä yksi ohje:

Aamupuuro terveyspommi

Keitetään kaura- tai neljänviljan puuro ja annostellaan se lautaselle.
Karpaloita vähän murskattuna piilotetaan puuron sisälle.
Päällimmäiseksi lisätään puolukoita, hunajaa ja vähän maitoa.
Myös omena, mustikat tai muut marjat käyvät mieltymyksen mukaan.

Kummihovin kirppputori Kantvikissa on seuraavan kerran auki lauantaina 23. tammikuuta klo 10-13.

Alkutalven illat ovat Kantvikissa pimeitä. Kummihovin kirppiksellä kyläläiset kohtaavat. Nauravat hetken, syövät kakkua, tekevät ostoksia sopuhintaan. Sisällä on lämmin. Sydän sykkii valoa.

Laila Liukka
Kuvat: Minttu Nykänen