Päivän Sana 24.07.2017
Herra on kansansa voima,
voideltunsa apu ja turva.

Ps. 28:8

Ilmastomuutos kosketti koulukinkereillä

Mitä sana luonto pitää sisällään? Tätä pohdittiin Kirkkonummen kaikkien peruskoulujen alaluokilla kolmen koulukinkeriviikon aikana. Yhdessä havaittiin, että sanoilla Luoja ja luonto on yhteys. Luonto on jotain Luojan tekemää.

Koko koulun väki kokoontui ensin yhteiseen jumalanpalvelukseen. Elämänkatsomustiedon ja muita uskontokuntia edustavien oppilaiden kesken oli muuta toimintaa.

Saarnanäytelmän poika ja tyttö vuosimallia 2059. Ulkona ei vo enää hiihtää, joten liikuntatunnilla käytetään hiihtosimulaattoria.

Tutut ja uudet laulut kaikuivat seurakunnan työntekijöiden ja opettajien yhteisen bändin säestyksellä. Saarnanäytelmä vei pohtimaan koululaisten hiihtokokemuksia vuosina 1959, 2009 ja 2059.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia

Kinkerit lähestyivät ilmastonmuutosta ja muita ympäristökriisejä kristillisestä näkökulmasta. Tavoitteena oli käsitellä maailman ongelmia realistisesti, mutta turhaa ahdistusta herättämättä.

Tämän päivän koululaiset ovat monella tapaa tietoisia uhkakuvista. Niistä on puhuttava, mutta tavalla, joka osoittaa jokaisen yksilön vaikutusmahdollisuudet. Kun lapsi oppii, että jotain voi tehdä, se luo toivoa.

Kristillisestä näkökulmasta olennaista on toivon ylläpitäminen. Jumalan luomasta maailmasta tulee pitää huolta: kristityillä on aina toivo matkassa. Vaikka ulkoiset olosuhteet näyttäisivät kuinka huolestuttavilta, on kristitty Jumalan huomassa.

Kirkonkylän koulun opettajien ja seurakunnan työntekijöiden messubändillä svengasi. Kuva: Leena Salmensaari.

Toivo erityisesti nuorissa

– Nykyajan koululaiset ovat myös aiempaa tietoisia ratkaisukeinoista ongelmiin, vaikka toki kasvatusta tarvitaan jatkuvasti, kommentoi koulutyöstä vastaava pastori Panu Pihkala.

– No, siksi tehtaat tekee huonoja tuotteita, jotta ne saisi myytyä niitä enemmän!, kommentoi eräs kuudesluokkalainen oppitunnilla, jolla keskusteltiin luontoa vahingoittavasta kuluttamisesta.

No, nyt se tilttasi! Nuorisotyönohjaaja Katri Rantanen ja kirkkoherra Timo Posti tulevaisuuden koulussa.

Pihkala toteaakin, että toivo on erityisesti lasten ja nuorten asia.

– Vanhemman ikäpolven on vaikea muuttaa elämäntapojaan, vaikka siihen olisi todella tarvetta. Onneksi nuoremmilla on herkkä omatunto ja halu muuttaa maailmaa.

– Aikuisten tehtävänä on tarjota riittävästi resursseja, jotta he voivat kasvaa tähän tehtävään, Pihkala tähdentää.

Julkaistu 11.2.2009 14:54 | sivu pävitetty 11.2.2009 klo 15:14:12