Päivän Sana 27.07.2017
täytä lupauksesi Korkeimmalle.

Ps. 50:14

Johanna Lumijärvi haluaa rakentaa keskustelukulttuuria

Espoon tuomiokapitulin istuntosali on kahdeksan vuoden aikana tullut tutuksi Johanna Lumijärvelle. Nyt tuomiokapituli vaihtuu kirkolliskokoukseksi.Johanna Lumijärvi äänestettiin helmikuussa neljäksi vuodeksi maallikkoedustajaksi kirkolliskokoukseen. Hän on ensimmäinen Kirkkonummen suomalaisesta seurakunnasta valittu kirkolliskokousedustaja.

– Edustajan tehtävä vaatii istumista ja puurtamista. On haastavaa perehtyä isoihin kokonaisuuksiin, sanoo Lumijärvi.

Johanna Lumijärvi katsoo, että kirkolliskokouksessa pitää ajatella kokonaiskirkollisesti. Hänellä ei ole kokouksessa mitään erityistä kirkkonummelaista ohjelmaa.

Hyvä pohja työskentelyyn

Masalassa asuva Johanna Lumijärvi on ammatiltaan yliopisto-opettaja. Lumijärven oma tutkimusaihe on kirkosta eronneiden uskonnollisuus. Ammatti antaa hyvän pohjan työlle kirkolliskokouksessa.

Johanna Lumijärvi on kiitollinen Kirkkonummen seurakuntien luottamuselimissä vallitsevasta hyvästä yhteistyöhengestä.– Parhaan koulun olen kuitenkin saanut kirkollisissa luottamustehtävissä, arvioi Lumijärvi.

Johanna Lumijärvi onkin aktiivinen vaikuttaja. Hän on toiminut vuodesta 1999 suomalaisen seurakunnan luottamushenkilönä muun muassa seurakuntaneuvostossa, yhteisessä kirkkovaltuustossa sekä yhteisessä kirkkoneuvostossa.

– Meillä ei esiinny kissanhännän vetoa, eikä hengellisellä taustalla ole niin väliä, sanoo Lumijärvi, joka itse kuuluu vanhoillis-lestadiolaiseen herätysliikkeeseen.

Espoon hiippakunta ja sen vaikuttajat ovat tulleet tutuiksi tuomiokapitulin maallikkojäsenenä.

– Tuomiokapitulin jäsenyys edesauttoi valintaa. Kotiseurakunnan tuki on ollut vahva, mutta pelkillä kirkkonummelaisten äänillä en olisi voinut mennä läpi.

– Tuntuu kivalta, että valinta oli selkeä, hymyilee Lumijärvi.

Toukokuussa Turkuun

Uusi kirkolliskokous kokoontuu Turussa 7.–11. toukokuuta. Kevätistuntokauden alla Johanna Lumijärvellä kuluu paljon aikaa aineistoon perehtymisessä.

Yksi tärkeimmistä tulevan kauden kysymyksistä on seurakuntarakenteen muutos, johon kirkkoa ajaa sekä kuntauudistus että talouden kiristyminen.

– Mikäli liitokset joskus koskisivat Kirkkonummen seurakuntia, minun on vaikea kuvitella, että Kirkkonummi liittyisi länteen. Luontevammalta tuntuisi katsoa Espoon suuntaan.

Yhteistyössä kaikkien kanssa

- Vaikka ajatellaan asioista paljonkin eri tavalla, voidaan silti tehdä yhdessä päätöksiä, sanoo Johanna Lumijärvi.Johanna Lumijärvi haluaa vaikuttaa niin, että kirkko pysyy luterilaisena kirkkona.

– Kirkon ei pidä muuttua ihmisten mielipiteiden muuttuessa. Päätöksissä täytyy katsoa tunnustusta ja Raamattua.

– Tahdon toimia yhteistyössä kaikkien kanssa. Erimielisyys ei tarkoita sitä, etteikö voisi hyväksyä erilaisten näkemysten olemassaoloa ja käydä dialogia. Tämä on hyvä lähtökohta luoda rakentavaa keskustelukulttuuria kirkossa.

– Voi olla erilaisia käsityksiä ilman, että loukkaantuu tai riitelee.

Lumijärvi arvioi, että edellistä kirkolliskokousta paljon puhuttanut parisuhdekysymys on vähäksi aikaa käsitelty.

– Päätös samaa sukupuolta olevien parien puolesta rukoilemisesta oli kompromissien kompromissi. Vaikka asia nostettaisiin nyt uudelleen esille, se ei välttämättä hyödyttäisi ketään.

Timo Hormio

Julkaistu 27.4.2012 11:19 | sivu pävitetty 27.4.2012 klo 11:49:21