Päivän Sana 23.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Kirkko antaa valomerkin ilmastonmuutoksesta

Kanadalaislapset sytyttämässä kynttilöitä vuoden 2009 Earth Hour -tapahtumassa. © WWF-Canada / Frank Parhizgar

Kirkkonummen seurakunnat osallistuvat maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan.
Valot sammuvat kiinteistöissä ja piha-alueilla 27.3. klo 20.30–21.30.

Samaan aikaan Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa vietetään Valon hetki -hartautta. Hartaudessa lauletaan kynttilän valossa rukouslauluja Taizésta.

Kirkko osallistuu WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön Earth Hour -ilmastotapahtumaan, jossa eri puolilla maailmaa sammutetaan valot samana päivänä samaan kellonaikaan.

– Elämme ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeää aikaa: Kööpenhaminan kokouksen jälkeen uusia päätöksiä pitää tehdä nopeasti ja jo annetut sitoumukset tulee toteuttaa, kertoo kirkon yhteiskuntatyön sihteeri Ilkka Sipiläinen.

– Kirkko on mukana antamassa valomerkkiä siitä, että nyt on aika toimia.

Sulava jäätikkö Norjan Svalbardissa.. © National Geographic Stock / Ralph L.Hopkins / WWF

Kirkko toimii ilmaston hyväksi

Viime joulukuussa Kööpenhaminan ilmastokokouksen aikaan sadat Suomen kirkot kumauttelevat kellojaan. Kirkot antoivat symbolisen ilmastohälytyksen, jolla ne vaativat pikaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Myös viime vuoden Earth Hour -tapahtumassa moni kirkko sammutti valonsa.

Luterilaisella kirkolla on oma ilmasto-ohjelma. Ohjelma vetoaa seurakuntalaisiin ja seurakuntiin, jotta nämä toimisivat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Lisäksi kirkolla on oma ympäristödiplomi, jonka on saanut yli sata seurakuntaa. Järjestelmää aiotaan tehostaa edelleen.

Earth Hour -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Australiassa vuonna 2007. Suomessa tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Kirkon tiedotuskeskus

ja Timo Merensilta