Päivän Sana 30.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Kirkko ja SYKE kutsuvat kaikki suomalaiset ekopaastoon

Helsingin piispa Irja Askola on Ekopaasto-kampanjan suojelija.
Suomen evankelisluterilaisen kirkon, Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston yhteinen Ekopaasto-kampanja alkoi tuhkakeskiviikkona 22. helmikuuta ja jatkuu pääsiäiseen saakka. Kampanjassa yhdistyvät kristillinen paastoperinne ja ympäristön hyvinvointi.

Tarkoituksena on kannustaa tavallisia suomalaisia pohtimaan, miten omilla arjen valinnoillaan voi vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, ja mitä hiljentyminen ja kohtuullisuus omassa elämässä merkitsevät.

Tieto kampanjasta on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Tammikuussa avattiin kampanjan verkkosivusto , ja nyt jo yli 3 000 henkilöä on ilmoittautunut mukaan.

Kampanjan suojelija, Helsingin piispa Irja Askola pyrkii ekopaaston aikana vahvistamaan omia perusvalintojaan: julkisten kulkuneuvojen suosimista, kierrätystä, reilun kaupan tuotteiden käyttöä ja lisäämään kävelyä.

– Paaston aikaan kuuluu myös omien valintojen kriittinen tarkastelu. Löydänkö itseni heidän joukostaan, jotka tukevat kestävää kehitystä ja varjelevat Jumalan luomaa? Keittiössä, konttorissa, kaupassa ja kotipihallakin voi tehdä paljon tulevaisuushyvää, Askola sanoo.

Arjen pienillä muutoksilla on merkitystä

Arjen ilmastovaikutukset syntyvät asumisesta, liikkumisesta, ruuasta ja kulutuksesta. Keinoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen on lukuisia, ja kampanjassa kehotetaankin löytämään oman elämäntilanteen kannalta mielekäs yhdistelmä.

– Myös fiksun tuotteen voi valjastaa vähentämään omia kasvihuonepäästöjä. Tällä tavalla paastoaja edistää ilmastoystävällisten tuotteiden kysyntää ja kestävän talouden työpaikkojen syntymistä, erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

– Yksi ekopaastolupaukseni on, että vien olohuoneen vanhan designvalaisimen erikoisliikkeeseen ja pyydän asentamaan erikoishehkulampun tilalle led-lamput.

Kampanjassa on mukana eri alojen julkisuudenhenkilöitä. He kertovat omasta suhtautumisestaan paastoon ja ympäristönsuojeluun. Oman paastolupauksensa tekevät piispa Askolan lisäksi muun muassa sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka, kirjailija Kaari Utrio, EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, tähtitieteilijä Esko Valtaoja, ohjaaja Kalle Holmberg, yleisurheilija Johanna Manninen, kansanedustaja Kimmo Tiilikainen ja Aina Groupin toimitusjohtaja Jaakko Nevanlinna.

Kampanjan verkkosivujen sisältö koostuu muun muassa paastoperinteestä, arjen ympäristövaikutuksista sekä paastovinkeistä. Sivuilla on myös testi, jossa voi itse käydä tarkistamassa, millainen ekopaastoaja olet.

Kirkon tiedotuskeskus

Katso myös: