Päivän Sana 27.07.2017

Ps. 50:14

Joulurauha alkaa kotoa

Arkkipiispa Jukka Paarma.

Yhteistä rauhaa rakennetaan kodeista, joissa jokaisella on turvallista olla. Väkivallattomuuden vaatimukseen on kiinnitettävä huomiota yhteiskunnan joka tasolla.

– Lähisuhdeväkivallasta vaikenemisen on päätyttävä, vaatii arkkipiispa Jukka Paarma.

Olemme tottuneet pitämään joulua yhteisen hiljentymisen juhlana. Monissa kodeissa joulu ei kuitenkaan valitettavasti saa olla rauhan ja rakkauden viestintuoja.

Väkivaltatilastot osoittavat, että joulun aikana perhesuhteet saattavat kriisiytyä ja pitkään kyteneet ongelmat kärjistyä. Perheessä kohdatut ristiriidat, työelämän kuormittavuus ja odotettu juhlan aika voivat osoittautua liian raskaaksi yhdistelmäksi. Juhlapyhien aikana poliisi tunnetusti saa kotihälytyksiä tavallista enemmän.

Arkkipiispa vaatii koteihin nollatoleranssia väkivallan suhteen. Lähisuhteessa tapahtuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus ja rikos, jota ei tule sallia. Myöskään henkisen väkivallan mieleen jättämiä tuhoisia jälkiä ei sovi unohtaa.

– Aiheen ympärillä vellovan vaikenemisen on loputtava. Joulurauhan tulee ulottua koteihin saakka.

Väkivallan uhkaan puututtava ajoissa

Ongelmiin tarttuminen ja ahdistavan tilanteen purkaminen ajoissa ovat ennaltaehkäisyn avaimia. Väkivallan uhkaa ei tule sallia ja sietää. Naapurien, sukulaisten ja ystävien on rohkaistuttava puuttumaan havaitsemaansa perheen uhkaavaan väkivaltatilanteeseen ajoissa.

– Kun uhrin omat voimavarat ovat vähissä, lähipiiriltä kaivataan vastuuta ja välittämistä. Lähisuhdeväkivaltaa kokenutta ei saa jättää yksin, muistuttaa arkkipiispa Jukka Paarma.

Yhteiskunnan auttavien tahojen lisäksi kirkko tarjoaa Palvelevan puhelimen, johon soittamalla voi kertoa mieltä painavia asioita ja etsiä yhdessä lähimmäisen kanssa ratkaisuvaihtoehtoja ongelmalliseen tilanteeseen.

Lapsille rauhaisa joulu

Huomattavaa on myös, että väkivalta ei ole ainoastaan kahden aikuisen parisuhteen sisäinen ongelma, vaan perheessä tapahtuva väkivalta koskettaa vakavasti myös lapsia. Jo kireä ja pelokas ilmapiiri saattaa vahingoittaa lapsen kasvamista, vaikka tämä ei itse joutuisikaan todistamaan väkivallan tekoja tai olisi pahoinpitelyn kohteena.

– Aikuisten on hyvä joulun alla pysähtyä miettimään, millaisia muistoja ja toimintamalleja perheen juhlasta lapsen mieleen haluaa jättää.

Joulurauhan julistuksessa todetaan ”Ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään”.

– Joulurauhan  julistus on hyvä elää todeksi myös joulujuhlaan valmistautuvissa kodeissa, arkkipiispa toivoo.

/ Annika Saarikko

Lisätietoja:

Tietoa ja neuvoja parisuhdeväkivallasta:

Julkaistu 22.12.2008 09:51 | sivu pävitetty 22.12.2008 klo 09:51:45