Päivän Sana 29.04.2017
- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala -
jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää,
en veden janoa,
vaan Herran sanan kuulemisen nälän.

Aam. 8:11

Kaksi vuotta Haitin maanjäristyksestä

Maanjäristyksestä selvinnyt nainen kantaa vettä Port-au-Princessä tammikuussa 2010. Kuva: Paul Jeffrey / ACT.

Kirkon Ulkomaanapu jatkaa jälleenrakennustyötä Haitissa.
Järjestö keskittyy koulujen rakentamiseen. Hauraalle valtiolle kansainvälisen rahoituksen ja tuen jatkuminen on nyt elintärkeää.

– Haitissa on edelleen kiinnitettävä huomiota paikalliseen omistajuuteen. Kansalaisilla tulee olla oikeus osallistua maansa ja yhteisönsä kehitykseen ja päätöksentekoon, toteaa kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg.

Jälleenrakennus on edennyt hitaammin, kuin mitä luvattu kansainvälinen tuki antaisi odottaa. Osa rahoituslupauksista on jäänyt toteutumatta.

– Kansainvälisen rahoituksen ja tuen jatkaminen ovat nyt äärimmäisen tärkeitä hauraalle valtiolle, painottaa Hemberg.

Ulkomaanapu rakentaa pysyviä kouluja Haitiin

– Vuoden 2011 saavutuksia oli kahden Ulkomaanavun rakentaman pysyvän koulukeskuksen valmistuminen Léogânessa ja Jacmelissa. Tänä vuonna rakennamme 11 pysyvää koulukeskusta lisää, kertoo Ulkomaanavun kouluohjelman projektipäällikkö Sari Kaipainen.

– Port-au-Princen ulkopuolella jälleenrakennusta hidastaa useiden koulutonttien erittäin haastava sijainti vuoristossa. Kohteet ovat myös alttiita myrskyille, maa- ja mutavyöryille sekä jokien tulvimiselle. Ulkomaanavun työ keskittyy nimenomaisesti näille alueille, missä muita toimijoita on vain vähän.

Vuoden 2011 aikana Ulkomaanapu torjui koleraa hankkeella, yli 25 000 perhettä on saanut vedenpuhdistustabletteja ja hygieniapakkauksia. Yli 130 koulua on myös saanut vedenpuhdistustabletteja, käsienpesuasemia ja saippuaa.

Viime syksystä Ulkomaanapu on toteuttanut kouluruokaohjelmaa 32 koulussa Léogânen, Grand-Gôaven ja Gressierin alueella Port-au-Princen länsipuolella. Koulujen noin 7 000 oppilasta saavat lämpimän aterian koulupäivinä lukuvuoden ajan.

Kestävää kehitystä maaseudulla

Kehitysyhteistyöhankkeiden toteutus hidastui maanjäristyksen jälkeen huomattavasti. Vaikka hankkeiden toiminta-alueet eivät ole maanjäristyksen tuhoalueita, tuli alueille paljon pakolaisia. Lisäksi järjestöt keskittivät työtään humanitaariseen apuun tuhoalueilla ja koko yhteiskunnan toiminta lamaantui.

Ulkomaanavun pitkäjänteiset kehitysyhteistyöhankkeet pääsivät uudelleen vauhtiin vuonna 2011.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaistu 13.1.2012 09:54 | sivu pävitetty 13.1.2012 klo 10:10:44